Παγκόσμια Τράπεζα: Στα 3 δισ. δολάρια η συνολική βοήθεια για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η Παγκόσμια Τράπεζα ετοιμάζει πακέτο ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων για να στηρίξει την σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία, ενώ σχεδιάζει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες που πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές στα τρόφιμα και στην ενέργεια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Ντέιβιντ Μάλπας.

Μιλώντας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Βαρσοβίας, ο Μάλπας ανέφερε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα βοηθάει την Ουκρανία στην παροχή κρίσιμων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών των μισθών υγειονομικών υπαλλήλων, των συντάξεων και των κοινωνικών προγραμμάτων.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα ιδρύθηκε το 1944 για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως κάναμε τότε, θα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία στην ανοικοδόμησή της, όταν έρθει η ώρα», διαβεβαίωσε ο Μάλπας.

Ανέφερε επίσης ότι το πακέτο ενεργοποιήθηκε μετά την έγκριση χθες Δευτέρα από τον Διεθνή Οργανισμό Ανάπτυξης (ΔΟΑ) βοήθειας 1 δισεκ. δολαρίων, μαζί με την καταβολή 100 εκατ. δολαρίων στη γειτονική Μολδαβία.

Δείτε επίσης:  Ισπανική επιχειρηματική αποστολή για τον τομέα των υποδομών μεταφορών στην Ελλάδα

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας συμπλήρωσε ότι εκτός από τη χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκ. δολαρίων από τον ΔΟΑ — τον κύριο βραχίονα δανεισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας — η Διεθνής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΔΤΑΑ) θα παράσχει 472 εκατ. δολάρια με τη μορφή εγγυήσεων δανείων.

Το σχέδιο χρειάζεται ακόμη την πλήρη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας τις ερχόμενες εβδομάδες, σημείωσε ο εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι η βοήθεια θα επιτρέψει στην Ουκρανία να συνεχίσει «τις ουσιώδεις κυβερνητικές υπηρεσίες στη διάρκεια του πολέμου».

Μείωση του ΑΕΠ της Ουκρανίας κατά 45%

Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε την Κυριακή ότι ο πόλεμος θα μειώσει το ΑΕΠ της Ουκρανίας κατά 45%, καθώς οι μισές επιχειρήσεις της χώρας είναι κλειστές, οι δια θαλάσσης εξαγωγές έχουν διακοπεί και μεγάλο τμήμα της παραγωγής έχει καταστραφεί.

Δείτε επίσης:  Ρώσος υπ. Άμυνας για Ζαπορίζια: H Ουκρανία διαπράττει «πυρηνική τρομοκρατία»

Η βοήθεια έρχεται να προστεθεί στο πακέτο των 944 εκατ. δολαρίων σε χρηματοδότηση ταχείας εκταμίευσης που ενέκρινε η Παγκόσμια Τράπεζα τον προηγούμενο μήνα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης συνεισφορές από χώρες-δωρητές. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει 350 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση δημοσιονομικής υποστήριξης από την ΔΤΑΑ.

Ο Μάλπας έχει δηλώσει παλαιότερα ότι η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει βοήθεια στο εγγύς μέλλον για την Ουκρανία συνολικού ύψους περίπου 3 δισεκ. δολαρίων.

«Στοχευμένη στήριξη σε αναπτυσσόμενες χώρες»

Όπως είπε, η Παγκόσμια Τράπεζα αναλύει τον παγκόσμιο αντίκτυπο του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των τιμών στα τρόφιμα και στην ενέργεια, και «προετοιμάζει μια άμεση ανταπόκριση στην κρίση που θα παράσχει στοχευμένη στήριξη σε αναπτυσσόμενες χώρες». Η απότομη αύξηση των τιμών στα τρόφιμα χρήζει άμεσης προσοχής, με τον Μάλπας να συμπληρώνει πως για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης στις τιμές των τροφίμων, 10 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Δείτε επίσης:  Σε περιοχές με αυτονομιστές τα λεωφορεία με τους ουκρανούς στρατιωτικούς από το Αζοφσταλ

Οι πλούσιοι μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην αγορά ακριβότερων βασικών ειδών, αλλά οι φτωχοί δεν μπορούν, εξήγησε. «Ο υποσιτισμός αναμένεται να αυξηθεί και θα είναι πιο δύσκολο να αντιστραφεί ο αντίκτυπός του στα παιδιά».

Κορυφαίοι αξιωματούχοι από χώρες μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, όπου οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης υποβάθμισης των προβλέψεων του ΔΝΤ για την οικονομική ανάπτυξη.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G20 αναμένεται να έχουν μια «ηλεκτρισμένη» συνεδρίαση, την οποία η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει απειλήσει να μποϊκοτάρει αν παραστούν ρώσοι αξιωματούχοι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή

Μοιράσου το...