UBS: Μέσα του 2021 το investment grade για την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα στα μέσα του 2021 καταθέτει σε ανάλυσή της η UBS. Υποστηρίζει δε ότι σε ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον, έως τότε, η ΕΚΤ ίσως έχει τερματίσει την αγορά ομολόγων μέσω του QE, αν και η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε ακόμα και σε αυτή την περίπτωση να κατανείμει κάποιες επανεπενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή το QE συνεχίζεται, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περισσότερες μηνιαίες αγορές και αυτό θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στις αποτιμήσεις.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, η UBS επισημαίνει ότι οι ελληνικές αποδόσεις σε επίπεδα ανάλογα με αυτές των ιταλικών ομολόγων (αξιολόγηση BBB) μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο αν η χώρα μας παραμείνει σε ένα δυνατό μονοπάτι ανάκαμψης ενώ η θέση της Ιταλίας χειροτερέψει. Η εκτίμηση των αναλυτών, όμως, είναι ότι η τελευταία θα μπορούσε να αντεπεξέλθει καλύτερα μιας ύφεσης. Για τομ λόγο αυτό διατηρεί τους ιταλικούς τίτλους στη λίστα προτίμησης και τα ελληνικά ομόλογα με λήξη πέραν της τριετίας σε σύσταση «πώλησης».

Δείτε επίσης:  Οι επενδυτικές προτάσεις της UBS για το 2023

Οι αξιολογήσεις και τα σενάρια για αγορές από ΕΚΤ

Η Ελλάδα έχει πετύχει μια σειρά αναβαθμίσεων από την κρίση του 2015. Η Fitch την αναβάθμισε πρόσφατα σε ΒΒ με θετικό outlook. Μαζί με την DBRS (BB low, με θετικό outlook), είναι οι δύο οίκοι που τείνουν να δίνουν υψηλότερες αξιολογήσεις σε σχέση με την S&P (BB-, θετικό outlook) και τη Moody’s (Β1, σταθερό outlook).

Η UBS σημειώνει ότι αναμένει περαιτέρω αναβαθμίσεις καθώς και οι τρεις οίκοι -πλην της Fitch- έχουν προγραμματισμένες αξιολογήσεις ως τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου, αλλά δεν αναμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει την επενδυτική αξιολόγηση εντός του έτους. Ακόμη και εάν οι τρεις οίκοι αναβαθμίσουν την Αθήνα κατά μία βαθμίδα, καμία αξιολόγηση δεν θα υπερβαίνει το ΒΒ, που απέχει δύο βαθμίδες από την επενδυτική αξιολόγηση (ΒΒΒ-).

Δείτε επίσης:  Eurobank Equities: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Οι περισσότεροι πάροχοι δεικτών απαιτούν μια μέση επενδυτική αξιολόγηση για να συμπεριλάβουν τα ομόλογα σε δείκτες αναφοράς που χρησιμοποιούν οι θεσμικοί επενδυτές. Η ΕΚΤ ζητά μία τουλάχιστον επενδυτική αξιολόγηση από τους οίκους για να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει συμπεριλάβει την Ελλάδα. Το μερίδιο της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ (σ.σ. το «κεφαλαιακό κλειδί» ή capital key) της ΕΚΤ είναι στο 2,5%, κάτι που σημαίνει μηνιαίες αγορές περίπου 275 εκατ. ευρώ, με βάση τους όρους στο τρέχον πρόγραμμα αγορών της κεντρικής τράπεζας.

Σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ΕΚΤ, το μερίδιο της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας θα αντιστοιχούσε σε τίτλους αξίας περίπου 49 δισ. ευρώ. Όμως η ΕΚΤ εξετάζει και τα ομόλογα που ήδη κατέχει, έχοντας ήδη αποκτήσει ομόλογα ύψους 5,2 δισ. ευρώ πριν τη χρεοκοπία του 2012 (που θα υποχωρήσουν στα 3,8 δισ. ευρώ μετά από μία πληρωμή τον Ιούνιο). Αυτό θα μειώσει το ανώτατο επίπεδο ομολόγων που μπορούν να αποκτηθούν από την ΕΚΤ στα 45 δισ. ευρώ περίπου.

Δείτε επίσης:  Morgan Stanley: Η νέα... αγαπημένη από τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι σε μορφή χαμηλότοκων δανείων από τον ESM, η χώρα έχει διαπραγματεύσιμα ομόλογα μόλις 51 δισ. ευρώ. Με βάση όμως και τον περιορισμό του 33% ανά έκδοση, το ανώτατο επίπεδο αγορών τίτλων από την ΕΚΤ διαμορφώνεται στα 16,9 δισ. ευρώ, που μπορούν να αυξηθούν με νέες εκδόσεις ομολόγων.

Πηγή

Μοιράσου το...