Γερμανία: «Πολιτική» η απόφαση της Ρωσίας να «φιμώσει» την Deutsche Welle

Ως αβάσιμα κατήγγειλε η Γερμανία «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά της Deutsche Welle» στη Ρωσία, απευθύνοντας, παράλληλα, κατεπείγουσα έκκληση στη Μόσχα «να μην εκμεταλλεύεται τα προβλήματα αδειοδότησης του τηλεοπτικού σταθμού RT.de στη Γερμανία, προκειμένου να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου».

Το γεγονός ότι η Ρωσία παρουσιάζει αυτά τα μέτρα ως αντίποινα «δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε, ούτε από νομική άποψη ούτε σε ό,τι αφορά την ουσία», δήλωσε πριν από λίγο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ και τόνισε ότι η εξέταση της άδειας μετάδοσης προγράμματος του RT.de στην Γερμανία αποτελεί αποκλειστικά θέμα της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, στην οποία «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επιρροή».

Δείτε επίσης:  Ντόναχιου: Με «προσοχή» οι πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την ενέργεια

Χαρακτήρισε μάλιστα «καθαρά πολιτική» και «δυσανάλογη» την αντίδραση της Μόσχας, ενώ επισήμανε ότι η δημοσιογραφική εργασία των δημοσιογράφων του RT.de δεν περιορίστηκε ποτέ στη Γερμανία, σε αντίθεση με αυτό που ανακοινώθηκε στη Ρωσία για την Deutsche Welle.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Αντρέα Ζάσε δήλωσε ότι η εξέλιξη επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις γερμανορωσικές σχέσεις και διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της Deutsche Welle στη Ρωσία ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις ανησυχίες τους. Επιπλέον, όπως επισήμανε, «το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στη Ρωσία μας έχει απασχολήσει πολλές φορές, το εγείρουμε πάντα και δεν αφορά βέβαια μόνο την Deutsche Welle».

Δείτε επίσης:  NATO: Το κοινοβούλιο της Τσεχίας ενέκρινε τα πρωτόκολλα εισδοχής Σουηδίας και Φινλανδίας
deutsche welle

Με τον Πούτιν «θα συζητηθούν όλα τα θέματα», λέει ο Σολτς

Ερωτηθείς εάν ο κ. Σολτς πρόκειται να εγείρει το θέμα κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις 15 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «θα συζητηθούν όλα τα επίμαχα θέματα».

Υπενθυμίζεται πως χθες το απόγευμα η Ρωσία εξέδωσε απόφαση για την απαγόρευση μετάδοσης για την Deutsche Welle στη Ρωσία, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε το κλείσιμο του γραφείου ανταποκριτών της DW στη Μόσχα και την απόσυρση των διαπιστεύσεων των δημοσιογράφων, ως «απάντηση» στην απαγόρευση εκπομπής γερμανόφωνων τηλεοπτικών προγραμμάτων από τον κρατικό ρωσικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RT που ανακοινώθηκε από την αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης άδειας.

Δείτε επίσης:  Παναμάς: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους παρά την εξαγγελία για «πάγωμα» των τιμών

Πηγή

Μοιράσου το...