Πυρηνικά Ιράν: «Φως» στην άκρη του τούνελ «βλέπει» ο Μπορέλ

Οι περισσότερες χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συμφωνούν με την πρόταση της ΕΕ που έχει στόχο να διασωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοσέπ Μπορέλ.

«Οι περισσότερες συμφωνούν, αλλά ακόμη δεν έχω την απάντηση των ΗΠΑ οι οποίες, όπως έχω καταλάβει, τη συζητούν και αναμένουμε αυτή την εβδομάδα την απάντησή τους», εξήγησε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του με το ισπανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι το Ιράν έχει ζητήσει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στην πρόταση της ΕΕ, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε χαρακτηρίσει «λογική» την απάντηση της Τεχεράνης.

Δείτε επίσης:  ΟΗΕ: Τον ομαδικό τάφο στο Ιζιούμ θα ερευνήσει η Επιτροπή Έρευνας για την Ουκρανία

Το Ιράν διαπραγματεύεται με την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ το 2018 επί προεδρίας Τραμπ. Η Ουάσινγκτον συμμετέχει έμμεσα στις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες στο Reuters ότι το Ιράν έχει αποσύρει κάποια από τα αιτήματά του, περιλαμβανομένης της επιμονής του οι διεθνείς επιθεωρητές να σταματήσουν κάποιες έρευνες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, φέροντας πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας.

«Επέστρεψαν την προηγούμενη εβδομάδα και ουσιαστικά απέσυραν τα βασικά εμπόδια για μια συμφωνία», εξήγησε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Δείτε επίσης:  Με μικτά πρόσημα έκλεισε την Τετάρτη η Wall Street – 16ο ρεκόρ το 2021 για τον Nasdaq

«Πιστεύω ότι τελικά διέβησαν τον Ρουβίκωνα και κινήθηκαν προς την ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας με όρους που ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να δεχθεί», πρόσθεσε.

«Αν σήμερα είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία, είναι επειδή το Ιράν μετακινήθηκε. Υποχώρησαν σε θέματα στα οποία επέμεναν από την αρχή», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Please follow and like us:
Pin Share
Μοιράσου το...
RSS
Follow by Email