Erica: Το ανθρωποειδές ρομπότ που γελάει (ή όχι) με τα αστεία σου

Ενα ρομπότ με… αίσθηση του χιούμορ, που ξέρει πότε και πώς να γελάσει, δημιούργησαν Ιάπωνες ερευνητές. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία ανέπτυξαν ένα ρομπότ με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που του προσδίδει αίσθηση χιούμορ και ικανότητα γέλιου ανάλογη με την εκάστοτε περίσταση.

Το ρομπότ αντιδρά κατάλληλα στο ανθρώπινο γέλιο με το δικό του γέλιο και με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί το αίσθημα ενσυναίσθησης και καλύτερης επικοινωνίας.

Οι Ιάπωνες ερευνητές προίκισαν το ανθρωποειδές ρομπότ Erica με ένα «έξυπνο» σύστημα διαδραστικού γέλιου, με στόχο να βελτιώσουν τη φυσικότητα της επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους και τις μηχανές.

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διαθέτει τρία υποσυστήματα: Ένα που ανιχνεύει το ανθρώπινο γέλιο, ένα που αποφασίζει εάν θα γελάσει ανταποκρινόμενο σε κάτι αστείο και ένα που επιλέγει τον κατάλληλο για την περίσταση τύπο γέλιου (ευγενικό και διακριτικό, δυνατό και ξεκαρδιστικό κ.λπ.).

Δείτε επίσης:  Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο πατέρας της κονσόλας Nintendo Masayuki Uemura

ΡΟΜΠΟΤ

Η αίσθηση χιούμορ που απέκτησε η «Erica» χάρη στην ενσωμάτωση του νέου συστήματος δοκιμάστηκε στη συνέχεια σε σύντομους διαλόγους δύο έως τριών λεπτών ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και το ρομπότ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι το τελευταίο δεν γελάει πάντα ακόμη και όταν δεν χρειάζεται, ότι δεν μένει βουβό όταν πρέπει να γελάσει και ότι γελάει με κατάλληλο τρόπο που μαρτυρά κατανόηση και ενσυναίσθηση. Το νέο σύστημα φάνηκε να τα καταφέρνει καλύτερα του αναμενομένου.

Η ομάδα με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κότζι Ινούε του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νοημοσύνης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Frontiers in Robotics and AI»,

Δείτε επίσης:  Τι αναφέρει το αρχείο της CIA για τα ρωσικά πειράματα ESP

Φυσικά το γέλιο είναι μόνο μία όψη μίας φυσικής συζήτησης ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και μία μηχανή. Όπως είπε ο Ινούε, «τα ρομπότ θα πρέπει να έχουν έναν διακριτό χαρακτήρα και μπορούν αυτό να το δείξουν μέσω των συμπεριφορών τους κατά τον διάλογο, όπως το γέλιο, η ματιά, οι χειρονομίες και το στιλ ομιλίας. Όμως, δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για καθόλου εύκολο πρόβλημα και πιθανώς θα χρειαστούν πάνω από 10 έως 20 χρόνια πριν τελικά πετύχουμε μία συζήτηση με ένα ρομπότ όπως θα κάναμε με έναν φίλο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:  Τον ισχυρότερο σεισμό στον Άρη κατέγραψε ο ρομποτικός γεωλόγος της NASA - Δείτε εντυπωσιακά πλάνα

Πηγή

Μοιράσου το...