Νέα στοιχεία για τον κορονοϊό: Πώς ξεκίνησε η πανδημία από την αγορά της Ουχάν

Σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού προχώρησαν οι επιστήμονες. Νέα αμερικανική έρευνα καταρρίπτει πληροφορίες που θεωρούσαμε μέχρι τώρα δεδομένες και εξηγεί τον ρόλο της αγοράς της Ουχάν ενώ παράλληλα ανατρέπει τις εικασίες ότι ο ιός ενδεχομένως να διέρρευσε από εργαστήριο.

Το πρώτο γνωστό κρούσμα της covid-19 ήταν μια πωλήτρια που εργαζόταν στην αγορά της Ουχάν στην Κίνα και όχι ένας λογιστής που δεν συνδεόταν με την εν λόγω αγορά, όπως πιστευόταν μέχρι τώρα αναφέρει η νέα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα συμπτώματα του λογιστή, που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού σύμφωνα και με μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ξεκίνησαν στην πραγματικότητα στις 16 Δεκεμβρίου και όχι στις 8 Δεκεμβρίου όπως είχε αναφερθεί αρχικά, επεσήμανε ο Μάικλ Γουόρομπι επικεφαλής του τμήματος Εξελικτικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Δείτε επίσης:  Τα καλά στοιχεία απασχόλησης οδήγησαν σε κέρδη τη Wall Street την Πέμπτη

Η σύγχυση προκλήθηκε λόγω ενός οδοντιατρικού προβλήματος που αντιμετώπισε ο 41χρονος άνδρας.

«Τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν έπειτα από πολλά κρούσματα σε εργαζόμενους στην αγορά Χουανάν, γεγονός που καθιστά μια πωλήτρια, που εργαζόταν σε ψαράδικο στην αγορά, το πρώτο γνωστό κρούσμα, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται σε αυτή στις 11 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.

Ουχάν αγορά

Με το τμήμα της αγοράς που κρατούνταν σε κλουβιά σκύλοι ρακούν συνδέονται οι πρώτοι ασθενείς

Οι πρώτοι ασθενείς με συμπτώματα σύμφωνα με τους ειδικούς επίσης συνδέονταν με την αγορά και συγκεκριμένα με το δυτικό τμήμα της όπου κρατούνταν σε κλουβιά σκύλοι ρακούν (νυκτερευτές).

Σύμφωνα με τον Γουόρομπι, το γεγονός αυτό καθώς και η ανάλυση όλων των πρώτων κρουσμάτων covid-19 στην Ουχάν στηρίζουν ξεκάθαρα τη θεωρία ότι ο νέος κορονοϊός προήλθε από τα ζώα.

Δείτε επίσης:  Κίεβο: 7.331 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από ουκρανικές πόλεις μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Ερωτηθείς από τους New York Times ο Πίτερ Νταζάκ, μέλος της ομάδας ειδικών του ΠΟΥ που πήγαν στην Ουχάν τον Ιανουάριο του 2021 για να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας, παραδέχθηκε ότι «η ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου ήταν λάθος».

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η προέλευση του ιού SARS-CοV-2 παραμένει μυστήριο, ελλείψει ξεκάθαρων αποδείξεων, και πηγή μεγάλης έντασης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Κοινή έκθεση της Κίνας και του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, ανέφερε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο ιός να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω των ζώων.

Ο Γουόρομπι ανήκε σε μια ομάδα 15 επιστημόνων οι οποίοι τον Μάιο είχαν δημοσιεύσει άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Science στο οποίο ζητούσαν να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο στην Ουχάν.

Δείτε επίσης:  Κινεζικό «φλερτ» στο κενό που άφησαν οι δυτικές επιχειρήσεις

Σήμερα ο ίδιος γράφει ότι οι έρευνές του «προσφέρουν στέρεες αποδείξεις ότι η πανδημία προήλθε από ένα ζωντανό ζώο» που βρισκόταν στην αγορά της Ουχάν.

Πηγή

Please follow and like us:
Pin Share
Μοιράσου το...
RSS
Follow by Email