Deutsche Bank: Sell off στις αγορές, η εικόνα στο ΧΑ

Πολύ υψηλή μεταβλητότητα και βαριές απώλειες χαρακτηρίζουν το τρίτο τρίμηνο αλλά και τη χρονιά εν γένει στις αγορές ομολόγων και μετοχών, εξηγείται στην ανασκόπηση για το τρίτο τρίμηνο και το έτος από την Deutsche Bank. Στο τρίτο τρίμηνο, πλην του αμερικανικού νομίσματος που ξεχώρισε θετικά, το μόνο περιουσιακό στοιχείο με κέρδη ήταν το σιτάρι με 6% από τα 38 περιουσιακά στοιχεία που παρακολουθεί η γερμανική τράπεζα.

O Γενικός Δείκτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, εξακολουθεί να υπεραποδίδει σε σχέση με τις βασικές αγορές μετοχών και ομολόγων. Ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες 7,3% τον Σεπτέμβριο, διέκοψε το ανοδικό σερί Ιουλίου και Αυγούστου και έκλεισε το τρίτο τρίμηνο με πτώση μόλις 1,1%, ενώ ο βασικός ευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 είχε ζημιές 4,2%. Η αγορά εξακολουθεί να σημειώνει μικρότερες απώλειες στο έτος, της τάξεως του 10% έναντι 18% του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 και 23,9% του αμερικανικού δείκτη S&P 500.

Οι πιέσεις στις τιμές ομολόγων και μετοχών προκλήθηκαν από τη ρητορική της Fed και των άλλων κεντρικών τραπεζών, την ανησυχία των επενδυτών για την ύφεση, των διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και στη σοβαρή αναταραχή στα ομόλογα και στο νόμισμα του ΗΒ. Οι κυριότεροι παγκόσμιοι δείκτες μετοχών έχασαν έδαφος για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την εποχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Χαρακτηριστικά οι απώλειες στις αγορές ομολόγων του ΗΒ φέτος ξεπερνούν το 25% και σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία ξεπερνούν το 16%.

Δείτε επίσης:  Citigroup: «Τσεκούρι» στην τιμή-στόχο του S&P 500

Όσον αφορά το τρίμηνο, ξεκίνησε αρκετά καλά από πολλές απόψεις, με τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου να σημειώνουν ένα αξιοπρεπές ράλι. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν +14% σε όρους συνολικής απόδοσης κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου μέχρι την κορύφωσή του.

Αυτό υποστηρίχθηκε στην αφήγηση περί «κορύφωσης του πληθωρισμού», υποδηλώνοντας ότι είχαμε δει τα χειρότερα στη ραγδαία αύξηση των τιμών και συνεπώς η Fed θα μπορούσε να στραφεί προς μειώσεις των επιτοκίων καθώς θα προχωρήσουμε προς το 2023. Αυτή η αφήγηση υποβοηθήθηκε από μια ήπια ερμηνεία της έκθεσης του Ιουλίου στη συνεδρίαση της FOMC, με τους επενδυτές να προσκολλώνται στα σχόλια του προέδρου της Fed, Powell, ότι καθώς «η νομισματική πολιτική συσφίγγεται περαιτέρω, είναι πιθανό να καταστεί σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων». Και στη συνέχεια υπήρξε περαιτέρω ώθηση μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020.

Τα περιουσιακά στοιχεία που κέρδισαν το γ’ τρίμηνο

Δολάριο: Οι επενδυτές που είναι τοποθετημένοι στο γ’ τρίμηνο στο δολάριο θα πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι, καθώς αυτό ενισχύθηκε έναντι κάθε άλλου νομίσματος και περιουσιακού στοιχείου της G10, αφού η Fed επανέλαβε την επιθετική πολιτική της (hawkishness). Στο σύνολο του τριμήνου, ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε κατά +7,1%, πάνω από 17% στο έτος (!) σηματοδοτώντας την ισχυρότερη τριμηνιαία επίδοσή του από το α’ τρίμηνο του 2015. Επίσης για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, το δολάριο ενισχύθηκε για 5 συνεχόμενα τρίμηνα.

Δείτε επίσης:  Goldman Sachs: «Ταύρος» για Ελλάδα, επενδυτική βαθμίδα το 2023

Τα περιουσιακά στοιχεία που έχασαν το γ’ τρίμηνο

Μετοχές: Παρά τις ισχυρές επιδόσεις στην αρχή, οι κυριότεροι δείκτες μετοχών έχασαν έδαφος το γ’ τρίμηνο, μια τάση η οποία επιταχύνθηκε προς το τέλος του τριμήνου. Πράγματι, τόσο για τον δείκτη S&P 500 (-4,9%) όσο και για τον ευρωπαϊκό STOXX 600 (-4,2%), αυτή είναι η πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC) που έχασαν έδαφος για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, με τις απώλειές τους σε ετήσια βάση να ανέρχονται σε -23,9% και -18%, αντίστοιχα.

Κρατικά ομόλογα: Ο επίμονος πληθωρισμός και οι πιο επιθετικές κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες στις αυξήσεις επιτοκίων ώθησαν τα κρατικά ομόλογα σε συνθήκες ακραίας πτώσης. Τα ομόλογα του ΗΒ με -14% επηρεάστηκαν περισσότερο, δεδομένης της αναταραχής στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και τόσο τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα (-4,4%) όσο και τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα (-5,1%) εξακολουθούν να χάνουν σημαντικό έδαφος. Σε συνδυασμό με τις απώλειες κατά τη διάρκεια του α’ και του β’ τριμήνου, αυτό φέρνει την ετήσια πτώση για τα αμερικανικά ομόλογα σε -13,4% και για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα σε -16,7%.

Δείτε επίσης:  DBRS: Μεγάλη πρόοδος των ελληνικών τραπεζών, απειλείται το μομέντουμ

Εταιρικά ομόλογα: Για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, κάθε πιστωτικός δείκτης που παρακολουθεί η DB έχασε έδαφος. Όπως είναι αναμενόμενο, όμως, τα εταιρικά ομόλογα του ΗΒ ήταν αυτά με τη μακράν χειρότερη απόδοση κατά -12,7% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, έναντι -3,2% για τα ευρωπαϊκά και -5,1% για τα δολαριακά.

Εμπορεύματα: Υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων το γ’ τρίμηνο. Τόσο το Brent (-23,4%) όσο και το WTI (-24,8%) είδαν τις χειρότερες τριμηνιαίες επιδόσεις από το α’ τρίμηνο του 2020. Και σε μηνιαία βάση, το Βrent έχει πλέον υποχωρήσει για 4 συνεχόμενους μήνες για πρώτη φορά από το 2017.

Τόσο τα πολύτιμα όσο και τα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν πτώση κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, με τον χαλκό και τον χρυσό να χάνουν επίσης έδαφος, με απώλειες άνω του 8%.

Πηγή

Μοιράσου το...