Deutsche Bank: Τι σημαίνουν τα «απόνερα» του Jackson Hole για μετοχές-ομόλογα

Ο πρόεδρος της Fed Powell ξεκίνησε το τελευταίο sell off σε μετοχές και ομόλογα, καθώς υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να πολεμά τον πληθωρισμό, εξηγούν οι Allen, Reid και Wessel της γερμανικής Deutsche Bank.

«Ο Powell στην ομιλία του στο Jackson Hole την προηγούμενη Παρασκευή δήλωσε ότι η επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών “πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής στάσης για κάποιο χρονικό διάστημα” και συνέχισε να επαναλαμβάνει αυτό το hawkish (γερακίσιο) μήνυμα σε πολλά σημεία, λέγοντας ότι “το κόστος απασχόλησης για τη μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να αυξηθεί με την καθυστέρηση”, γεγονός που ευνοεί τη “δράση με αποφασιστικότητα τώρα” για να αποφευχθεί ένα πιο δαπανηρό αποτέλεσμα αργότερα», εξηγούν οι strategists του γερμανικού οίκου.

«Με τον Powell να προειδοποιεί ρητά κατά της επανάληψης των λαθών της δεκαετίας του 1970, οι επενδυτές κινήθηκαν προς την κατεύθυνση να τιμολογήσουν μια πιο αυστηρή αντίδραση της Fed κατά το επόμενο έτος», επισημαίνει η ομάδα της DB. Με μια πιο αυστηρή Fed να τιμολογείται, αυτό έχει αντίκτυπο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με αυτή του διετούς τίτλου να φτάνει στο υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από το 2007 στο 3,48%, αν και έκτοτε υποχώρησε στο 3,41%.

Δείτε επίσης:  Νέες τιμές-στόχοι από την JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν επίσης δεχθεί σημαντικό πλήγμα, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει τη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων δύο και πλέον μηνών την Παρασκευή, με πτώση -3,37%, ενώ προχθές ακολούθησε μια πιο ήπια πτώση -0,67% και χθες μια μικρή αντίδραση.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Kashkari, δήλωσε ότι ήταν “ευτυχής που είδε πώς έγινε δεκτή η ομιλία του προέδρου Powell στο Jackson Hole” από τις αγορές, λέγοντας ότι αντανακλούσε την κατανόηση της δέσμευσής τους να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Αυτό το θέμα της προσαρμογής των επενδυτών στις πιο αυστηρές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών παρατηρήθηκε και στην Ευρώπη, καθώς ορισμένα άτομα στην ΕΚΤ διατυπώνουν πλέον ανοιχτά την ιδέα της αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης σε μία μόνο συνεδρίαση όπως η Fed. Την Παρασκευή, ο Αυστριακός Holzmann δήλωσε ότι μια κίνηση 75 μονάδες βάσης “θα πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης” και ότι μια κίνηση 50 μ.β. ήταν “το ελάχιστο για μένα”. 

Δείτε επίσης:  Wood & Co: Αξίζουν καλύτερες αποτιμήσεις στις ελληνικές τράπεζες

Στη συνέχεια, σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Λετονός Kazaks δήλωσε ότι “τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης θα ήταν κατάλληλες” το Σεπτέμβριο και δήλωσε ότι “αυτή τη στιγμή, θα έλεγα 50 ή 75 μονάδες βάσης”.

Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε κάποια αντίδραση από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Lane, ο οποίος δήλωσε ότι ένας “σταθερός ρυθμός” είναι σημαντικός κατά την επίτευξη του τελικού επιτοκίου.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι της DB επικαιροποίησαν τις εκτιμήσεις τους για την ΕΚΤ, όπου επισπεύδουν το χρονοδιάγραμμα για το τελικό επιτόκιο στα μέσα του 2023 από τα μέσα του 2024 και βλέπουν τώρα το τελικό επιτόκιο να φτάνει το 2,5% (από 2% προηγουμένως).

Όσον αφορά τις συγκεκριμένες κινήσεις, αναμένουν τώρα αυξήσεις 50 μ.β. στις υπόλοιπες τρεις συνεδριάσεις φέτος, φέρνοντας το επιτόκιο στο 1,5% τον Δεκέμβριο, προτού η ΕΚΤ επιβραδύνει σε ρυθμό 25 μ.β. στις 4 συνεδριάσεις το α’ εξάμηνο του 2023 που φέρνει το επιτόκιο στο 2,5%. Προς το παρόν, η αύξηση κατά 50 μ.β. στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου παραμένει, αλλά σημειώνουν ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι γύρω από την εκτίμηση τους.

Δείτε επίσης:  Γιατί η Goldman Sachs «πυροβόλησε» τις τράπεζες

Με τις αγορές να αφυπνίζονται στην προοπτική πιο επιθετικών αυξήσεων της ΕΚΤ, τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν σημαντικές πωλήσεις. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών bunds (+11,4μ.β.), των γαλλικών OATs (+10,6μ.β.) και των ιταλικών BTPs (+10,3μ.β.) κινήθηκαν απότομα υψηλότερα χάρη στην άνοδο των πραγματικών αποδόσεων, ενώ τα βρετανικά gilts ήταν κλειστά λόγω της αργίας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχασαν ομοίως έδαφος, καθώς ενσωμάτωσαν το καθυστερημένο sell off των ΗΠΑ από την Παρασκευή και ο STOXX 600 (-0,81%) σημείωσε πτώση. Στις ΗΠΑ, οι τεχνολογικές μετοχές σήκωσαν το κύριο βάρος της πτώσης, δεδομένων των υψηλότερων αποδόσεων και ο δείκτης FANG+ ακολούθησε τις απώλειες -4,26% της Παρασκευής με άλλη μια πτωτική κίνηση άνω του -1% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Πηγή

Μοιράσου το...