Φακοί, λάμπες, μαχαίρια: Γιατί οι άνθρωποι συρρέουν στα νοσοκομεία με όλο και πιο περίεργα αντικείμενα στον πρωκτό τους

Πριν από 50 χρόνια ονομάζονταν «κοινωνικές βλάβες του ορθού», δίνοντας έτσι μια ονομασία σε μία πιο προσωπική τελετουργία που ο κόσμος δεν ήθελε να μαθευτεί. Μεταξύ 1993 και 2002, τα περιστατικά έγιναν πιο κοινά: το Γενικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια δεχόταν έναν ασθενή τον μήνα που είχε κολλήσει ή είχε χάσει κάτι στον πρωκτό του για πρώτη φορά.

Από τότε, οι αίθουσες επειγόντων περιστατικών έχουν επίσημα σταματήσει να ταξινομούν τα ξένα σώματα που μένουν στο ορθό ως «ασυνήθιστο λόγο εισαγωγής», σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που πραγματοποιήθηκε από γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Στα επείγοντα, οι γιατροί αντιμετωπίζουν όλο το φάσμα της ζωής, του θανάτου και ό,τι υπάρχει ενδιάμεσα. Σε αυτά τα πολυσύχναστα και πάντα φωτισμένα δωμάτια, σώζουν ζωές, αποτρέπουν τραγωδίες και μερικές φορές γίνονται μάρτυρες των βαθύτερων αμήχανων στιγμών μας.

Με τα χρόνια, η αφαίρεση ξένων αντικειμένων ή η εξαγωγή αντικειμένων από μέρη του σώματος που μπορεί να γίνει εισγαγή (ουρήθρα, αιδοίο, μύτη, αυτιά) έχουν γίνει ολοένα και πιο συχνές στις πτέρυγες των επειγόντων σε όλο τον κόσμο. Στην πλειονότητα των αναφερόμενων περιπτώσεων που αφορούν ενήλικες, τα αντικείμενα τείνουν να έχουν εισαχθεί μέσω του πρωκτού, του κόλπου και της ουρήθρας για σεξουαλική ευχαρίστηση και χρειάστηκε ιατρική παρέμβαση για να αφαιρεθούν.

Τι βάζουν όμως οι άνθρωποι στον πρωκτό τους

Η απάντηση είναι σχετικά εύκολη αλλά άβολη. Εκτός από σεξουαλικά βοηθήματα γιατροί έχουν αφαιρέσει από την περιοχή φρούτα και λαχανικά (αγγούρια και μπανάνες έχουν τη μερίδα του λέοντος με τα πιο στρογγυλά φρούτα να ακολουθούν) αντικείμενα της κουζίνας -μεταξύ των οποίων και μαχαίρια-, φακούς, λάμπες, ράβδους από χάλυβα ή σίδηρο, βελόνες πλεξίματος, δονητές, και συνηθέστερα, μπουκάλια ποτών. Άλλα αναφερόμενα αντικείμενα περιλαμβάνουν κομμάτια ξύλου, πέτρες, κουτάλες, μεταλλικά κύπελλα, οδοντόβουρτσες, λαβές παντός είδους καθώς και θραύσματα γυαλιού.

Δείτε επίσης:  Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Νίσυρου και Τήλου

Στο Πακιστάν και σε πολλές περιοχές της Ασίας, το φαινόμενο αναφέρεται σχετικά λιγότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό περιπτώσεων με ξένα σώματα στο ορθό. Στην πακιστανική κοινωνία (όπως και σε δυτικές κοινωνίες), το σεξ και ο αυνανισμός θεωρούνται ταμπού και πάντα αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα αυστηρών θρησκευτικών και πολιτιστικών κωδίκων.

Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε περιπτώσεις ξένων σωμάτων από το ορθό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν χρησιμοποιηθεί για αυνανισμό. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν περιλάμβαναν ένα δοχείο ψεκασμού, ένα κερί, μια πλαστική θήκη οδοντόβουρτσας, μπουκάλια ποτών και μπαταρίες. Σε περιπτώσεις που αφορούν αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για σεξουαλική διέγερση μέσω της ουρήθρας, έχουν αναφερθεί στυλό, μεταλλικά σύρματα, ακέφαλα καρφιά, θερμόμετρα και καρφίτσες. Η συντριπτική πλειονότητα των καταγεγραμμένων περιπτώσεων αφορούσε άνδρες ηλικίας μεταξύ 15 και 80 ετών.

Δείτε επίσης:  Επίσκοπος στη Σικελία κατηγόρησε τον Άγιο Βασίλη ότι κάνει δώρα μόνο σε πλούσια παιδιά

Το ερώτημα «γιατί» που απασχολεί τους επιστήμονες (και όχι μόνο)

Οι σεξουαλικοί πειραματισμοί και η επιθυμία των ανθρώπων να ενισχύσουν την ευχαρίστηση μέσω του πόνου ήταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάποιοι από τους λόγους πίσω από το γιατί εκείνοι και εκείνες που προσπαθούσαν να αυνανιστούν πειραματίζονταν με οικιακά αντικείμενα.

«Ο λόγος πίσω από αυτό είναι επειδή τα ανθρώπινα όντα είναι πολύ περίεργα πλάσματα. Θέλουν να αυξήσουν την ευχαρίστησή τους προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά είδη αντικειμένων», δήλωσε η σεξοθεραπεύτρια Tahira Rubab στο VICE.

Σύμφωνα με έρευνα που διερεύνησε τις σεξουαλικές συμπεριφορές νεαρών ανδρών στη νότια επαρχία Σιντ, το 94% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι αυνανίζονταν, αλλά το 74% από αυτούς το συσχέτισαν με αισθήματα ενοχής. Η κοινωνική ηθική αστυνόμευση και η έλλειψη επαρκούς σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους να καταπιέζουν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες και ανησυχίες.

Σύμφωνα πάλι με στοιχεία αμερικανικών νοσοκομείων τα άτομα που εμπλέκονται είναι συχνά άνδρες που αναζητούν ερωτική διέγερση. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, για κάθε γυναίκα που βάζει κάτι μέσα στο ορθό της αντιστοιχούν 37 άνδρες. Από αυτούς τους ανθρώπους, οι μισοί βρήκαν ή υποψιάζονταν ότι θα έβρισκαν ερωτική διέγερση, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να θεραπεύσουν τη δυσκοιλιότητα.

Η έρευνα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης αποκαλύπτει επίσης μια πιο σκοτεινή πλευρά αυτής της συμπεριφοράς: Άλλοι που καταλήγουν με αντικείμενα στο ορθό τους προσπαθούν να βλάψουν τον εαυτό τους. Αλλά η πλειονότητα των ανδρών που ασκούν την αυτο-εισαγωγή γενικά το κάνουν από σεξουαλική περιέργεια.

Δείτε επίσης:  Σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση οι Τουρκοκύπριοι

Ένας από τους γιατρούς που εργάστηκαν στο νοσοκομείο και έγραψε την οριστική έκθεση για την εισαγωγή των αντικειμένων στον πρωκτό έδωσε μία Φροϋδική εξήγηση. Υποψιάστηκε ότι ένας ασθενής που κόλλησε ένα βάζο εκεί που δεν λάμπουν οι ηλίανθοι ήθελε, γεμίζοντας τα στόμια του σώματός του, να καλύψει το κενό του ζωή από τη σχέση του με τη μητέρα του. Ο ασθενής του αρνήθηκε αυτή την εξήγηση, ωστόσο καταγράφηκε ως το επίσημο συμπέρασμα για τη συμπεριφορά του.

Γιατί αυτός ο ανώνυμος ασθενής —όπως τόσοι πολλοί άλλοι που πειραματίζονται με τη ζωή γενικότερα— το έκανε πραγματικά; Λοιπόν, μάλλον επειδή ένιωθε καλά. Ο προστάτης δίπλα στο ορθό, τελικά, είναι το κλειδί για την ανδρική σεξουαλικότητα: Όπως έδειξε μια ουρολογική μελέτη το 1996, οι καρκινοπαθείς που είχαν αφαιρέσει τον προστάτη τους δεν μπορούσαν να διατηρήσουν πλήρη στύση και μόνο ένας στους τέσσερις από αυτούς τους ασθενείς θα μπορούσε να έχει ακόμα έναν οργασμό που ήταν τόσο καλός όσο πριν από την επέμβαση.

Πηγή

Please follow and like us:
Pin Share
Μοιράσου το...
RSS
Follow by Email