Ρώσος υπ. Άμυνας για Ζαπορίζια: H Ουκρανία διαπράττει «πυρηνική τρομοκρατία»

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα πως ο βομβαρδισμός από την Ουκρανία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια αυξάνει τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής στην Ευρώπη.

Ο Σοϊγκού κατηγόρησε την Ουκρανία για “πυρηνική τρομοκρατία” και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Κιέβου και της Δύσης ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει βαρέα όπλα στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και τελεί υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο.

“Δεν έχουμε βαρέα όπλα στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού ή στις γύρω περιοχές. Ελπίζω πως η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θα πεισθεί για αυτό”, είπε ο Σοϊγκου σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Δείτε επίσης:  Εντολή Πούτιν: Ομάδα εργασίας για τους όρους που θα γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλι

Αποστολή του ΔΟΑΕ έφθασε χθες, Πέμπτη, στον σταθμό προκειμένου να επιθεωρήσει τη λειτουργία του και να αποτιμήσει ενδεχόμενες ζημιές.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον της περιοχής του σταθμού. Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από το πεδίο της μάχης.

Ο Σοϊγκού επανέλαβε τη θέση της Μόσχας, η οποία επιμένει πως το Κίεβο θα φέρει την ευθύνη ενδεχόμενης κλιμάκωσης στην περιοχή, εν μέσω φόβων για ένα πυρηνικό δυστύχημα όπως εκείνο του Τσερνόμπιλ.

Ο Σοϊγκού είπε πως το Κίεβο “δημιουργεί μια πραγματική απειλή πυρηνικής καταστροφής” και χρησιμοποιεί όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση για να επιτεθεί εναντίον της περιοχής του σταθμού.

Δείτε επίσης:  Κ. Χάρις: Ο Πούτιν έχει πάρει την απόφασή του για την Ουκρανία

Είπε πως η Ουκρανία εξαπέλυσε 120 βλήματα πυροβολικού και 16 επιθέσεις “καμικάζι” με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

“Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από πυρηνική τρομοκρατία” πρόσθεσε ο Σοϊγκού ο οποίος κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι “ενθαρρύνουν τέτοιες απερίσκεπτες ενέργειες”.

Το Κίεβο επιρρίπτει την ευθύνη στη Μόσχα για τους βομβαρδισμούς και την κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για να προστατεύσει τις δυνάμεις της, μια κατηγορία που αρνείται η Ρωσία.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως τα επίπεδα ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις παραμένουν σε κανονικά επίπεδα.

Δύο αξιωματούχοι του ΔΟΑΕ αναμένεται να παραμείνουν στον σταθμό σε μόνιμη βάση μετά την ολοκλήρωση της αποστολής αυτής της εβδομάδας, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στους διεθνείς θεσμούς στη Βιέννη.

Δείτε επίσης:  Το Ισραήλ άνοιξε και πάλι τα σύνορα στη λωρίδα της Γάζας

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή

Μοιράσου το...