Επιστήμονες «ανέστησαν» όργανα από νεκρά γουρούνια

Δοκιμάστηκε στους χοίρους άμεσα, μία ώρα και εφτά ώρες μετά την καρδιακή ανακοπή. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 100 χοίροι.

Επιστήμονες του Yale University κατάφεραν να επαναφέρουν σε λειτουργία κύτταρα οργάνων χοίρων, οι οποίοι είχαν πεθάνει πριν μερικές ώρες. Στα θηλαστικά, το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα όργανα του σώματος και στα κύτταρα. Αν η ροή σταματήσει, τα κύτταρα πεθαίνουν και τα όργανα ακολουθούν. Ωστόσο το νέο επίτευγμα δείχνει πως ο θάνατος μπορεί να επιβραδυνθεί σε όργανα και κύτταρα τα οποία αφαιρούνται από το σώμα, εξασφαλίζοντας πολύτιμο χρόνο για μεταμόσχευση οργάνων.

Οι επιστήμονες ανάμιξαν το αίμα του ζώου με μία τεχνητή ουσία, ένα διάλυμα που περιέχει αντιφλεγμονώδη, αναστολείς νεύρων, θρεπτικά συστατικά και φάρμακα που καταπολεμούν το θάνατο των κυττάρων.

Δείτε επίσης:  Artemis 1: Αύριο εκτός απροόπτου η εκτόξευση με προορισμό τη Σελήνη - Που θα είναι ορατή - Δείτε χάρτη της NASA

Έπειτα σύνδεσαν τα όργανα σε ένα μηχάνημα που δημιουργεί ροή υγρού και μιμείται το χτύπο της καρδιάς, οξυγονώνοντας το υγρό, ενώ τα φάρμακα απέτρεπαν το σχηματισμό θρόμβων. Ο συνδυασμός μηχανήματος και υγρού ονομάστηκε OrganEx. Δοκιμάστηκε στους χοίρους άμεσα, μία ώρα και εφτά ώρες μετά την καρδιακή ανακοπή. Διατηρώντας τα όργανα σε θερμοκρασία σώματος, οι ιστοί συνέχισαν να τρέφονται και παράγουν απόβλητα με ελεγχόμενο ρυθμό. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 100 χοίροι.

pigs

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αφού το OrganEx κατάφερε να διατηρήσει την ακεραιότητα των ιστών, να μειώσει το θάνατο των κυττάρων, να αναβιώσει ορισμένες μοριακές και κυτταρικές διεργασίες σε ένα εύρος ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, το συκώτι και τα νεφρά.

Δείτε επίσης:  Επιστρέφει το MetaWeek στο Ντουμπάι, για το μέλλον του Metaverse 

Η έρευνα απέχει πολύ καιρό ακόμα από δοκιμές σε ανθρώπους. Αν τα καταφέρουν όμως, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, καθώς θα μπορούν να επιμηκύνουν σημαντικά τη ζωτικότητα ενός οργάνου για να μπορέσει να μεταμοσχευθεί, αφού θα μπορούν να συλλέξουν υγιή όργανα πολύ μετά την ώρα θανάτου. Με τη σειρά του αυτό θα κάνει ευρέως διαθέσιμες τις μεταμοσχεύσεις, σώζοντας πολλές ζωές.

Επιπλέον, η τεχνολογία αυτή ίσως να μπορέσει να περιορίσει τη ζημιά σε τραυματισμένα όργανα μετά από καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.

Δείτε επίσης:  Τα Netflix Games είναι τώρα διαθέσιμα στα κινητά

Πηγή

Μοιράσου το...