τέντυ μπόυς

Είμαι γάιδαρος τέντυ-μπόυς, τι έλεγε ο νόμος 4000 του 1958;

Τέντυ μπόυς στην Ελλάδα του 50

Το 1958 η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ψηφίζει τον νόμο 4000 “περί τεντιμποϊσμού” με τον οποίο τιμωρούνταν παραδειγματικά όσοι βανδάλιζαν εναντίων άλλων ατόμων και πετούσαν γιαούρτια και λαχανικά.

Σήμερα στην Ελλάδα για παρόμοια περιστατικά η αστυνομία σπάνια επεμβαίνει, το 1958 όμως οι καιροί ήταν διαφορετικοί και το κράτος θεωρούσε ότι πρέπει να δείχνει σιδερένια πυγμή στην εφαρμογή της δημόσιας τάξης.

Τον νόμο 4000 τον φέρνει προς ψήφιση ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης,  Κωνσταντίνος Καλλίας ο οποίος επιβάλλει κούρεμα με την ψιλή και διαπόμπευση των παραβατών με την περιφορά τους με χειροπέδες σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνα προς παραδειγματισμό τον υπολοίπων. Ο Καλλίας θεωρούσε ότι δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητοι όσοι κυρίως νεαροί προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν και για τον χαβαλέ τους πετούσαν φρούτα και λαχανικά όπως και γιαούρτια στους περαστικούς και συμμετείχαν και σε άλλους βανδαλισμούς.

Δείτε επίσης:  Σεισμός μεταξύ Γαύδου και Κρήτης (pics)

Ο όρος “τέντυ μπόυς” έρχεται από την Αγγλία του 50 και περιγράφει νεαρούς άνδρες που ντύνονται με φανταχτερά ρούχα και βάζουν μπριγιαντίνη στα μαλλιά τους ακολουθώντας τοπική μόδα.

Μετά την λειτουργία του νόμου 4000 στην Ελλάδα αρχίζουν να τιμωρούνται όσοι παραβαίνουν με πρώτους 4 νεαρούς οι οποίοι είχαν γιαουρτώσει μια γυναίκα και έβρισαν τους αστυνομικούς που πήγαν να τους συλλάβουν. Ακολούθησε η δημόσια διαπόμπευση τους. Στην Ασφάλεια τους κούρεψαν με τη ψιλή μηχανή, τους έσκισαν τα ρεβέρ των παντελονιών και τους κρέμασαν στο λαιμό πινακίδα που έγραφε

Είμαι τεντιμπόης και έριξα γιαούρτι σε γυναίκα

Στη συνέχεια με την συνοδεία 2 χωροφυλάκων τους περιέφεραν με χειροπέδες σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνα προς παραδειγματισμό.

Μοιράσου το...