Wood & Co: Αξίζουν καλύτερες αποτιμήσεις στις ελληνικές τράπεζες

Σε αύξηση των τιμών-στόχων για τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς προχωρά με έκθεσή της η Wood & Company, διατηρώντας και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αμετάβλητη τη σύσταση «αγοράς».

Συγκεκριμένα, αυξάνει την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 2,6 ευρώ ανά μετοχή από 2,2 ευρώ προηγουμένως, στα 2,3 ευρώ από 1,8 ευρώ προηγουμένως για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ για την Alpha Bank και τη Eurobank οι τιμές-στόχοι διατηρούνται στα 1,9 ευρώ και 1 ευρώ αντίστοιχα.

Στην έκθεσή της η Wood εξηγεί πως διατηρεί τη σύσταση «αγορά» για όλες τις ελληνικές τράπεζες και αναμένει το 2019 να είναι μια χρονιά κατά την οποία ο κλάδος θα κάνει στροφή, με σημαντικές προσπάθειες για να προχωρήσουν ταχύτερα από τον στόχο οι μειώσεις των NPEs, με σταθεροποίηση της προ προβλέψεων κερδοφορίας και διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Δείτε επίσης:  BofA: Ηλθε για να μείνει η ακριβή ενέργεια στην Ευρώπη

Κατά την εκτίμηση του οίκου, οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν σταδιακά από τον κίνδυνο και τους αξίζουν καλύτερες αποτιμήσεις, καθώς η πιθανότητα «εξαΰλωσης» των υφιστάμενων μετόχων λόγω αυξήσεων κεφαλαίου έχει μειωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, η Wood προειδοποιεί πως τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί τελείως (τα NPEs παραμένουν υψηλά, η κάλυψη είναι «στενή» και η ποιότητα των κεφαλαίων είναι χαμηλή) και ο δρόμος στη συνέχεια μπορεί να έχει «λακκούβες».

Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, η Wood θεωρεί πως η Eurobank ξεχωρίζει, λόγω του ξεκάθαρου δρόμου που έχει ως προς τον περιορισμό των καθυστερούμενων οφειλών καθώς και της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων της.

Η Wood αναφέρει πως υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία. Οι μη οργανικές λύσεις (NPLs και τιτλοποιήσεις) «ανεβάζουν ταχύτητα» και η διαδικασία της ταχύτερης μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα αποτελέσουν το βασικό «μοτίβο» για το 2019. Οι προτάσεις που στηρίζονται από την κυβέρνηση (το πρόγραμμα προστασίας των assets ή/και το σχέδιο της ΤτΕ) επίσης θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά, αν υλοποιηθούν. Επιπλέον, η  προ-προβλέψεων κερδοφορία του κλάδου φαίνεται πως «πιάνει πάτο» και οι τράπεζες ενισχύουν τις προσπάθειές τους να αυξήσουν τον νέο δανεισμό, να βελτιώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης των χρεώσεων και να αυξήσουν τη λειτουργική αποδοτικότητα. Σε επίπεδο μακροοικονομικών, τα μηνύματα είναι επίσης καθησυχαστικά, με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2019 να εκτιμάται στο περίπου 2% και με κάποια θετικά μηνύματα από τις τιμές των ακινήτων.

Δείτε επίσης:  Citigroup: Αγοράστε ευρωπαϊκές μετοχές τεχνολογίας

Η «ορατότητα» σε ό,τι αφορά τα κέρδη και ζημίες παραμένει χαμηλή, σύμφωνα με τη Wood, η οποία εκτιμά πως μέχρις ότου τα NPLs βρεθούν σε ξεκάθαρα πτωτικό μονοπάτι (ή υλοποιηθούν ενέργειες για ταχύτερη μείωσή τους), ο SSM θα παραμείνει επιφυλακτικός και θα απαιτεί οι τράπεζες να διατηρούν ένα υψηλό κόστος ρίσκου. Ωστόσο, θεωρεί πως τα χειρότερα έχουν περάσει και αναμένει σταδιακή ανάκαμψη των ROE τα επόμενα χρόνια, καθώς θα σταθεροποιούνται τα προ προβλέψεων έσοδα και θα μειώνονται οι προβλέψεις.

Η Wood χαρακτηρίζει «αξιοπρεπή» τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», ενώ εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου. Όπως επισημαίνει, όλες (πλην της Πειραιώς) βρίσκονται άνετα πάνω από το ελάχιστο όριο SREP και το σταδιακό άνοιγμα των αγορών θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν επιπλέον «μαξιλάρια» μέσω της έκδοσης τίτλων Tier II. Αν και τα κεφάλαια εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον αναβαλλόμενο φόρο, ωστόσο η Wood δεν αναμένει αλλαγές σε ρυθμιστικό επίπεδο. Επίσης, η επιστροφή στην κερδοφορία θα αμβλύνει σταδιακά τις ανησυχίες των επενδυτών σε ό,τι αφορά τη χαμηλή ποιότητα των κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.

Δείτε επίσης:  Morgan Stanley: Γιατί δεν μειώνονται τα spreads της ευρωπεριφέρειας

Πηγή

Please follow and like us:
Pin Share
Μοιράσου το...
RSS
Follow by Email