Σφοδρή αντιπαράθεση για την ψήφο των αποδήμων – Πως η μικροπολιτική κέρδισε τη συναίνεση (Δείτε το explainer του economico)

Την Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων

Την Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων

 

Την Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία Βορίδη – που υποστηρίζεται και από ΚΙΝΑΛ – για την ψήφο των αποδήμων, ένα θέμα που έχει πυροδοτήσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Η τροπολογία της κυβέρνησης αφορά νέο πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους αποδήμους να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο της κατοικίας τους, ενάμιση μόλις χρόνο μετά την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου τον Δεκέμβριο του 2019, με πλειοψηφία 288 βουλευτών.

Ολα ξεκίνησαν με τις δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων, τις οποίες, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει. Αμεσα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δήλωσε διατεθειμένος να άρει τους περιορισμούς και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να ψηφίσουν όσοι απόδημοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση.

Τι ισχύει με το νόμο που ψηφίστηκε με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών

Ο ισχύων “νόμος Θεοδωρικάκου” ψηφίστηκε το 2019 με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών, που έδινε μια συμβιβαστική λύση στο πάγιο αίτημα των αποδήμων και ικανοποιούσε τη συνταγματική επιταγή του 1975.

Δείτε επίσης:  ΗΠΑ: Δεν ενθαρρύνουν τα ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσία

Η κυβέρνηση πέτυχε το 2019 ένα ιστορικό συμβιβασμό του εφικτού, με όλα τα κόμματα να υποχωρούν από τις αρχικές θέσεις τους και να απελευθερώνουν έτσι την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το νόμο αυτόν, για να μπορέσει να ψηφίσει ένας Ελληνας πολίτης από τον τόπο κατοικίας του, θα πρέπει τα τελευταία 35 χρόνια να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα και να μπορεί να το αποδείξει, καθώς και να έχει καταθέσει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα πέρυσι και φέτος.

Μια γκάφα ανατρέπει την ομοφωνία

Ωστόσο, μια γκάφα της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη, επανέφερε από το πουθενά το θέμα τον Απρίλιο του 21: Σε μια συνέντευξή της στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης, η υπέυθυνη απόδημου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε την άρση των περιορισμών,στην ψήφο των αποδήμων, χαρακτηρίζοντάς τους άδικους  και υποτιμητικούς. Περιορισμούς που, όμως, το ίδιο το κόμμα της είχε απαιτήσει, προκειμένου να ψηφίσει το νόμο.

Η μικροπολιτική παρόλα της Κυρίας Τζάκρη  έδωσε την ευκαιρία στον διάδοχο του Τάκη Θεοδωρικάκου,  Μάκη Βορίδη να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την τροποποίηση του ιστορικού συναινετικού νόμου, “προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί του”. Το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων επέστρεψε από τη συναίνεση στην πόλωση και από την πολιτική στην μικροπολιτική.

Δείτε επίσης:  TAKEDA HELLAS: Ενοποίηση εταιρειών στο πλαίσιο εξαγοράς

Η εξέλιξη αυτή επανέφερε τη Νέα Δημοκρατία, ένα χρόνο μετά, στις αρχικές της θέσεις για το ζήτημα. Και το ΣΥΡΙΖΑ να αρνείται να υιοθετήσει την γκάφα της βουλευτή του.

Σημειώνεται ότι, για να αλλάξει ο συγκεκριμένος νόμος, απαιτείται ευρύτερη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Η τροπολογία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει την εκλογή τεσσάρων βουλευτών Επικρατείας από τους απόδημους Ελληνες που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό.

Το ΚΙΝΑΛ συμφωνεί με τη Νέα Δημοκρατία

Το ΚΙΝΑΛ, με ανακοίνωσή του, από την άλλη, δηλώνει υπέρ της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να φέρει νέο νόμο «που καταργεί τους κόφτες στην ψήφο των αποδήμων, οι οποίοι αποκλείουν μεγάλη μερίδα Ελλήνων αποδήμων σε σχέση με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τη χώρα διαμονής τους». 

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μεταβολή των κριτηρίων του νόμου «ο οποίος ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία πριν από ενάμιση χρόνο», κάνοντας μάλιστα λόγο για πολιτικά παιχνίδια και συμπαιγνία μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «προκειμένου να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη Βουλή».

Δείτε επίσης:  Τουρκία: Προφυλάκιση βουλευτή με την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση

Το πιθανότερο είναι ότι η τροποποίηση Βορίδη δεν θα περάσει στη βουλή – γιατί δεν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία-  και ο νόμος Θεοδωρικάκου θα εξακολουθήσει να ισχύει.

Ωστόσο, το πολιτικό σύστημα κατάφερε να βραχυκυκλώσει και πάλι. Με αφορμή μια γκάφα.  Και αντί να σεβαστεί το εφικτό που κατάφερε να πετύχει με κόπο μετά από 45 χρόνια, μπήκε ξανά στους ανταγωνισμούς στην πλάτη των αποδήμων, υπενθυμίζοντάς μας πως οι μικροπολιτικές και οι ιδεοληψίες δεν ξεπερνιούνται τόσο εύκολα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ EXPLAINER TOY ECONOMICO :

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ (VIDEO)

 

 

The post Σφοδρή αντιπαράθεση για την ψήφο των αποδήμων – Πως η μικροπολιτική κέρδισε τη συναίνεση (Δείτε το explainer του economico) appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...