Ακριβαίνουν οι μεταβιβάσεις και γονικές παροχές λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Οι δύο κατηγορίες πολιτών που πρέπει να επισπεύσουν τις ενέργειές τους

γονικές παροχές

γονικές παροχές

Η επικείμενη ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1/1/2021  θα φέρει ακριβότερες γονικές παροχές και μεταβιβάσεις, ενώ θα μεταβάλλει τις συνθήκες για όσους επιδιώκουν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Οσοι θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα 

Η ενεργοποίηση των νέων αξιών από την 1/1/2022 θα αυξήσει τόσο τον φόρο δωρεών και γονικών παροχών όσο και τα μεταβιβαστικά έξοδα τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις τιμές ζώνης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ( Καθημερινή της Κυριακής ), η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι για τη μεταβίβαση ενός διαμερίσματος 100 τ.μ στην Αττική –το οποίο σήμερα γίνεται γονική παροχή με μηδενικό φόρο– θα απαιτούνται έξοδα και φόροι χιλιάδων ευρώ.

Οταν, για παράδειγμα, η Λ2 ζώνη στο 1ο διαμέρισμα της Αττικής έχει νέα τιμή 3.100 ευρώ ανά τετραγωνικό, με την υφιστάμενη αξία στα 1.400 ευρώ, μόνο για τον φόρο γονικής παροχής μπορεί να απαιτηθούν 2.000 ευρώ – όταν σήμερα το ίδιο ακίνητο μεταβιβάζεται στο παιδί δωρεάν ή με φόρο 200 ευρώ.

Δείτε επίσης:  Ιαπωνία: Λιώνει το τείχος πάγου γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Οι οφειλέτες

Η δεύτερη κοινωνική ομάδα που θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επίσπευσης των ενεργειών είναι αυτή των οφειλετών.

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών. Καθοριστικό στοιχείο για τον υπολογισμό του ύψους και του αριθμού των δόσεων που θα «βγάζει» η πλατφόρμα για τον κάθε οφειλέτη, είναι και η αξία των ακινήτων.

Η πλατφόρμα λαμβάνει υπόψη την αξία της περιουσίας όπως υπολογίζεται για τις ανάγκες του ΕΝΦΙΑ. Ετσι, όσοι διαπιστώσουν μεγάλη αύξηση στην τιμή ζώνης όπου βρίσκεται το ακίνητό τους από την 1/1/2022, θα έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν να ολοκληρώσουν τη ρύθμιση πριν από την ενεργοποίηση των νέων αξιών.

Η πλατφόρμα του ΕΝΦΙΑ από το νέο έτος

Από το νέο έτος η αξία του ακινήτου στην πλατφόρμα του ΕΝΦΙΑ θα φαίνεται μεγαλύτερη στις περιοχές όπου υπάρχει αύξηση της τιμής ζώνης.

Από την πλατφόρμα του ΕΝΦΙΑ η πληροφορία θα διοχετεύεται στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και ο οφειλέτης θα είναι πλέον υποχρεωμένος να καταβάλει σε δημόσιο και τράπεζες ποσά τουλάχιστον ίσα με την (νέα) αξία των ακινήτων.

Δείτε επίσης:  Τυνησία: Συγκροτεί επιτροπή για την κατάρτιση Συντάγματος

Αυτό συμβαίνει διότι ο νόμος που διέπει την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών προβλέπει ότι οι πιστωτές (τράπεζες και Δημόσιο) θα πρέπει να μη βρεθούν μετά τη ρύθμιση σε δυσχερέστερη θέση συγκριτικά με αυτήν που θα βρίσκονταν αν πωλούνταν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Αρα, ανεξάρτητα από το εισόδημα του οφειλέτη, η αξία των ακινήτων καθορίζει ένα μίνιμουμ ποσό το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί έναντι των συσσωρευμένων χρεών μέσω της ρύθμισης των 240-420 δόσεων.

Τα περιθώρια κινήσεων των ιδιοκτητών

Για τον ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να κάνουν κάτι (πέραν ίσως να «σπάσουν» την περιουσία τους σε περισσότερους ιδιοκτήτες μέσω της μεταβίβασης σε συγγενικά πρόσωπα προκειμένου να μειωθεί ο συμπληρωματικός φόρος).

Η πρωτοβουλία για τον φόρο κατοχής ακινήτων ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο και θα παρουσιάσει προς το τέλος του χρόνου νέους συντελεστές υπολογισμού.

Δείτε επίσης:  Γαλλία: Στήριξη-έκπληξη της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στον Μελανσόν

Οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό (σ.σ.: σήμερα είναι 2 έως 13 ευρώ ανά μέτρο) αλλά και οι αλλαγές των κλιμακίων κρίνονται πλέον επιβεβλημένες, καθώς χωρίς αυτές οι νέες επιβαρύνσεις θα είναι τεράστιες.

Μόνο στην Αττική, οι κάτοικοι 691 ζωνών κινδυνεύουν με επιβάρυνση λόγω της αύξησης της τιμής ζώνης. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό αυξάνεται από τα 3,7 ευρώ στα 7,6 ευρώ ή από τα 4,5 ευρώ στα 9,2 ευρώ.

Αυτές τις επιβαρύνσεις θα επιδιώξει να περιορίσει το οικονομικό επιτελείο με το νομοσχέδιο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου στη Βουλή προκειμένου η εκκαθάριση να γίνει έως τον Φεβρουάριο του 2022.

The post Ακριβαίνουν οι μεταβιβάσεις και γονικές παροχές λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Οι δύο κατηγορίες πολιτών που πρέπει να επισπεύσουν τις ενέργειές τους appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...