Jefferies: Bullish για Ελλάδα αλλά οι κίνδυνοι αυξάνονται

«Η Ελλάδα δικαίωσε τις προσδοκίες μας στη βάση της ανάκαμψης της οικονομίας καθώς οι τουριστικές αφίξεις από τις αρχές του έτους είναι σε νέα υψηλά, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των κερδών», αναφέρει η Jefferies σε ανάλυσή της για την εγχώρια οικονομία και αγορά, διατηρώντας τη σύσταση «bullish».

H Jefferies επισημαίνει ως άκρως θετικό το στοιχείο των θετικών αναθεωρήσεων των εκτιμήσεων για τα κέρδη και τις πωλήσεις των εταιρειών, αλλά η αγορά αρχίζει να μοιάζει λίγο ακριβή έναντι των ομολόγων. Ομοίως, κάποιοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες δείχνουν ακόμα μια ανισορροπία. «Παρ’ όλα, αυτά, διατηρούμε την αξιολόγηση “Bullish” για την Ελλάδα», εξηγεί ο Sean Darby της Jefferies.

Δείτε επίσης:  Ψήφος εμπιστοσύνης στις ευρωμετοχές από τρεις διεθνείς οίκους

Η έκρηξη της ονομαστικής ανάπτυξης όμως το 2022 θα συνεχιστεί από μια ρηχή ύφεση το 2023, ενώ και οι ανισορροπίες αυξάνονται, με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευθεί στο 12% και την αύξηση του TARGET 2. Η οικονομική δυναμική έχει εξασφαλίσει μια εντυπωσιακή άνοδο στις αναθεωρήσεις κερδών και πωλήσεων για το 2023, ενώ η παραγωγή έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι δείκτες της οικονομίας ωστόσο εμφανίζουν μια θετική εικόνα, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να ενισχύεται, τη βιομηχανική παραγωγή να είναι σταθερή και την παραγωγική δυναμικότητα στη μεταποίηση να κινείται σε επίπεδα υψηλότερα από τη μακροπρόθεσμη τάση. Από την άλλη, ο δείκτης PMI της οικονομίας δείχνει επιβράδυνση, με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν καθώς οι υψηλότερες τιμές των προϊόντων πλήττουν τη ζήτηση, ενώ και η απασχόληση υποχώρησε περαιτέρω, εν μέσω μιας απότομης αύξησης των ανεκτέλεστων υπόλοιπων.

Δείτε επίσης:  Ποιες μετοχές προτείνει η Axia, ισχυρό το ελληνικό μομέντουμ

Η Jefferies τονίζει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες οικονομίες που καλύπτει και που έχει πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά τομέων όπως η ψηφιοποίηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, ενώ επίσης ο οίκος εξαίρει την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου του δανείου προς το ΔΝΤ.

Για το επόμενο διάστημα, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι το ενεργειακό πρόβλημα που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από την άλλη, ωστόσο, η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας δούλεψε αποκλειστικά με καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πρώτη φορά αυτό τον μήνα. Επιπλέον, η Ελλάδα υποστηρίζει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη φορολόγηση των υπερκερδών, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα, μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης που ανέρχονται περίπου στο 5,7% του ΑΕΠ (10,5 δισ. ευρώ, πηγή Brugel).

Δείτε επίσης:  Οι επενδυτικές προτάσεις της UBS για το 2023

Πηγή

Μοιράσου το...