OpenWalk Athens 4: Μικρά Μουσεία της Αθήνας
OpenWalkAthens 4
Mικρά Μουσεία της Αθήνας
Έλα κι ανακάλυψε τον πλούτο που κρύβουν τα μικρά Μουσεία της πόλης:
18 Μουσεία γεμάτα Ελληνική ιστορία
Ξεναγήσεις, διαδραστικά εκθέματα, προβολές video, δράσεις για παιδιά και οικογένειες, εκπαιδευτικά προγράμματα, διήγηση προσωπικών βιωμάτων, εργαστήρια
Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία
OpenWalkAthens (OWA): ένας ανοιχτός περίπατος που καλεί τους Αθηναίους να γνωρίσουν πτυχές της πόλης, της ιστορίας της και των ανθρώπων της. Το 4ο κατά σειρά OWA έχει θέμα το Μουσεία και αφορά μικρά μουσεία στο κέντρο της πόλης που προσπερνάμε καθημερινά χωρίς να τα γνωρίζουμε.
Έτσι, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ., η ομάδα του toratora.gr σας προτείνει να επισκεφτείτε 18 μουσεία τα οποία ανοίγουν τις πόρτες τους και μας ξεναγούν στους θησαυρούς τους.
Ιστορικοί χώροι αιώνων, όπως το Τζαμί στο Μοναστηράκι, αλλά και ολόφρεσκοι, όπως το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας στου Ψυρρή, κάντε μια βόλτα σε μια αυθεντική Αθηναϊκή γειτονιά στα μέσα του 20ου αιώνα, μάθετε από πρώτο χέρι για τη ζωή πολιτικών εξορίστων στα νησιά. Μια ανοικτή συνομιλία με μαθηματικούς, ιστορικούς, εικαστικούς, τεχνίτες, λαογράφους, παιχνίδι με διαδραστικά εκθέματα, την Εβραϊκή θρησκεία και τις παραδόσεις της, πώς κατασκευάζεται η περίφημη φιγούρα του Καραγκιόζη. Ξεχασμένοι νερόμυλοι, μοναδικά κοσμήματα, σπάνια ορυκτά, κεραμικά, περίτεχνα υφαντά, χειρόγραφα, πίνακες ζωγραφικής, μουσικά όργανα, ζωγραφικά και τρισδιάστατα παιδικά έργα, σπάνια επιστημονικά όργανα και το λάβαρο του πρώτου Πανεπιστημίου της Ελλάδας σας περιμένουν για να γνωρίσετε κόσμους διαφορετικούς . Κι όλα αυτά σε παλιά αρχοντικά, διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια με περίτεχνες οροφές, στριφογυριστές σκάλες και κρυμμένες αυλές στην καρδιά της Αθήνας!
Πώς γίνεται:
Απλό!
Παίρνεις το χάρτη από όποιο Μουσείο θέλεις να ξεκινήσεις τη διαδρομή σου περιηγείσαι στους χώρους που θα είναι ανοικτοί και με ελεύθερη είσοδο, παρακολουθείς τις ξεναγήσεις, παίρνεις μέρος στα παιδικά παιχνίδια και εργαστήρια.
ή Κατεβάστε την εφαρμογή της Clio Muse και ανακαλύψτε την διαδρομή του OWA 4
Ολo το OWA4 στο κινητό σου. Κείμενα και χάρτης μέσω της δωρεάν εφαρμογής Clio Muse. Κάνε εγκατάσταση τώρα, διαθέσιμες εκδόσεις για Android και iPhone.
Προτεινόμενα σημεία εκκίνησης:
Έλα και πάρε τον χάρτη και ξεκίνα την βόλτα σου από 2 προτεινόμενα σημεία:
••• Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης – Τζαμί Τζισδαράκη
Άρεως 1, ακριβώς πάνω στην Πλ. Μοναστηρακίου (ανεβαίνετε με σκαλιά στον εικονιζόμενο εξώστη του 1ου οροφου)
••• Εβραϊκό Μουσείο, Νίκης 39, περιοχή Μετρό Σύνταγμα
Tα Μουσεία που συμμετέχουν στο OpenWalkAthens
1. Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
Νίκης 39, Σύνταγμα • Ανοιχτό μέχρι 15.00
Η ιδέα του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Το 1977 ιδρύθηκε ένα μικρό μουσείο στο οποίο συγκεντρώθηκαν αντικείμενα που είχαν διασωθεί από τον πόλεμο. Το 1984, οι συλλογές του ΕΜΕ μεταφέρθηκαν σε έναν μεγαλύτερο, μισθωμένο χώρο, και το 1997 πια μεταφέρθηκε στη μόνιμη ιδιόκτητη στέγη του στην οδό Νίκης. Στα επόμενα χρόνια ανάπτυξε και επέκτεινε όλες τις δραστηριότητές του και ιδιαίτερα τις εκπαιδευτικές και επιδόθηκε σε εμπεριστατωμένες έρευνες. Η παραδοσιακή αποστολή του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος είναι να συλλέξει, διατηρήσει και παρουσιάσει όλες τις όψεις του πολιτισμού και της ιστορίας των Ελλήνων Εβραίων μέσα από τις πολύτιμες συλλογές του. Η συλλογή του περιλαμβάνει σήμερα περισσότερα από 10.000 αντικείμενα σπάνιας τέχνης και ιστορικής σημασίας και συνεχώς εμπλουτίζεται. Η μόνιμη συλλογή του χωρίζεται σε θεματικές ενότητες: Συναγωγή, Εβραϊκές Γιορτές, Ιστορία, Στρατιωτική ζωή, Σιωνισμός, Ολοκαύτωμα, Κουστούμια, Κύκλος της ζωής. Το μουσείο περιλαμβάνει αίθουσα τέχνης όπου παρουσιάζονται περιοδικές εκθέσεις. Διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη και φωτογραφικό αρχείο, συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα ιδρύματα και οργανώσεις, καταγράφει και φωτογραφίζει εβραϊκά μνημεία, συναγωγές, νεκροταφεία κ.ά., που χάνονται με την πάροδο του χρόνου. Το ΕΜΕ προσφέρει ειδικευμένες ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά και οικογενειακά προγράμματα, σεμινάρια εκπαιδευτικών, καθώς και εκπαιδευτικό υποστηριχτικό υλικό εκδόσεις και μουσειοσκευές. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα. Αποτελεί πεποίθηση του Μουσείου ότι η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στα παιδιά αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να θιχτούν θέματα που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία, όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, οι διακρίσεις και οι ευθύνες του κάθε πολίτη.
••• Την ημέρα του περιπάτου, θα πραγματοποιηθούν ξενάγηση στη μόνιμη και στην περιοδική έκθεση μεταξύ 11:00 – 12:00 και δραστηριότητες για παιδιά μεταξύ 13:00 – 14:00. (Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ο φίλος μου ο Ααρών» απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά και στόχος της είναι η βασική γνωριμία με την Εβραϊκή θρησκεία και τις Εβραϊκές γιορτές.). ••• Έκπτωση 15% στα πωλητήρια του Μουσείου.
2.Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Κόδρου 9, Πλάκα
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994 από το Σωματείο Φίλων του ως Κοινωφελές μη Κερδοσκοπικό Σωματείο και βρισκόταν πάντα στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Κόδρου όπου φιλοξενείται και σήμερα. Στα 20 χρόνια λειτουργίας του ακολουθεί το αρχικό του όραμα πιστά, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα της παιδικής τέχνης, προτείνοντας μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας γενιάς νέων με ενδιαφέρον για τον πολιτισμό. Πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του στην Αθήνα και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών από 5 έως 14 ετών. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 8.000 ζωγραφικά και τρισδιάστατα παιδικά έργα, κυρίως από όλη την Ελλάδα, αλλά και από διάφορα μέρη του κόσμου. Στο Μουσείο φιλοξενούνται έργα ανεξάντλητης θεματολογίας, βραβευμένες συμμετοχές σε 11 Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής που έχει οργανώσει το ίδιο το Μουσείο, επιλεγμένα έργα από τα Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και ΑμεΑ που πραγματοποιεί στο χώρο του, παιχνίδια από άχρηστα υλικά, κατασκευές παιδιών της Αφρικής, έργα με ιστορική αξία που δημιουργήθηκαν από παιδιά που νοσηλεύονταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο την περίοδο 1945-1948. Το Μουσείο πραγματοποιεί σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα, δανείζει κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και φορείς στην περιφέρεια αλλά και στο εξωτερικό, πραγματοποιεί στο χώρο του Εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά 2,5-14 ετών, οργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια σε δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προβάλλει εκθέσεις παιδικής Τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια του έχοντας μια στιβαρή παρουσία στην Ελλάδα με έργα σημαντικά για τη μελέτη της παιδικής τέχνης.
••• Την ημέρα του περιπάτου θα πραγματοποιηθούν 20λεπτες δράσεις για παιδιά μεταξύ 14.00-16.00, και πιο συγκεκριμένα 14.00-14.20, 14.30-14.50, 15.00-15.20 και 15.30-15.50.
3. Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
Κεντρικό κτίριο Κυδαθηναίων 17, Πλάκα • Ανοιχτό μέχρι 15.00
Η ίδρυση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης έγινε το 1918 με την επωνυμία «Μουσείον Ελληνικών Χειροτεχνημάτων». Στο μουσείο συγκεντρώνονται έργα της νεώτερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι πλούσιες συλλογές του, με αντιπροσωπευτικά δείγματα της νεοελληνικής λαϊκής τέχνης, αναδεικνύουν τα στοιχεία εκείνα που διαμόρφωσαν την πολιτισμική ταυτότητα του νεώτερου ελληνισμού, την περίοδο από τα μέσα του 17ου μέχρι και τον 20ο αιώνα. Στο Κεντρικό Κτίριο, στην οδό Κυδαθηναίων 17, στεγάζονται οι κύριοι Εκθεσιακοί Χώροι και το γραφείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στον ισόγειο χώρο του Μουσείου εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα νεοελληνικής κεντητικής που προέρχονται από όλο τον ελλαδικό χώρο και παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον τόσο για την εκτελεστική τους τελειότητα και ποικιλία, όσο και για τους συμβολισμούς των διακοσμητικών θεμάτων τους. Στον ημιώροφο παρουσιάζονται μικρές εκθεσιακές ενότητες με κεραμικά (δωρεά Π. και Ε. Μιχελή), έργα ποιμενικής ξυλογλυπτικής (υφαντικά εργαλεία, ξυλότυποι, σφραγίδες άρτων κ.ά.) και φιγούρες του ελληνικού θεάτρου σκιών (Καραγκιόζης) με αναπαράσταση μπερντέ (σκηνή). Ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στην παρουσίαση έργων της αργυροχοΐας, έναν από τους λαμπρότερους κλάδους της νεοελληνικής λαϊκής τέχνης με ιδιαίτερη παράδοση και ανάπτυξη από την αρχαιότητα έως σήμερα. Στον τελευταίο όροφο γίνεται παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών. Επίσης, οργανώνονται “Περιοδικές Εκθέσεις” με υλικό που προέρχεται από τις συλλογές του Μουσείου ή άλλους φορείς. Σήμερα λειτουργεί έκθεση με τίτλο, “Όλυμπος Καρπάθου: Εθνογραφικές εικόνες του σήμερα”.
••• Έκπτωση 15% στα πωλητήρια του Μουσείου.
4. Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Κυδαθηναίων 14, Πλάκα • Ανοιχτό μέχρι 15.00
To Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο) ιδρύθηκε το 1987 από μια ομάδα νέων επιστημόνων με πρωτοβουλία της Σοφίας Ρωκ-Μελά, δασκάλας με ειδίκευση στην εκπαίδευση. Το Δεκέμβριο του 1994, το Σωματείο «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο» συνεργάζεται με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και δημιουργεί το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στην Πλάκα. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 650.000 παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί από την Αθήνα αλλά και από άλλες περιοχές της Αττικής το έχουν επισκεφθεί κι έχουν αξιοποιήσει τις υπηρεσίες του. Πρόκειται για το μοναδικό, πολυθεματικό, διαδραστικό, ειδικά μελετημένο μουσείο της χώρας μας για παιδιά. Στον εκθεσιακό χώρο του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου φιλοξενούνται εκθέματα ειδικά σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις δυνατότητες παιδιών ηλικίας 3-12 χρόνων. Οι συλλογές και τα εκθέματα αντλούν τις θεματικές τους από τον κόσμο των φυσικών επιστημών, τις τέχνες, τον πολιτισμό, την επικαιρότητα, καθώς και την καθημερινότητα των παιδιών και αξιοποιούνται ως εκπαιδευτικά εργαλεία με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν. Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο αναπτύσσει από το 1987 προγράμματα που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι για σχολικές ομάδες τις καθημερινές και για οικογένειες τα Σαββατοκύριακα. Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τα αντικείμενα των συλλογών, παρατηρούν, ανακαλύπτουν και εκφράζονται δημιουργικά, έχοντας πάντα ως στόχο τη σύνδεση του Μουσείου με την κοινωνία. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα λαμβάνουν χώρα στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, σε σχολεία, σε εργοστάσια, σε άλλα μουσεία και χώρους. Επίσης, το Σωματείο από το 1987 διοργανώνει σεμινάριο ενηλίκων με θέμα «Εκπαίδευση στα Μουσεία» και απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν την έννοια «μουσείο» και να ανακαλύψουν τις προοπτικές της εκπαιδευτικής αξιοποίησης των μουσείων. Οι μικροί περιπατητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα διαδραστικά εκθέματα του Μουσείου.
5. Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
Χατζημιχάλη 6, Πλάκα
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (O.Π.Α.Ν.Δ.Α.) και έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο Ο εκθεσιακός χώρος διαιρείται σε τρεις ορόφους και οι συλλογές του Μουσείου αναπτύσσονται σε οκτώ αίθουσες. Το Μουσείο στεγάζεται στο Παλιό Αρχοντικό της Αγγελικής Χατζημιχάλη (1895 – 1965) και είναι έργο του Μακεδόνα αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Οι εργασίες κατασκευής του άρχισαν το 1924 και ολοκληρώθηκαν το 1927. Ο ξυλόγλυπτος διάκοσμος στις αίθουσες σχεδιάστηκε από την ίδια την Αγγελική Χατζημιχάλη και κατασκευάσθηκε από τον λαϊκό τεχνίτη Θωμόπουλο. Το κτίριο αγοράσθηκε το 1966 από το Δήμο Αθηναίων και άρχισε να λειτουργεί ως Μουσείο το 1980. Το Μάρτιο του 2012, το Μουσείο επαναλειτούργησε ανακαινισμένο και εμπλουτισμένο με προσωπικά έπιπλα της Αγγελικής Χατζημιχάλη. Σκοπός του Μουσείου είναι η γνωριμία με τη μεγάλη μας λαογράφο, η διάσωση, η συντήρηση και η προβολή των λαογραφικών συλλογών και η έρευνα σε κάθε τομέα του Λαϊκού Πολιτισμού. Στο Μουσείο πραγματοποιούνται πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και εκπαιδευτικές – ψυχαγωγικές δραστηριότητες για μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Οι μόνιμες συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν: Συλλογή προσωπικών αντικειμένων και επίπλων της Αγγελικής Χατζημιχάλη, Συλλογή της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, Συλλογή από χειροποίητες δαντέλλες, από πίνακες παραδοσιακού κεντήματος, από υφαντά, χαλιά και κιλίμια και τη Συλλογή ΤΣΑΝΑΚΑΛΕ. Στο χώρο προσφέρονται ξεναγήσεις σε συλλόγους και σε ομάδες επισκεπτών και σε εορταστικές περιόδους (π.χ. Χριστούγεννα, Απόκριες) πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις με αναφορές στα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Στο Μουσείο λειτουργεί Λαογραφική Βιβλιοθήκη η οποία περιέχει βιβλία και περιοδικά σχετικά με την εθνογραφία, τη λαϊκή τέχνη, παράδοση και λογοτεχνία
••• Την ημέρα του περιπάτου θα υπάρξει εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για οικογένειες (για μαθητές του Δημοτικού μαζί με τους γονείς τους) στις 11:00 – 12:00, καθώς επίσης και ξενάγηση στο Μουσείο στις 14:00.
6.Μουσείο κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
Καρυάτιδων + Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη
Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (ΜΚΗΛ) άνοιξε στο κοινό το 1994 ως το μοναδικό Μουσείο Κοσμήματος και Διακοσμητικών Τεχνών στην Ελλάδα και ένα από δύο στο είδος του στο κόσμο. Επιπλέον, ήταν το πρώτο προσβάσιμο μουσείο σε ΑμεΑ. Στόχος του Μουσείου είναι να αποτελέσει ένα διεθνές κέντρο προώθησης της τέχνης του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών κυρίως όμως της παραγωγής των παραδοσιακών τεχνών. Στα 20 χρόνια από την ίδρυση του, το επιστημονικό του τμήμα έχει οργανώσει περισσότερες από 70 περιοδικές εκθέσεις, 1200 ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε 50.000 μαθητές ελληνικών σχολείων και σε 40.000 πολλαπλά προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων. Στο μέλλον, το ΜΚΗΛ θα συνεχίσει να προβάλει την νέα ελληνική δημιουργία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και θα συνεχίσει να πρωτοπορεί με νέους μεθόδους πολιτιστικής εκπαίδευσης μέσα από το Μουσείο. Τα μόνιμα εκθέματα του ΜΚΗΛ απαρτίζονται από τις συλλογές του Ηλία Λαλαούνη, καθώς και κοσμήματα, έργα μικρογλυπτικής και εφαρμοσμένων τεχνών από ιδιωτικές συλλογές. Στον πρώτο όροφο οι μόνιμες συλλογές έχουν οργανωθεί σε 6 θεματικές ενότητες. Στον δεύτερο όροφο εκτίθενται μικρογλυπτά από τις μόνιμες συλλογές, τα οποία εναλλάσσονται με περιοδικές εκθέσεις από τον χώρο των εφαρμοσμένων και διακοσμητικών τεχνών. Επιπλέον, στο Μουσείο στεγάζεται το αρχείο των συλλογών του Ηλία Λαλαούνη που περιλαμβάνει μοντέλα, μακέτες, σχέδια, καθώς και φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό. Η νέα περιοδική έκθεση έως 31/12/2014 στο ΜΚΗΛ αφορά την ιδιωτική συλλογή του συλλέκτη και γεωλόγου κ. Κώστα Μανάκου. Η συλλογή του έχει εμπλουτιστεί με ορυκτά και απολιθώματα από όλο τον κόσμο. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά εκθέματα που προέρχονται από τον Ελλαδικό χώρο – από περιοχές που κανείς μας δεν είχε φανταστεί – με τη χρήση τους στην αρχαία αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα. Το παλαιότερο ορυκτό που εκτίθεται είναι το zebra rock που χρονολογείται περίπου στα 700 εκ. έτη και προέρχεται από την Αυστραλία. Μέσα από τα πανέμορφα και μυστήρια εκθέματα αποτυπώνονται θησαυροί της Γης τεκμηριωμένοι με γνώμονα την κατηγορία τους, την περιοχή που βρέθηκαν, την ηλικία τους αλλά και τη χρήση τους.
••• Την ημέρα του περιπάτου και καθ’ όλη τη διάρκειά του, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου θα υπάρχει προβολή video των μόνιμων συλλογών.
7. Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου
Γουέμστερ 5α, Ακρόπολη
To Μουσείο ‘Atelier Σπύρου Βασιλείου’, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, εγκαινιάστηκε το 2004 στο σπίτι-atelier του ζωγράφου από τις κόρες του Δροσούλα και Ντήμη. Το όραμα του Μουσείου είναι να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τον κόσμο σχετικά με το έργο του ζωγράφου (βασικού εκπροσώπου της γενιάς του ’30). Αποτελεί το μοναδικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στο έργο του Σπύρου Βασιλείου και απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό (άνθρωποι του πνεύματος, μαθητές, τουρίστες κλπ). Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό αντιπροσωπευτικών έργων, από όλες τις πτυχές της πορείας του ζωγράφου. Ανάμεσα στις δραστηριότητες του μουσείου συγκαταλέγονται ο εορτασμός των Κούλουμων, διοργάνωση μαθημάτων ζωγραφικής για ενήλικες και μικρά παιδιά, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις στη συλλογή και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία. Στο πωλητήριο διατίθενται ο κατάλογος του μουσείου, κατάλογοι παλαιών εκθέσεων του ζωγράφου και βιβλία που αφορούν σε συγκεκριμένους κλάδους της καλλιτεχνικής του πορείας (σε περιορισμένα αντίτυπα).
••• Οι περιπατητές θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την ίδια την εγγονή του ζωγράφου στην περιοδική έκθεση χαρακτικών φιλοτεχνημένων την περίοδο της Κατοχής, η οποία θα παραταθεί αποκλειστικά για την ημέρα του OWA. Οι ξεναγήσεις θα λάβουν χώρα στις 11.00 και στις 15.00. Διάρκεια κάθε ξενάγησης: περίπου 30 λεπτά. Τέλος θα υπάρχει έκπτωση 20% σε όλα τα είδη στο πωλητήριο του μουσείου.
8. Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστήμιου Αθηνών
Θόλου 5, Πλάκα
Το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζεται σε ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτίρια της προ-οθωνικής περιόδου. Κτισμένο στα ριζά της Ακρόπολης, με πανοραμική άποψη της Πλάκας, της Αρχαίας Αγοράς, του Αστεροσκοπείου και του Λυκαβηττού, το ιστορικό κτίριο της οικίας Κλεάνθους (από τις ωραιότερες οικίες του κόσμου), γνωστής και ως το «Παλιό Πανεπιστήμιο», φιλοξένησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, από το 1837 έως το 1841. Την άνοιξη του 1987, στα πλαίσια του εορτασμού των 150 χρόνων λειτουργίας του ιδρύματος, εγκαινιάστηκε στο κτίριο το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχοι του Μουσείου είναι η συλλογή, διαφύλαξη, τεκμηρίωση, συντήρηση και ανάδειξη των ιστορικών ενθυμημάτων του Πανεπιστημίου. Το Μουσείο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι ένα από τα 17 Μουσεία του Πανεπιστημίου. Είναι το μοναδικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στην ιστορία του πρώτου Πανεπιστημίου του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Οι συλλογές του απαρτίζονται από προσωπογραφίες καθηγητών του Πανεπιστημίου, βιβλία (συγγράμματα καθηγητών, παλαιές και σπάνιες εκδόσεις) χειρόγραφα, επιστολές, διπλώματα, σπάνια επιστημονικά όργανα (ιατρικής, φυσικής, χημείας, φαρμακολογίας), φωτογραφίες, μετάλλια, σφραγίδες και αναμνηστικά του Πανεπιστημίου. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει το Λάβαρο του Πανεπιστημίου, έργο των Ν. Γύζη και Γ. Ιακωβίδη, το οποίο φιλοτεχνήθηκε κατόπιν παραγγελίας, με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου (1887). Στο Μουσείο οργανώνονται καθημερινά ξεναγήσεις μαθητών, φοιτητών και ομάδων ενηλίκων στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, μετά από συνεννόηση. Πραγματοποιούνται επίσης ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, καθώς και για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Το Μουσείο διαθέτει και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, όπου πραγματοποιούνται διαλέξεις, συνέδρια, συμπόσια, κινηματογραφικές προβολές, περιοδικές εκθέσεις, κ.ά. Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι αύλειοι χώροι προσφέρονται για τη φιλοξενία συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων κάτω από το βράχο της Ακρόπολης.
••• Την ημέρα της δράσης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις 13:00 στους χώρους του Μουσείου.
9. Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
Κτίριο οδού Πανός 22, Πλάκα • Ανοιχτό μέχρι 15.00
Στο Kτίριο της οδού Πανός 22 (διώροφο κτίσμα του 19ου αιώνα) στεγάζεται η συλλογή εργαλείων παραδοσιακών επαγγελμάτων, δωρεά της Εταιρείας Λαογραφικών Μελετών προς το Μ.Ε.Λ.Τ. (Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης), το οποίο σήμερα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Στο χώρο στεγάζεται η μόνιμη έκθεση «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία» με αντικείμενα από τη δωρεά της Εταιρείας Λαογραφικών Μελετών. Η έκθεση παρουσιάζει τα εργαλεία πριν τη βιομηχανία και τους ανθρώπους που τα δούλεψαν και επιχειρεί να φωτίσει όψεις της εργασίας των ανθρώπων που ζούσαν και δούλευαν με τους όρους μιας άλλης «πραγματικότητας», πολύ κοντινής, αλλά και πολύ μακρινής από τη δική μας. Κείμενα, φωτογραφίες, σπάνιο αρχειακό υλικό, αυθεντικές μαρτυρίες τεχνιτών και διαδραστικά εκθέματα, δημιουργούν ένα πολυσύνθετο εκθεσιακό περιβάλλον και τις συνθήκες για πολλές διαφορετικές αναγνώσεις και ερμηνείες από τον επισκέπτη.
••• Έκπτωση 15% στα πωλητήρια του Μουσείου.
10. Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη
Διογένους 1-3, Πλάκα
Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας εγκαινιάστηκε στις 6 Ιουνίου του 1991 και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η συλλογή του αποτελείται από 1200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα έως τις μέρες μας, καρπό 40χρονης έρευνας και μελέτης του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη. Το 1978, ο Φοίβος Ανωγειανάκης δώρισε τη συλλογή του στο ελληνικό δημόσιο και με την εποπτεία του άρχισαν οι εργασίες ίδρυσης του Μουσείου, το οποίο στεγάζεται σ’ ένα παλαιό αρχοντικό του 1840 στην Πλάκα (οικία Λασσάνη) δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά. Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη έχει ως κύριο στόχο τη διαφύλαξη της παραδοσιακής κληρονομιάς και τη διάδοσή της μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε νεαρούς φίλους. Είναι το μοναδικό στο είδος του στην Αθήνα και απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό της πόλης και σε σχολεία. Η έκθεση απλώνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία, με κριτήριο το υλικό που πάλλεται για να δώσει τον ήχο: α) μεμβρανόφωνα, β) αερόφωνα, γ) χορδόφωνα και δ) ιδιόφωνα. Στο χώρο του μουσείου διοργανώνονται συναυλίες, παραστάσεις, μουσικές συναντήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα σχολικών ομάδων, μαθήματα μουσικών οργάνων και δημοτικού τραγουδιού, διαλέξεις και σεμινάρια.
11. Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης – Τζαμί Τζισδαράκη
Άρεως 1, Πλ. Μοναστηρακίου • Ανοιχτό μέχρι 15.00
Το Τζαμί Τζισδαράκη χτίστηκε το 1759. Η ανέγερσή του σημαδεύτηκε από έναν θρύλο και μια καταστροφή. Για να εξασφαλίσει ασβέστη για το χτίσιμό του, ο τότε κυβερνήτης της Αθήνας, βοεβόδας Μουσταφά Αγάς Τζισδαράκης, κατέστρεψε έναν από τους κίονες του ναού του Ολυμπίου Διός. Στην κίνηση αυτή αποδόθηκε η επιδημία που ξέσπασε τότε στην πόλη, καθώς κυριαρχούσε η πρόληψη ότι η καταστροφή των αρχαίων επέφερε συμφορές στον κόσμο. Το Τζαμί βρισκόταν στην καρδιά του Κάτω Παζαριού, μίας από τις δύο μεγάλες αθηναϊκές αγορές. Η περιοχή έσφυζε από εμπορική και κοινωνική ζωή. Μάλιστα εκεί βρισκόταν το κονάκι του βοεβόδα, το Διοικητήριο. Μετά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830, το Τζαμί χρησιμοποιήθηκε άλλοτε ως φυλακή και άλλοτε ως χώρος άσκησης των στρατιωτικών μουσικών. Το 1918 παραχωρήθηκε στο Μουσείο Ελληνικών Χειροτεχνημάτων, οπόταν ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος της εποχής Αναστάσιος Ορλάνδος ανέλαβε τη διαμόρφωσή του σε εκθεσιακό χώρο. Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, όπως μετονομάστηκε, έμεινε εκεί έως το 1973, οπότε μετακόμισε στη σημερινή του στέγη. Από τότε το Τζαμί λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου. Στο μουσείο στεγάζεται από το 1975 η πλούσια Συλλογή Νεοελληνικής Κεραμικής, δωρεά του Καθηγητή Μετεωρολογίας κ. Βασίλη Κυριαζόπουλου. Στο ισόγειο παρουσιάζονται εξέχοντα δείγματα δουλειάς αγγειοπλαστών-κεραμιστών από τον κορμό της ανώνυμης λαϊκής δημιουργίας, όπως των Μ. Αβραμίδη, Δ. Μυγδαληνού, Μ. Βαρδαξή, Ν. Θεοδώρου, Ν. Γιασιράνη. Στον όροφο, εκτίθενται χρηστικά κεραμικά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, για οικιακές, αγροτικές, κτηνοτροφικές, παραγωγικές, εθιμικές, τελετουργικές και άλλες χρήσεις, καθώς και ορισμένα δείγματα τουριστικής «μεταποίησης» και αξιοποίησής τους. Στο Τζαμί Τζισδαράκη οργανώνονται κατά καιρούς ξεναγήσεις και ιδιαίτερα την Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
••• Έκπτωση 15% στα πωλητήρια του Μουσείου.
12. Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας
Αγ. Δημητρίου 13, Ψυρρή
Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας ιδρύθηκε μόλις το καλοκαίρι του 2014 από μια ομάδα 10 νέων ανθρώπων. Ανάμεσά τους – και σημαντικό στήριγμα για τη λειτουργία του – είναι οι καταπληκτικοί εθελοντές του που συμβάλλουν καθημερινά στις ξεναγήσεις, στο ερευνητικό κομμάτι, στο στήσιμο των εκθέσεων, κ.α. Όραμά τους, να παρουσιαστεί ο πλούτος της ελληνικής γαστρονομίας σε επίπεδο πολιτισμού και να αναδειχθούν και προωθηθούν ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα. Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1890 (αξίζει να θαυμάσει κανείς τις μοναδικές οροφογραφίες που ανακαλύφθηκαν τυχαία κάτω από σοβάδες δεκαετιών!) και αποτελείται από τον εκθεσιακό χώρο και τους χώρους εστίασης. Πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του Μουσείο στην Αθήνα και το κοινό του αποτελείται κυρίως από ξένους τουρίστες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας μέσω της διατροφής. Στο Μουσείο παρουσιάζονται 6μηνες θεματικές εκθέσεις και αυτόν τον καιρό «τρέχει» έκθεση για τη Μοναστηριακή διατροφή. Το θέμα των εκθέσεων εμπνέει κάθε φορά και την κουζίνα που συντονίζεται μαζί τους. Στο χώρο του Μουσείο διοργανώνονται συνέδρια, παρουσιάσεις προϊόντων, βιβλίων μαγειρικής, καθώς και μαθήματα μαγειρικής ενηλίκων. Επίσης, σε συνεργασία με παιδαγωγό και διατροφολόγο οργανώνονται διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.
••• Την ημέρα του περιπάτου και καθ’ όλη τη διάρκειά του, στο χώρο του Μουσείου θα υπάρχει παράλληλη εκδήλωση – εργαστήρι με θέμα «Γνωριμία με τα Ελληνικά μυρωδικά».
13. Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής
Μελιδόνη 2, Θησείο
Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής ιδρύθηκε το 1993 από την κ. Μπέτυ Ψαροπούλου λόγω του πάθους της για τη διάσωση του λαϊκού πολιτισμού. Αρχικά στεγαζόταν στο υπόγειο του σπιτιού της, στην οδό Ηπίτου στην Πλάκα και περιείχε προσωπικές της δημιουργίες καθώς και σπάνιες συλλογές (19ος και 20ος αιώνας) από όλο τον ελλαδικό χώρο που κατάφερε να συλλέξει στα 50 χρόνια δράσης της. Το 2000, το Υπουργείο Πολιτισμού παραχώρησε το οίκημα στην οδό Μελιδώνη όπου βρίσκεται σήμερα και περιέχει την μόνιμη έκθεση κεραμικών, εργαστήρι αγγείων με και χωρίς τροχό και διάφορες περιοδικές εκθέσεις. Το παραδοσιακό κτίριο σε συνδυασμό με τις μοναδικές συλλογές κεραμικών μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλη εποχή. Μαθητές από όλη την Ελλάδα, τουρίστες και άτομα με ενδιαφέρον για την κεραμική είναι οι κύριοι επισκέπτες του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής. Το μουσείο οργανώνει επίσης πολλές εκδηλώσεις, όπως σχολικά προγράμματα και διάφορα σεμινάρια κεραμικής-πορσελάνης για όλες τις ηλικίες (καθημερινά 6-9 μ.μ.).
••• Την ημέρα του περιπάτου το μουσείο θα παρουσιάσει την περιοδική έκθεση “Στάμνες από όλο τον ελλαδικό χώρο” και θα προβάλλεται βίντεο για την τέχνη της κεραμικής. Οι επισκέπτες του OWA θα έχουν έκπτωση 10% στο πωλητήριο κεραμικών ειδών.
14. Μουσείο πολιτικών εξορίστων Άη Στράτη
Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο
Το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη ιδρύθηκε το 1988 και αποτέλεσε το όραμα κάποιων παλιών εξορίστων σε αυτό το νησί του Βόρειου Αιγαίου. Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στη διατήρηση της μνήμης και στην εμπειρία των ανθρώπων που έζησαν εξόριστοι εκεί για μια χρονική περίοδο περίπου 40 χρόνων (1926-1667). Είναι επίσης μια προσφορά στις νεότερες γενιές για να τους θυμίζει και να τους διδάσκει μια πτυχή της σύγχρονης ιστορία του τόπου μας. Σε ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, η πολιτεία παραχώρησε το 2003 τον πρώτο όροφο του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Αγίων Ασωμάτων 31 όπου και στεγάζεται σήμερα το Μουσείο. Το μουσειακό υλικό που εκτίθεται παρουσιάζεται σε θεματικές ενότητες που αφορούν την οργάνωση και συγκρότηση των στρατοπέδων, τον αγώνα για επιβίωση, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, την καλλιτεχνική δημιουργία, τη συγκρότηση της μορφωτικής και πολιτικής δουλειάς. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει αναπαράσταση σκηνής με αντικείμενα καθημερινής διαβίωσης που κατασκευάσθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στις εξορίες, φωτογραφικά τεκμήρια, εικαστικές δημιουργίες (σκίτσα, σχέδια, χαρακτικά, πυρογραφίες, ελαιογραφίες, συνθέσεις, γλυπτά) που έγιναν από εξόριστους καλλιτέχνες μέσα ή και έξω από τόπους εξορίας. Τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται κωδικοποιούν και σημαδεύουν αυτές τις περιόδους και συνιστούν ιδιαίτερο αντικείμενο μελέτης. Επίσης, περιλαμβάνει χειροτεχνήματα, ζωγραφισμένες κάρτες, μακέτες σκηνικών και κοστουμιών από θεατρικές παραστάσεις, σκηνικά, λοιπά υλικά θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, στοιχεία της πολιτιστικής δραστηριότητας που ανέπτυσσαν οι πολιτικοί εξόριστοι για να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ατελείωτο χρόνο τους. Το αρχειακό υλικό περιλαμβάνει αποφάσεις εκτόπισης, έντυπα αδειών, υπομνήματα, τηλεγραφήματα, κείμενα και σημειώσεις της εσωτερικής λειτουργίας του στρατοπέδου, φωτογραφίες, εφημερίδες, παράνομο υλικό, αλληλογραφία εξόριστων και υλικό από την μορφωτική και ιδεολογική δραστηριότητα. Παράλληλα το Μουσείο διαθέτει βιβλιοθήκη προσβάσιμη στο κοινό και τους ερευνητές με βιβλία και περιοδικά. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει τμήμα της δανειστικής βιβλιοθήκης του Άη Στράτη και έντυπο υλικό που γράφτηκε και χρησιμοποιήθηκε σε φυλακές και εξορίες.
••• Την ημέρα του περιπάτου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις 11.00 στο χώρο του μουσείου. Επιπλέον, θα υπάρχει έκπτωση 15% στο πωλητήριο.
15. Μουσείο Μακρονήσου
Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο
Η Π.Ε.Κ.Α.Μ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ) ιδρύθηκε το 1988, αλλά ήδη από το 1957 είχε ιδρυθεί ο Σύλλογος Μακρονησιωτών με βασικό σκοπό «την πλήρη ιστορική, ηθική και υλική αποκατάσταση των κρατουμένων-αγωνιστών του στρατοπέδου Μακρονήσου». Το Μουσείο Μακρονήσου ιδρύθηκε από παλιούς κρατούμενους (επιζώντες ή απογόνους τους) με στόχο να γίνει ευρύτερα γνωστή και να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των αγώνων των στρατιωτικών κρατουμένων στο Μακρονήσι κατά την περίοδο 1947-1953. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά έχει υπολογιστεί ότι πέρασαν από εκεί 104.000 άνθρωποι, με άγνωστο αριθμό νεκρών. Ενδεικτικά, μόνο σε μια μέρα, σκοτώθηκαν 345 κρατούμενοι «λόγω στασίασης». Το Μουσείο Μακρονήσου στεγάζεται σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το Μουσείο Μακρονήσου λειτουργεί σε εθελοντική βάση από τα μέλη του Συλλόγου και δεν έχει δεχθεί ποτέ καμία κρατική επιχορήγηση. Οι συλλογές του (κυρίως φωτογραφικό υλικό) προέρχονται από δωρεές κρατουμένων και των οικογενειών τους. Υπάρχει επίσης ηχητικό υλικό, ταινίες και βιβλιοθήκη, ενώ το σύνολο των εκθεμάτων θα ψηφιοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Διοργανώνονται επισκέψεις για σχολεία, συλλόγους και οργανωμένες ομάδες Ελλήνων και ξένων τουριστών και είναι ανοικτό στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Το γεγονός ότι βρίσκεται στη «γειτονιά των μουσείων» ενισχύει και τη δική του επισκεψιμότητα, αλλά στόχος της Π.Ε.Κ.Α.Μ είναι να γίνει ακόμα πιο γνωστό και να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο ιστορικής μνήμης.
••• Την ημέρα του OWA, ο κ. Σπηλιώτης και 2 άλλα μέλη του ΔΣ θα ξεναγήσουν και θα συνομιλήσουν με τους επισκέπτες στις 12.00. Αν οι συμμετέχοντες είναι πολυάριθμοι, θα γίνει και 2η ξενάγηση αργότερα.
16. Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων
Αγ. Ασωμάτων 45, Θησείο
Το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (Ι.τ.Ε.Μ.) είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κύριους σκοπούς την έρευνα, καταγραφή, μελέτη και προστασία των ιστορικών μορφών μύλων στον Ελληνικό χώρο. Το Ι.τ.Ε.Μ. ιδρύθηκε το 1996 με πρωτοβουλία των αρχιτεκτόνων Στέφανου Νομικού και Μαρίας Γρυπάρη, είναι μέλος του T.I.M.S. (The International Molinological Society) και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 300 μέλη. Στα πλαίσια του σωματίου ιδρύθηκε και το Μουσείο Ελληνικών Μύλων. Όραμα του Ι.τ.Ε.Μ. αποτελεί η ανάδειξη και άλλων συγγενών παραδοσιακών ενεργειακών συστημάτων, η δημιουργία αρχείου με παράλληλη λειτουργία σχετικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, η εξειδίκευση επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού, η ίδρυση Μουσείου της Ιστορίας των Μύλων, η οργάνωση τοπικών και διεθνών συναντήσεων, εκθέσεων, εκδόσεων, παραγωγής ταινιών κ.ά. Κυρίαρχο μέλημα του Ι.τ.Ε.Μ. είναι η διάσωση και προβολή των εναπομεινάντων μύλων σε όλη την Ελλάδα. Είναι το μόνο στο είδος του στην Ελλάδα και οι επισκέπτες του μπορούν να ενημερωθούν για τα διάφορα είδη μύλων, τους τρόπους λειτουργίας και την ιστορία/εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου.
••• Την ημέρα του περιπάτου θα «τρέχει» η έκθεση «Τελευταίος μύλος της Αθήνας- Ανεμόμυλος Μετς» και θα προβάλλεται η 20λεπτη ταινία της Αμαλίας Τριαντοπούλου «Ο Ελληνικός νερόμυλος». Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί δύο επίσημες ξεναγήσεις στις 12.00 και στις 13.00 (σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης κοινού υπάρχει δυνατότητα περισσότερων ξεναγήσεων). Τέλος, προσφέρεται έκπτωση 15% στις εκδόσεις του Μουσείου.
17. Μουσείο Ηρακλειδών
Διεύθυνση: Ηρακλειδών 16, Θησείο
Το Μουσείο Ηρακλειδών άνοιξε τις πύλες του τον Ιούλιο του 2004 με σκοπό την παρουσίαση καλλιτεχνών που διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη της Τέχνης. Εμπνευστές και δημιουργοί του είναι ο κύριος Παύλος Φυρός και η σύζυγός του Άννα-Μπελίντα, συλλέκτες και φιλότεχνοι, που θέλησαν με τον τρόπο αυτό να εκφράσουν την αγάπη τους για τα νεοκλασικά κτίρια, την πρόθεσή τους να τα διασώσουν, την ανάγκη τους να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους για τις εικαστικές τέχνες και την επιθυμία τους να συμβάλουν στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου. Η έκθεση «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» είναι μία ‘πύλη’ που άνοιξε το Μουσείο Ηρακλειδών και κρατά ορθάνοιχτη τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για την εκπαιδευτική κοινότητα. Απόφαση, άλλωστε, των ιδρυτών του είναι να στρέψουν το ενδιαφέρον του χώρου στον τομέα της μόρφωσης και της παιδείας, σ’ ένα γόνιμο διάλογο τεχνών και επιστημών. Η έκθεση είναι μοναδική στο είδος της και πραγματοποιεί μια διαδρομή στα θεμέλια της επιστημονικής σκέψης, σε συνδυασμό με τις γνωστές διαδρομές “Από την αισθητική της Τέχνης στη Λογική των Μαθηματικών”. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πορεία αναζήτησης της διασύνδεσης Επιστήμης, Τέχνης και Μαθηματικών, μέσα από δραστηριότητες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση με διαδραστικά και παραστατικά εκθέματα εκλαΐκευσης και κατανόησης της επιστημονικής σκέψης, καθώς και επιλεγμένα έργα Τέχνης από τα σημαντικότερα εικαστικά ρεύματα. Στο μουσείο διοργανώνεται πλήθος παιδικών εργαστηρίων και σεμιναρίων για ενήλικες. Αποκλειστικότητα έχει τόσο το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα τις καθημερινές, για σχολεία, όσο και η ενότητα «Μαθηματικά σαν παιχνίδι» κάθε Κυριακή πρωί για μεμονωμένες κρατήσεις.
••• Την ημέρα του περιπάτου θα βρίσκονται εκ περιτροπής στον εκθεσιακό χώρο οι καθηγητές μαθηματικών που πραγματοποιούν το πρόγραμμα και θα υποδέχονται τους επισκέπτες. Ώρα 14:00 οι ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι κ.κ. Μαυρομμάτης και Παπανικολάου θα ενημερώσουν γονείς και παιδιά για τα αλληλεπιδραστικά εκθέματα με θέμα τα μαθηματικά. Επίσης, θα υπάρχει έκπτωση 10% στο πωλητήριο του Μουσείου για τους περιπατητές.
18. Πολ. Κεντρο “Μελίνα” – Συλλογή «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα» και Συλλογή «Φιγούρες θεάτρου σκιών οικογένειας Χαρίδημου»
Ηρακλειδών 66Α, Θησείο
Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» εγκαινιάστηκε το 1994. Στεγάζεται στο πρώην Πιλοποιείο Πουλόπουλου, κτίσμα του 1886. Βρίσκεται στην οδό Ηρακλειδών 66Α και φιλοξενεί δύο μόνιμες συλλογές: το «Οδοιπορικό στην Παλιά Αθήνα» και τη συλλογή«Φιγούρες θεάτρου σκιών οικογένειας Χαρίδημου» . Και οι δύο συλλογές είναι μοναδικές στην Αθήνα. Τις επισκέπτονται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους Αθηναίοι, τουρίστες, μαθητές όλων των βαθμίδων καθώς και κοινωνικοί φορείς. Το «Οδοιπορικό στην Παλιά Αθήνα» αφορά μια αναπαράσταση μιας αθηναϊκής γειτονιάς στα μέσα του 20ου αιώνα, περίπου σε φυσικό μέγεθος με αντίγραφα κτιρίων, σπιτιών, μαγαζιών και αυθεντικών αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Πρόκειται για συλλογή του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.). Η συλλογή«Φιγούρες θεάτρου σκιών οικογένειας Χαρίδημου» περιλαμβάνει πάνω από 900 εκθέματα από το 1850 έως σήμερα, που έχουν ως θέμα τον Καραγκιόζη και τους υπόλοιπους ήρωες μιας παράστασης. Επίσης, περιλαμβάνει χνάρια, παλιά σκίτσα, πανόδετα βιβλία και φωτογραφικά ντοκουμέντα σχετικά με το θέατρο σκιών. Στις συλλογές πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και φορείς, κατόπιν προγραμματισμού.
••• Την ημέρα του περιπάτου ο ίδιος ο κ. Χαρίδημος θα μιλήσει για τα εκθέματα και θα δείξει επί τόπου τον τρόπο κατασκευής τους (12.00 έως 13.00). Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον επάνω όροφο του μουσείου στην έκθεση «Οδοιπορικό στην Παλιά Αθήνα» (13.30 έως 14.30).