Ο Τραμπ θέλει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ουκρανία: μια ευκαιρία για την ειρήνη και την Ευρώπη
Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει και η Ευρώπη πρέπει να παίξει ρόλο σε αυτό
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ανοιχτή πληγή στην Ευρώπη. Χάθηκαν πολλές χιλιάδες ζωές και Ρώσων και Ουκρανών, έγιναν μεγάλες καταστροφές, η Ευρώπη και ο κόσμος διαιρέθηκαν ξανά, το κόστος από τις κυρώσεις ήταν μεγαλύτερο για την Ευρώπη παρά για την ίδια τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης: Δείξε τον κώλο σου στο Onlyfans και γίνε διάσημη
Ναι, ο πόλεμος ξεκίνησε με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά κάποια στιγμή πρέπει κανείς να σταθμίζει εάν το πιο σημαντικό είναι να τιμωρηθεί η Ρωσία ή να σταματήσει η καταστροφή και οι απώλειες ζωών. Ιδίως όταν ο πόλεμος αυτός δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά αρκετά νωρίτερα και ποτέ δεν αφορούσε μόνο τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και τον συνολικότερο γεωπολιτικό ανταγωνισμό του «Νέου Ψυχρού Πολέμου».
Χάθηκαν αρκετές ευκαιρίες αυτά τα τρία χρόνια για την ειρήνη. Σε μεγάλο βαθμό γιατί πρυτάνευσε η λογική ότι έπρεπε με κάθε κόστος να «ηττηθεί η Ρωσία» ακόμη και όταν φαινόταν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό.
Διαβάστε επίσης: Μποϊκοτάζ στα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα στις 19 Φεβρουαρίου
Είναι σημαντικό επομένως ότι τώρα ανοίγει ένας δρόμος για την ειρήνη. Ακόμη και εάν παίρνουν την πρωτοβουλία οι ΗΠΑ με τη νέα ηγεσία τους. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Η λογική της διαρκούς ύπαρξης σημείων έντασης και ανοιχτών μετώπων για να διαμορφώνεται συσχετισμός είναι μια λογική επικίνδυνη γιατί μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ανάφλεξη. Ούτε μπορεί να δικαιολογείται από το ότι η Δύση δηλώνει ότι εκπροσωπεί τη δημοκρατία και τις ελευθερίες. Γιατί στα πεδία των μαχών ούτε ελευθερία υπάρχει ούτε δικαιοσύνη. Ούτε θα ενίσχυε τη δημοκρατία παγκοσμίως μια κλιμάκωση που θα έφερνε κοντά τον πυρηνικό όλεθρο (γιατί αυτό θα σήμαινε μια κλιμάκωση με άμεση συμμετοχή δυτικών δυνάμεων).
Για να μην αναφερθούμε ότι κάποιες φορές δεν είναι μόνο συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα, αλλά και της οικονομίας, γιατί κάποιοι κερδίζουν από τις πολεμικές επιχειρήσεις και κερδοσκοπούν στην ένταση.
Διαβάστε επίσης: Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα και ενιαίο μητρώο για τα επιδόματα
Προφανώς μια ειρήνη δεν μπορεί να σημαίνει απλώς να «παγώσει» η σημερινή κατάσταση. Χρειάζεται να έχει προοπτική, να πατάει πάνω σε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, να δίνει εγγυήσεις στην Ουκρανία αλλά και σε άλλες χώρες που αισθάνονται ότι απειλούνται, να προβλέπει μηχανισμούς τήρησης, να έχει προτάσεις για την ανοικοδόμηση, να δει την τιμωρία εγκλημάτων πολέμου κ.λπ. Πάνω από όλα να μπορέσει να διαρκέσει και να οδηγήσει σε μια διαφορετικά αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων. Αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι τώρα είναι η ώρα των διαπραγματεύσεων ειρήνης και όχι σχεδίων για νέα κλιμάκωση.
Η Ευρώπη σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Πρέπει να ξαναγίνει ο πόλος της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Να πρωτοστατήσει τώρα στην προσπάθεια ειρηνευτικής διαδικασίας, με πραγματικούς όρους και να δει πώς μπορεί να υπάρξει μια επιστροφή σε μια παγκόσμια τάξη που ως έναν βαθμό τουλάχιστον θα βασίζεται σε κανόνες δικαίου και όχι στον κυνισμό και την ισχύ. Δεν είναι εύκολο δεδομένης της υπαρκτής κρίσης ηγεσίας και κρίσης προσανατολισμού που ταλανίζει τη «Γηραιά Ήπειρο», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο αναγκαίο.
Πηγή