Ισόβιος πρόεδρος της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν; – Υπέγραψε τον νόμο που του δίνει δικαίωμα να διεκδικήσει άλλες δύο θητείες στο Κρεμλίνο

Πούτιν πρόεδρος

Πούτιν πρόεδρος

Υποψηφιότητα για… ισόβιος πρόεδρος της Ρωσίας βάζει οριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την υπογραφή του νόμου που του δίνει την δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα για δύο ακόμη θητείες στο Κρεμλίνο.

Ο ηλικίας 68 ετών Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε σήμερα Δευτέρα τον νόμο ο οποίος μεταξύ άλλων του δίνει το δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρόεδρου της χώρας, όπως και να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες, μετά την λήξη της τρέχουσας θητείας του το 2024, και να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.

Το κείμενο εγκρίθηκε οριστικά από το Κοινοβούλιο τον Μάρτιο, μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 2020.

Δείτε επίσης:  COP26-Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έγινε ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση»

Ο Πούτιν “μηδένισε” το κοντέρ της έως τώρα θητείας του

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το ίδιο και αυτό πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου και να ασκήσει δύο θητείες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν όσον αφορά στον εν ενεργεία πρόεδρο, οι προηγούμενες προεδρικές του θητείες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 2000, έχει εκτοπίσει μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών κάθε πραγματικό πολιτικό ανταγωνισμό στη Ρωσία, περιορίζοντας την αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ενώ πάντα αρνούνταν να συζητήσει τη διαδοχή του.

Ο Πούτιν, το 2036, που είναι θεωρητικά η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο, θα είναι 84 ετών.

Δείτε επίσης:  Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Σοϊγκού-Όστιν σε τρεις ημέρες

Ο Γιεβγκένι Ρόιζμαν επικριτής του Κρεμλίνου και πρώην δήμαρχος της πόλης Γιεκατερίνεμπουγκ, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας, δήλωσε σε ανάρτηση του στο Twitter ότι ο νόμος αυτός καθιστά τον Πρόεδρο Πούτιν ισόβιο πρόεδρο.

Η ομάδα υποστηρικτών του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι και επικριτή του Κρεμλίνου, ανάρτησε ένα βίντεο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 2000, στο οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι είναι αντίθετος με το να παραμένει ο πρόεδρος στην εξουσία για περισσότερες από δύο θητείες.

Ο νόμος ορίζει ότι αρχηγός κράτους μπορεί να εκλεγεί Ρώσος πολίτης, ηλικίας 35 ετών και άνω, ο οποίος διέμενε μόνιμα στην Ρωσία όχι λιγότερο από 25 χρόνια και ο οποίος δεν είχε ποτέ κατά το παρελθόν υπηκοότητα άλλου κράτους ή άδεια παραμονής σε άλλο κράτος.

Δείτε επίσης:  Suddeutsche Zeitung: Ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος στην γωνία –Γιατί κινδυνεύει πια, σοβαρά, να χάσει από τον Εκρέμ Ιμάμογλου

The post Ισόβιος πρόεδρος της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν; – Υπέγραψε τον νόμο που του δίνει δικαίωμα να διεκδικήσει άλλες δύο θητείες στο Κρεμλίνο appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...