«Αν δεν ήμουν βασίλισσα…»- Η ζωή της Ελισσάβετ σε fast forward- Τι δουλειά ήθελε να κάνει στην πραγματικότητα

Παρά το γεγονός πως ο πραγματικός χαρακτήρας της βασίλισσας δεν έχει βγει προς τα έξω, οι κοντινοί της ανθρώποι μαρτυρούν πως ήταν πολύ εύστοφη και με χιούμορ

Η 8η Σεπτεμβρίου θα χαρακτεί στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της βασιλικής οικογένειας, αφού η μακροβιότερη Βρετανίδα μονάρχης άφησε την τελευταία της πνοή.

Πιο συγκεκριμένα και όπως ανέφερε με επίσημη ανακοίνωσή του το παλάτι, η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 96 ετών στις 20:30 ώρα Ελλάδος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία ανέβηκε στο θρόνο στις 2 Ιουνίου 1953, σε ηλικία 27 ετών, κατάφερε με την πορεία της να γίνει εξαιρετικά δημοφιλής παρά το ότι δεν παραχωρούσε συχνά συνεντεύξεις. Με αφορμή το θλιβερό γεγονός, ας θυμηθούμε την πορεία της.

Η ζωή της σε fast forward

Έχοντας ως πατέρα τον πρίγκιπα Albert, Δούκα της Υόρκης (αργότερα γνωστό ως King George VI), και ως μητέρα την Elizabeth Bowes-Lyon, η Ελισάβετ ήρθε στον κόσμο στις 21 Απριλίου του 1926 στο Λονδίνο. Τόσο η ίδια όσο και η αδερφή της μορφώθηκαν στο σπίτι και στα πρώτα της χρόνια, η Ελισάβετ δεν εκπαιδευόταν για βασίλισσα. Μεταξύ των μαθημάτων που ακολούθησε η Ελισάβετ, ήταν τα γαλλικά, ο χορός, η φωνητική και οι τέχνες.

Το 1939, κατά την διάρκεια του πολέμου, η Ελισάβε και η αδερφή της μεταφέρθηκαν εκτός Λονδίνου και πιο συγκεκριμένα στο Windsor Castle και στα 13 της χρόνια κλήθηκε να δώσει τον πρώτο της λόγο. Μιλώντας στο ραδιόφωνο και απευθυνόμενη στα παιδιά που απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους εξαιτίας του πολέμου, τα καθησύχασε. Το 1945 εκπαιδεύεται μαζί με άλλες Βρετανίδες και στην συνέχεια, κατατάχθη στον στρατό όπου και δούλευε εθελοντικά στο σώμα της Βοηθητικής Υπηρεσίας Εδάφους. 

Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο και πιο συγκεκριμένα στο 1953, βρίσκουμε την Ελισάβετ να αναλαμβάνει τον θρόνο  μετά το θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ ο οποίος είχε γίνει βασιλιάς μετά την παραίτηση του αδελφού του Εδουάρδου. 

Δείτε επίσης:  Τoμ Χανκς: Έκανα μόνο τέσσερις καλές ταινίες σε 30 χρόνια καριέρας

Λίγο πριν την στέψη της, η Ελισάβετ στις 20 Νοεμβρίου του 1947, ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου με τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, σε μια λαμπερή τελετή στο Ουεστμίνστερ.

Οι δύο τους, οι οποίοι έμειναν μαζί από εκείνη την ημέρα μέχρι και τον θάνατο του Φίλιππου στις 9 Απριλίου 2021 και παρά τα σκαμπανευάσματα στην σχέση τους και την διαφορετικότητα των χαρακτήτων τους, φαίνονταν πολύ αγαπημένοι. Μαζί, απέκτησαν τέσσερα παιδιά, με πρωτότοκο και επόμενο στη σειρά διαδοχής τον πρίγκιπα της Ουαλίας και δούκα της Κορνουάλης, Κάρολο. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι δύο τους ήταν δεύτερα ξαδέρφια και γνωρίστηκαν όταν η Ελισάβετ ήταν μόλις 13 ετών. 

Εχοντας πάνω από 68 χρόνια στον θρόνο, η βασίλισσα έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επίσημα ταξίδια και έχει συναντήσει εκατοντάδες αρχηγούς κρατών.  Παρά το γεγονός πως ο πραγματικός χαρακτήρας της βασίλισσας δεν έχει βγει προς τα έξω, οι κοντινοί της ανθρώποι μαρτυρούν πως ήταν πολύ εύστοφη και με χιούμορ. Την ίδια στιγμή, εκείνη αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά άτομα στην Βρετανία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι καθημερινά δεχόταν γράμματα από θαυμαστές και έντονες εκδηλώσεις λατρείας από τον κόσμο.

1.Η μητρότητα στην ζωή της Ελισάβετ: Σύμφωνα με τον συγγραφέα και σύμβουλο της σειράς “The Crown”, Robert Lacey, η βασίλισσα δεν μπόρεσε ποτέ της να απολαύσει την μητρότητα, λόγω των υποχρεώσεών της. “Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά μόνο δύο μέρες τον χρόνο, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, δεν ανοίγει το κόκκινο κουτί με όλα τα επίσημα έγγραφα που φτάνουν στα χέρια της… Σκεφτείτε ότι σχεδόν αμέσως μετά τη στέψη της έφυγε για περιοδεία διάρκειας έξι μηνών, αφήνοντας πίσω τον Κάρολο και την Άννα. Γι’ αυτό τη δεκαετία του ’60 αποφάσισαν με τον Φίλιππο να κάνουν άλλα δύο παιδιά – κατά τη γνώμη μου, να δημιουργήσουν μια ‘νέα οικογένεια’, για να αναπληρώσουν το κενό των πρώτων χρόνων της βασιλείας της, για να ζήσουν όσα στερήθηκαν ως γονείς. Τα παιδιά της, λοιπόν, δικαίως έχουν παράπονα. Η Ελισάβετ δεν υπήρξε καλή μητέρα”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Robert Lacey στην επετειακή έκδοση που κυκλοφορεί μαζί με την Καθημερινή την ερχόμενη Κυριακή.

Δείτε επίσης:  Σάββας Κάλφας: Ο Κατσαούνης μου ζήτησε να βγω στο Love It και να του ζητήσω δημόσια συγνώμη

2.Τα προβλήματα στον γάμο της με τον Φίλιππο: “Υπήρξε κρίση στον γάμο τους μετά τη στέψη της, το 1953; Οι περισσότεροι βιογράφοι τους αυτό ισχυρίζονται. Την εντοπίζουν, μάλιστα, στη δεκαετία που χωρίζει τις γεννήσεις των δύο πρώτων παιδιών τους και των δύο που ακολούθησαν. Εκείνα τα χρόνια, κάθε Πέμπτη, ο δούκας του Εδιμβούργου συναντούσε φίλους του σε ιδιωτική αίθουσα  του εστιατορίου Wheeler’s στο Σόχο… οι φήμες που κυκλοφορούσαν για άγρια πάρτι, ακόμα και όργια, ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν, μια και τα στόματα των συμμετεχόντων δεν άνοιξαν ποτέ. Το 1956 ο σύζυγος της Ελισάβετ, την άφησε στο Μπάκιγχαμ και έφυγε για το γύρο του κόσμου με το βασιλικό γιοτ Britannia. Έλειψε τρεις μήνες”, αναφέρει η Τασούλα Επτακοίλη στο κεφάλαιο “Η γνωριμία με τον Φίλιππο, ο εντυπωσιακός γάμος και τα ανέμελα χρόνια, η αλλαγή που έφερε στη σχέση τους η στέψη, οι δύσκολες ισορροπίες και τελικά η ζεστασιά που σφράγισε μια συνύπαρξη 73 ετών”. 

3.Η περίπλοκη σχέση της με την Ελλάδα: “Παρά την καταγωγή του συζύγου της, η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που η Ελισάβετ δεν έχει επισκεφτεί επισήμως. Αρκεί αυτή η “λεπτομέρεια” για να περιγράψει το είδος των δεσμών ανάμεσα στο Μπάκιγχαμ και στην πατρίδα του Φίλιππου;” διερωτάται στην εισαγωγή του αντίστοιχου κεφαλαίου ο Κώστας Μ. Σταματόπουλος και μάς κάνει να θέλουμε να μάθουμε όσα πιο πολλά γίνεται. Να σημειώσουμε πως η Βρετανίδα μονάρχης επισκέφτηκε στην Ελλάδα, μόνο μια φορά, ανεπίσημα και πιο συγκεκριμένα, η ίδια έφτασε το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου 1950 στην Αθήνα και αποχώρησε την 11η του ίδιου μήνα.

Δείτε επίσης:  Ο Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε τα αγαπημένα του τραγούδια δημοσιεύοντας τη λίστα που άκουγε συνέχεια το 2021

4.”Αν δεν ήταν βασίλισσα, θα γινόταν επαγγελματίας εκτροφέας αλόγων”: Στο κεφάλαιο “Μερικά πράγματα που ξέρουμε γι’ αυτήν” του οποίου την επιμέλεια ανέλαβε η συντακτική ομάδα “Κ”, αποκαλύπτονται τα σχέδια της Ελισάβετ για το μέλλον της όταν ήταν μικρή. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται “Αν δεν ήταν βασίλισσα, θα γινόταν επαγγελματίας εκτροφέας αλόγων”, καθώς “η μικρή Λίλιμπετ άρχισε να ιππεύει στην ηλικία των τεσσάρων το Σέτλαντ πόνι Πέγκι που της είχε χαρίσει ο παππούς της Γεώργιος Ε’, συνεχίζοντας μια μεγάλη παράδοση των Ουίνδσορ. Αργότερα, ξεκίνησε τη δική της καριέρα στην εκτροφή καθαρόαιμων και στις ιπποδρομίες”.

5.Στη σφαίρα του μύθου: Στα 96 της χρόνια, η Ελισάβετ κατόρθωσε να βγει από τη φυσιολογική κλίμακα της ανθρώπινης αντίληψης του χρόνου και έχει μπει στη σφαίρα του μύθου. Η νέα γραμμή του μετρό, το Crossrail, που συνδέει το αεροδρόμιο Χίθροου με το κέντρο του Λονδίνου – το μεγαλύτερο, το ακριβότερο και τεχνικά το πιο φιλόδοξο έργο υποδομής σε όλη την Ευρώπη-, πήρε ήδη το όνομά της και ενόσω βρισκόταν ακόμη στη ζωή.

Πηγή

Μοιράσου το...