Τεράστια έκρηξη σε μαύρη τρύπα-Θα μπορούσε να «σκεπάσει» 16 φεγγάρια (pic)
Μια λεπτομερή εικόνα τεράστιας έκρηξης από την πλησιέστερη τροφοδοτούμενη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που φτάνει σε μέγεθος τα 16 φεγγάρια, κατέγραψαν οι επιστήμονες.
Η εικόνα, που καταγράφει ραδιοεκπομπές υλικού που εκτοξεύεται από τη μαύρη τρύπα με σχεδόν την ταχύτητα του φωτός, δείχνει γιγάντιους λοβούς πλάσματος να εξαπλώνονται περισσότερο από ένα εκατομμύριο έτη φωτός μακριά από το κέντρο του γαλαξία της, τον Κένταυρο Α.
Ο Κένταυρος Α, περίπου 12 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, είναι ο πέμπτος πιο φωτεινός γαλαξίας στο διάστημα όπως φαίνεται από τον πλανήτη μας.
Στο κέντρο του βρίσκεται η πλησιέστερη γνωστή μαύρη τρύπα που τροφοδοτεί ενεργά τον πλανήτη μας, ένα «τέρας» με μάζα 55 εκατομμυρίων Ήλιων.
Η μαύρη τρύπα καταβροχθίζει αέριο, σκόνη και ό,τι άλλο υλικό υπάρχει κοντά της και στη συνέχεια το εκτοξεύει με σαν πίδακες που εξαπλώνονται μακριά στο διαγαλαξιακό χώρο, όπως φαίνεται σε αυτή την εικόνα.
Ο ίδιος ο γαλαξίας καταλαμβάνει μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι στο κέντρο της εικόνας. Οι τελείες στο βάθος δεν είναι αστέρια αλλά άλλοι παρόμοιοι, αλλά πολύ πιο μακρινοί, γαλαξίες. Οι κουκκίδες στο προσκήνιο είναι αστέρια στον δικό μας γαλαξία.
Η εικόνα τραβήχτηκε με το τηλεσκόπιο Murchison Widefield Array (MWA) στο βάθος της Δυτικής Αυστραλίας, μια ήσυχη τοποθεσία χωρίς παρεμβολές ραδιοφώνου και ευρύ οπτικό πεδίο.
Η εικόνα αποτελείται από παρατηρήσεις ραδιοφώνου, οπτικών ακτίνων και ακτίνων Χ, δήλωσε ο Benjamin McKinley, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Curtin στην Αυστραλία και επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης που περιγράφει την έκρηξη.
Πηγή: space.com
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις