Ζαγόρι: Το άγνωστο παραδοσιακό & ιστορικό χωριό του μέσα στη φύση που είναι ένα από τα πιο ορεινά του νομού

Για τα ξακουστά Ζαγοροχώρια έχουμε γράψει πολλές φορές, όλα τα χωριά λιγότερο ή περισσότερο γνωστά είναι υπέροχα! Εδώ όμως θα πάμε σε ένα από αυτά που πιθανόν να είναι άγνωστο στους περισσότερους, αν και ιδιαίτερα ιστορικό, από τα πιο ορεινά του νομού με εκπληκτική θέα και μέσα στο πράσινο ενώ φιλοξενεί ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της Ηπείρου. Ο λόγος για τους Νεγάδες.

Νεγάδες Ζαγόρι

Μικρό, ορεινό και ανεξερεύνητο, το χωριουδάκι των Νεγάδων αριθμεί λιγότερους από 50 μόνιμους κατοίκους, αλλά ξεχωρίζει για την φύση που το περικλείει, στα 1.060 μέτρα του βουνού της Τύμφης στο κεντρικό Ζαγόρι, όπου είναι χτισμένο. Αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Ιωαννίνων.

Δείτε επίσης:  Το πολυτελές ξενοδοχείο στην Χαλκιδική με την απεριόριστη θέα στο απέραντο γαλάζιο που εντυπωσίασε τον Τάσο Δούση
Βόλτα στο χωριό, Νεγάδες Ζαγόρι

Στα highlights των Νεγάδων είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες που θα δείτε στην Ελλάδα και μια από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της Ηπείρου: Στην πρώτη πλατεία που θα συναντήσετε στον οικισμό, είναι χτισμένος ο τρίκλιτος ναός που έχει… διαφορετική εκκλησία για κάθε κλίτος: Τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Τριάδα. Χτίστηκε το 1795 και διαθέτει περίτεχνο τέμπλο διακοσμημένο με χρυσό επίστρωμα.

Εκεί «κρύβονται» ιδιαίτερες αγιογραφίες και τοιχογραφίες, που μεταξύ άλλων απεικονίζουν αρχαίους Έλληνες όπως ο Πλούταρχος και ο Αριστοτέλης.

Νεγάδες Ζαγόρι
Νεγάδες Ζαγόρι, αυλόπορτα εκκλησίας
Αγιος Γεώργιος - Νεγάδες

Ο οικισμός είναι ιδιαίτερα ιστορικός καθώς από το 1312! Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μάλιστα, ανέδειξε ευεργέτες, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν, αναδείχθηκαν και πλούτισαν στη Ρωσία, την Αυστρία και τη Μολδοβλαχία.

Δείτε επίσης:  Ένα άγνωστο υπέροχο νησάκι με φυσική πισίνα και μια «κρυφή» παραλία 40 λεπτά από την Αθήνα

Σε κοντινή απόσταση, ιδανική για εξερευνήσεις, θα βρείτε την Κόνιτσα και τα γραφικά χωριά των Κήπων και του Βίκου.

Θέα από τον Αγιο Γεώργιο, Νεγάδες
Παρατημένα πέτρινα κτήρια, Νεγάδες Ζαγόρι

Δείτε επίσης

The post Ζαγόρι: Το άγνωστο παραδοσιακό & ιστορικό χωριό του μέσα στη φύση που είναι ένα από τα πιο ορεινά του νομού appeared first on Travelstyle.

Δείτε επίσης:  Κάρπαθος: Μια ξεχωριστή επιλογή διαμονής για όσους αναζητούν ατμόσφαιρα σπιτιού στις διακοπές τους

Source

Μοιράσου το...