Νέα έρευνα: Πώς η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο

Σε νέα μελέτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το International Agency for Research on Cancer (IARC), η οποία δημοσιεύθηκε στο Lancet Oncology, εντοπίστηκε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και σημαντικά υψηλού κινδύνου για καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του καρκίνου του στόματος. Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος σημειώθηκε σε άτομα που κατανάλωναν μικρή έως και μέτρια ποσότητα αλκοόλ (έως 2 ποτά την ημέρα), συνιστώντας το 1/7 των καρκίνων κατά το 2020, με πάνω από 100.000 διαγνώσεις παγκοσμίως.

Στον Καναδά, η κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με 7000 νέες διαγνώσεις καρκίνου το 2020, συμπεριλαμβάνοντας 24% περιστατικών με καρκίνο του μαστού, 20% καρκίνο του παχέος εντέρου και 13% στοματοφαρυγγικό και καρκίνο του ήπατος.

«Η κατανάλωση αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα ενέχει κίνδυνο» αναφέρει σχετικά ο Dr. Jürgen Rehm (Senior Scientist, Institute for Mental Health Policy Research and Campbell Family Mental Health Research Institute at CAMH), συγγραφέας της μελ΄της.

Δείτε επίσης:  Μικτή εικόνα παρουσίασε την Τρίτη η Wall Street – Ο Dow Jones σημείωσε την τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση του

«Όσον αφορά τους καρκίνους που σχετίζονται με το αλκοόλ, όλα τα επίπεδα κατανάλωσης συνδέονται με κίνδυνο. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι κρασιού την ημέρα συνδέεται με 6% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνο του μαστού».

«Ο αντίκτυπος του αλκοόλ στους καρκίνους είναι συχνά άγνωστος ή δεν έχει δοθεί η απαραίτητη βαρύτητα σε αυτή τη συσχέτιση, επισημαίνοντας έτσι την ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών και παρεμβάσεων για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη σχέση μεταξύ της χρήσης αλκοόλ και του κινδύνου καρκίνου και μείωση της συνολικής κατανάλωσης αλκοόλ» αναφέρει σχετικά η Δρ Isabelle Soerjomataram (Τμήμα επιτήρησης καρκίνου στο IARC).

Ο Δρ Leslie Buckley, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης εθισμών της CAMH, πρόσθεσε: «Στην κλινική μας βλέπουμε πολλούς ανθρώπους που αναφέρουν αυξημένη χρήση αλκοόλ από την έναρξη της πανδημίας. Παρόλο που αυτό μπορεί να σχετίζεται με προσωρινό στρες, υπάρχει μια πιθανότητα αυτές οι νέες συνήθειες να γίνουν πιο μόνιμες. Οι συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ είναι συχνά απειροελάχιστες βλάβες αρχικά που χρειάζονται χρόνο για να εμφανιστούν, ενώ οι μακροπρόθεσμες συνέπειες όπως ο καρκίνος, η ηπατική νόσος και η διαταραχή της χρήσης ουσιών μπορεί να είναι καταστροφικές».

Δείτε επίσης:  Τουρκία: Αίρεται το υποχρεωτικό μοριακό τεστ για ανεμβολίαστους στον εργασιακό χώρο, σε ΜΜΜ και θεάματα

Η μελέτη μοντελοποίησης βασίστηκε σε δεδομένα σχετικά με την έκθεση στο αλκοόλ από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, τόσο από έρευνες όσο και από στοιχεία πωλήσεων, τα οποία συνδυάστηκαν με τις τελευταίες σχετικές εκτιμήσεις κινδύνου για καρκίνο με βάση το επίπεδο κατανάλωσης.

«Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο με πολλούς τρόπους», εξήγησε ο Δρ Kevin Shield, Ινστιτούτο Έρευνας Πολιτικής Ψυχικής Υγείας, και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Ο κύριος μηχανισμός με τον οποίο το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο είναι μέσω της βλάβης της διαδικασίας επιδιόρθωσης του DNA».

Σύμφωνα με τον Δρ Rehm, η έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ ελαφριάς έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και καρκίνου είναι σχετικά νέα και η δημόσια πολιτική δεν αντικατοπτρίζει ακόμη τον βαθμό κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Πρόσθεσε δε, πως «Ως επιδημιολόγος, θα συνιστούσα υψηλότερους φόρους, για να αντικατοπτρίζεται έτσι πλήρως το βάρος της ασθένειας από το αλκοόλ. Μαζί με τον περιορισμό της διαθεσιμότητας και της εμπορίας αλκοόλ, οι έλεγχοι τιμών αναγνωρίζονται ως υψηλής επίδρασης, οικονομικά αποδοτικά μέτρα για τη μείωση του αλκοόλ και την σχετική βλάβη στην υγεία».

Δείτε επίσης:  Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε δεκτή την παραίτηση Τζόνσον

Οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο, να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου καρκίνου, στις ετικέτες οινοπνευματωδών ποτών.

 

 

 

Πηγή: sciencedaily

The post Νέα έρευνα: Πώς η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...