Κύμα ανατιμήσεων και ελλείψεις προϊόντων. Η εκτίναξη του κόστους στις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά, ανεβάζει τις τιμές στα ύψη

κύμα ανατιμήσεων

κύμα ανατιμήσεων

Ανησυχία έχει κατακλύσει το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο παρακολουθεί καθημερινά τη δίνη των πληθωριστικών πιέσεων, με τις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια αλλά και η ελληνική οικονομία.

Τουλάχιστον ως τα τέλη της χρονιάς οι ανατιμήσεις

Η αγωνία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς όλες οι εκτιμήσεις κατατείνουν στην εκτίμηση ότι οι  ανατιμήσεις σε σειρά πρώτων υλών και η αύξηση του μεταφορικού κόστους αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα επρόκειτο για παροδικό φαινόμενο.

Όπως μάλιστα τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, ακόμα  αν υπάρξει η επιθυμητή αποκλιμάκωση νωρίτερα, οι συνέπειες θα είναι ορατές για αρκετούς μήνες μετά, καθώς σειρά προϊόντων θα έχει ήδη παραχθεί με αυξημένο κόστος.

Αλλωστε, η αγορά εκτιμά ότι η όποια διόρθωση των τιμών θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχή πριν από τη διαταραχή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι καταναλωτές και κυρίως τα νοικοκυριά που ανήκουν στις ασθενέστερες οικονομικά κατηγορίες του πληθυσμού ενδέχεται τους προσεχείς μήνες να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο έντονο πρόβλημα, καθώς, πέρα από το περιβάλλον γενικευμένων ανατιμήσεων, ήδη εκλείπουν από την αγορά σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και οι πιο οικονομικές λύσεις.

Δείτε επίσης:  Νέο μοντέλο από σήμερα στα ταξίδια στα νησιά: Μόνον με PCR και rapid test οι μη εμβολιασμένοι – Ποιοι εξαιρούνται – Τι αλλάζει στα πλοία, πως θα γίνεται η επιβίβαση

Εκλείπουν οι οικονομικές λύσεις από την αγορά 

Ελλείψεις παρατηρούνται επίσης στις φθηνές λευκές συσκευές, όπως είναι για παράδειγμα ψυγεία ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία κατασκευάζονται κατεξοχήν στην Κίνα. Το πρόβλημα εν προκειμένω έγκειται στο υψηλό μεταφορικό κόστος, το οποίο ουσιαστικά καθιστά ασύμφορη την εισαγωγή αυτών των προϊόντων.

Στα προϊόντα τεχνολογίας και στις λευκές συσκευές υπολογίζεται ότι υπάρχουν ήδη αυξήσεις τιμών κατά 5% μεσοσταθμικά, λόγω κυρίως της ύπαρξης κάποιων αποθεμάτων και της απορρόφησης μέρους του κόστους από τους προμηθευτές και τους λιανέμπορους.

Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου, το επόμενο διάστημα και κυρίως από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα αναμένονται ανατιμήσεις της τάξης του 10%.

Προάγγελος εξελίξεων οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία

Προάγγελος για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, έστω κι αν δεν μετακυλισθεί το σύνολο των αυξήσεων στην τελική τιμή καταναλωτή, είναι οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία.

Δείτε επίσης:  Η μάσκα θα πρέπει να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται στα σχολεία φέτος, σύμφωνα με τα CDC

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία ενισχύθηκε τον Μάιο του 2021 κατά 13,1% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020, ενώ κατέγραψε και αύξηση 1% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στις τιμές παραγωγού ενεργειακών προϊόντων, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων σε σειρά άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση και σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά παρατηρείται αύξηση 71,3% των τιμών παραγωγού στον κλάδο των πετρελαιοειδών, 35,4% στην εξόρυξη λιγνίτη, 10,3% στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, 7% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, 4,3% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και κλιματισμού (σ.σ. σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες στα ύψη), 2,8% στην παρασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες.

Δείτε επίσης:  Νέα έρευνα: Ο συνδυασμός αυτών των 2 φαρμάκων μπορεί να μειώσει κατά 30% την άπνοια του ύπνου

Στη βιομηχανία τροφίμων καταγράφηκε αύξηση των τιμών παραγωγού κατά 1,5% τον Μάιο.

Ωστόσο, προμηθευτές και λιανέμποροι έχουν προειδοποιήσει για πολύ μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε ευρεία γκάμα προϊόντων, τόσο λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών όσο και λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και στις τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συσκέψεις, προκειμένου να εκπονήσουν μία στρατηγική έναντι των επικείμενων ανατιμήσεων, οι οποίες αναμένεται να δυσχεράνουν περαιτέρω τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τα πολυετή μνημόνια και την υγειονομική κρίση.

 

The post Κύμα ανατιμήσεων και ελλείψεις προϊόντων. Η εκτίναξη του κόστους στις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά, ανεβάζει τις τιμές στα ύψη appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...