Κονδυλώματα: Μέτρα πρόληψης για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του HPV (εικόνες)

Ο HPV ή ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι ένας ιός που μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους των ανθρώπων και ευθύνεται για εκατομμύρια μολύνσεις ετησίως.

Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει πάνω από 120 υπότυπους, εκ των οποίων οι 40 μεταδίδονται με το σεξ.

Τα κονδυλώματα μπορούν να μολύνουν τις περιοχές των γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος του πέους, του αιδοίου και του πρωκτού, καθώς και των επενδύσεων του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας και του ορθού. Μπορούν επίσης να μολύνουν τους βλεννογόνους του στόματος και του λαιμού. Από τους 40 υπότυπους που μεταδίδονται με το σεξ, οι 14 μπορούν να προκαλέσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνο.

Δείτε επίσης:  Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού: Οι έξι απαντήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στους αρνητές

Ο HPV προκαλεί περίπου το 90% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας (τέταρτος πιο συχνός στις γυναίκες παγκοσμίως) και του πρωκτού, το 70% των καρκίνων του κόλπου και του αιδοίου και το 60% των καρκίνων του πέους. Μεγάλος αριθμός αυτών μπορεί να αποφευχθεί και γι’ αυτό είναι σημαντικό να εφαρμόζονται πιστά όλοι οι γνωστοί τρόποι προφύλαξης, προκειμένου να μειωθούν τα υψηλά ποσοστά μολύνσεων.

Ο εμβολιασμός έναντι του HPV είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, κυρίως των ανθρώπων που δεν έχουν εκτεθεί σε αυτόν.

Εκτός από τον εμβολιασμό, που αποτελεί την πρωτογενή πρόληψη, η δευτερογενής πρόληψη αφορά στα βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας για να μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης.

Δείτε επίσης:  Επίθεση στον Αχιλλέα Μπέο - Του διέλυσαν το αυτοκίνητο (pics)

Αυτά είναι:

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Source

Μοιράσου το...