Πολωνία: Προεδρικό βέτο στον επίμαχο νόμο περί Τύπου

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα πρόβαλε το βέτο του σε επίμαχο νόμο περί Τύπου, για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι στόχος του ήταν η φίμωση του ανεξάρτητου ενημερωτικού δικτύου TVN24, που ελέγχεται από το αμερικανικό Discovery.

«Προβάλλω το βέτο μου», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα σε τηλεοπτικό του μήνυμα, έπειτα από τις έντονες αμερικανικές επικρίσεις που διατυπώθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου από το πολωνικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στις 17 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία του κυβερνώντος υπερσυντηρητικού λαϊκιστικού Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) είχε ως στόχο να εμποδίσει τις επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο να διατηρούν πλειοψηφική συμμετοχή σε πολωνικές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.

Δείτε επίσης:  Δώρισε το νεφρό του στη μητέρα της κοπέλας του, αλλά τον χώρισε και παντρεύτηκε άλλον

Αυτό θα υποχρέωνε τον αμερικανικό όμιλο Discovery να πωλήσει την συμμετοχή του στο TVN, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της Πολωνίας. Το TVN24 είναι το ενημερωτικό κανάλι συνεχούς λειτουργίας, που θεωρείται επικριτικό προς τους συντηρητικούς που βρίσκονται στην εξουσία.

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωνε από την πλευρά της ότι ο νόμος είχε ως στόχο την προστασία των πολωνικών μέσων ενημέρωσης από εν δυνάμει εχθρικούς παράγοντες όπως η Ρωσία.

Ο Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι παραμένει πιστός στην αρχή αυτή, αλλά ο νόμος δεν πρέπει να αμφισβητήσει υπάρχουσες επενδύσεις ούτε να έρθει σε σύγκρουση με διεθνείς συμφωνίες.

Ο αμερικανός επιτετραμμένος στην Βαρσοβία Μπιν Έιλιου είχε ζητήσει από τον πολωνό πρόεδρο να προβάλει βέτο στον νόμο αυτόν.

Δείτε επίσης:  Γαλλία: Ερωτήματα για τη 12χρονη που βρέθηκε νεκρή σε βαλίτσα – Ο τσακωμός της 24χρονης ύποπτης με τους γονείς της ανήλικης

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δηλώσει ότι ο νόμος εμπεριέχει «σοβαρούς κινδύνους για την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία».

Χιλιάδες πολωνοί πολίτες διαδήλωσαν στις 19 Δεκεμβρίου κρατώντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φωνάζοντας «Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης!» και «Θέλουμε βέτο!».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή

Μοιράσου το...