Νέο μπλόκο της Τουρκίας στην επιχείρηση «Ειρήνη»: Δεν επέτρεψε σε πεζοναύτες της Ε.Ε. να ελέγξουν δύο πλοία με προορισμό την Λιβύη

Τουρκία Λιβύη

Τουρκία Λιβύη

Η Τουρκία εμπόδισε και πάλι τους πεζοναύτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ελέγξουν το εμπάργκο όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) εναντίον της Λιβύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας άσκησε βέτο σχετικά με τη διεξαγωγή έρευνας σε δύο εμπορικά πλοία για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι χρησιμοποιούνται για παράνομες μεταφορές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, όπου διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος.

Και τα δύο πλοία ήταν υπό τουρκική σημαία και έπλεαν στη Μεσόγειο και γι’ αυτό δεν επετράπη η επιθεώρησή τους μετά από απαίτηση των τουρκικών Αρχών.

Η αιτιολογία για τις τουρκικές ενέργειες είναι ότι η κυβέρνηση στην Άγκυρα φοβάται ότι η επιχείρηση της Ε.Ε. στη Μεσόγειο θα μπορούσε να έχει μονομερή αποτελέσματα εις βάρος της πλευράς που η ίδια υποστηρίζει στη Λιβύη.

Δείτε επίσης:  Ημέρες οργής κατά ΗΠΑ και Δύσης στον αραβικό κόσμο

Μετέχει η Τοιυρκία σε μεταφορές όπλων στην Λιβύη;

Ωστόσο, υπάρχει η υποψία ότι η ίδια η τουρκική κυβέρνηση συμμετέχει σε μεταφορές όπλων. Ήδη τον Σεπτέμβριο, η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις σε μια τουρκική εταιρεία που φέρεται να έχει εμπλακεί στη μεταφορά πολεμικού υλικού. Έχουν ληφθεί περαιτέρω κυρωτικά μέτρα και κατά εταιρειών από την Ιορδανία και το Καζακστάν.

Κράτη όπως η Ιορδανία κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τον ισχυρό στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος είναι αντίπαλος των δυνάμεων που στηρίζει η Τουρκία στη Λιβύη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ε.Ε. τονίζει επανειλημμένα ότι η επιχείρηση «Irini» είναι εντελώς αμερόληπτη και καλεί όλα τα κράτη να μην εμποδίζουν την επιθεώρηση των φορτηγών πλοίων.

Δείτε επίσης:  Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης του ECDC: Στο “κόκκινο” όλη η Ελλάδα – Πάνω από το 4% ο δείκτης θετικότητας

Την Παρασκευή, η Γερμανία θα στείλει και πάλι ένα πλοίο, το «Berlin» στη Μεσόγειο για την αποστολή της Ε.Ε.

Περίπου 220 στρατιώτες θα επιβαίνουν στο «Berlin». Για χώρες όπως η Γερμανία, η λύση στη διένεξη της Λιβύης είναι σημαντική, διότι οι συνθήκες στη χώρα ευνοούν τις επιχειρήσεις διακινητών που φέρνουν παράνομα μετανάστες μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη.

The post Νέο μπλόκο της Τουρκίας στην επιχείρηση «Ειρήνη»: Δεν επέτρεψε σε πεζοναύτες της Ε.Ε. να ελέγξουν δύο πλοία με προορισμό την Λιβύη appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...