Βρετανία: Να κρατικοποιηθούν ξανά οι εταιρείες ενέργειας, θέλει το 53% των Συντηρητικών

Περίπου οι μισοί ψηφοφόροι των κυβερνώντων Συντηρητικών της Βρετανίας τάσσονται υπέρ της επανακρατικοποίησης της βιομηχανίας ενέργειας, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας ασκεί πιέσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Η βρετανική κυβέρνηση καλείται ολοένα και περισσότερο να εντείνει τη δράση της για να βοηθήσει τους Βρετανούς με τους λογαριασμούς τους για την κατανάλωση ενέργειας, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% σε έναν μέσο όρο 3.549 στερλινών το έτος από τον Οκτώβριο, καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η δημοσκόπηση αυτή του YouGov που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Times δείχνει ότι το 47% αυτών που προγραμματίζουν επί του παρόντος να ψηφίσουν Συντηρητικούς στις επόμενες εκλογές τάσσονται υπέρ της επιστροφής σε δημόσια ιδιοκτησία των ενεργειακών εταιρειών, ενώ 28% αντιτίθεται και το 25% δεν γνωρίζει με βεβαιότητα.

Δείτε επίσης:  Συναγερμός στο Ιλιον: 65χρονη έχασε την ζωή της μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό της – Ερευνώνται τα αίτια του θανάτου – Εμβολιάστηκε με AstraZeneca

Μεταξύ αυτών που ψήφισαν Τόρις στις τελευταίες εκλογές το 2019, το 53% υποστηρίζει την επανακρατικοποίηση των εταιρειών ενέργειας.

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία ιδιωτικοποιήθηκαν από την Συντηρητική πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Αν και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει ζητήσει παλαιότερα να κρατικοποιηθούν ξανά οι εταιρείες ενέργειας, ο σημερινός του ηγέτης, ο Κιρ Στάρμερ, έχει πει ότι καλύτερα θα είναι να δαπανηθούν απευθείας τα χρήματα για να μειωθούν οι λογαριασμοί του κόσμου.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, η οποία είναι το φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της μείωσης της φορολογίας παρά των άμεσων ενισχύσεων για να βοηθηθεί ο κόσμος να αντιμετωπίσει την κρίση κόστους ζωής.

Δείτε επίσης:  Ισημερινός: Συμφωνία κυβέρνησης - αυτοχθόνων, λήξη των μαζικών κινητοποιήσεων

Η δημοσκόπηση του YouGov, η οποία διεξήχθη την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, πριν από την πιο πρόσφατη ανακοίνωση από τις ρυθμιστικές αρχές της αύξησης στους λογαριασμούς ενέργειας, έδειξε επίσης ότι το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα χρειαστεί να χαμηλώσει τον θερμοστάτη ή να περιορίσει την χρήση θέρμανσης τους ερχόμενους μήνες.

Το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι θα μπορεί να θερμάνει το σπίτι του “μόνον σε πολύ περιορισμένη βάση” και το 5% είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα μπορεί να το θερμάνει καθόλου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Πηγή

Please follow and like us:
Pin Share
Μοιράσου το...
RSS
Follow by Email