Citigroup: «Μαύρες» προβλέψεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης

Την εκτίμηση ότι η πτώση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) στα επίπεδα του 2009 δεν είναι και το χαμηλό που θα καταγράψει ο δείκτης στην Ευρώπη, εκφράζει η Citigroup.

Σε αυτά τα ακραία επίπεδα, συνεχίζει η αμερικανική τράπεζα, είναι δύσκολο να προβλεφθούν εύκολα οι οικονομικές επιδόσεις, ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βιομηχανική παραγωγή και το ΑΕΠ θα σημειώσουν πρωτοφανή πτώση στο 2ο τρίμηνο του 2020.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης PMI της ζώνης του ευρώ αναθεωρήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα στην τελική εκτίμηση, σημειώνοντας πτώση στα 44,5 τον Μάρτιο (η flash εκτίμηση ήταν στο 44,8) από 49,2 τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από τον Ιούλιο του 2012.

Το αρνητικό στοιχείο που επισημαίνει όμως η Citigroup είναι ότι ο υποδείκτης παραγωγής, ένας ακριβέστερος δείκτης της μείωσης της δραστηριότητας, υποχώρησε πολύ περαιτέρω σε 38,5 από 48,7 τον Φεβρουάριο (χαμηλότερα από τον Απρίλιο του 2009). Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες μειώθηκε στο 37,5 από 49,4 τον Φεβρουάριο.

Δείτε επίσης:  Το σενάριο που θα εκτοξεύσει ψηλότερα τον χρυσό

Η Ιταλία, η χώρα όπου ξεκίνησε τα περιοριστικά μέτρα, παρουσίασε τη χειρότερη επιδείνωση, με τον συνολικό δείκτη PMI σε 40,3 και τον υποδείκτη παραγωγής 27,8. Στη Γερμανία, ο συνολικός PMI παραγωγής ανήλθε σε 45,4 (από 48 το Φεβρουάριο), στη Γαλλία σε 43,2 (49,8 το Φεβρουάριο), στην Ισπανία σε 45,7 (50,4 τον Φεβρουάριο). Μόνο οι Κάτω Χώρες κατέγραψαν PMI παραγωγής άνω του 50,0 (50,5).

Ο χρόνος εφοδιασμού επιμηκύνθηκε περαιτέρω, στοιχείο το οποίο συνήθως γίνεται όταν οι προμηθευτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ισχυρή ζήτηση, αλλά σε αυτή την κατάσταση αντικατοπτρίζουν τις διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού. «Οι κατασκευαστές συνέχισαν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην εξασφάλιση των προμηθειών»… «οι μέσοι χρόνοι παράδοσης επιδεινώθηκαν στον μεγαλύτερο βαθμό σε σχεδόν 23 χρόνια συλλογής δεδομένων», ανέφερε η Markit.

Δείτε επίσης:  Οι επενδυτικές προτάσεις της UBS για το 2023

Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να αποδεσμεύουν τους εργαζόμενους, ειδικά τους έκτακτους υπαλλήλους και όχι να αντικαθιστούν τους αποχωρούντες, σύμφωνα με την έρευνα. Οι κατασκευαστές επίσης μείωσαν τα επίπεδα απασχόλησής τους κατά τη διάρκεια του μήνα, με την καθαρή μείωση του αριθμού των στελεχών να είναι η πιο έντονη που καταγράφηκε από την έρευνα εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν ιδιαίτερα οξείες στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία.

Το σχόλιο της Citigroup για την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα που εμφανίζουν οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι ότι η προοδευτική εισαγωγή μέτρων εγκλεισμού των πολιτών στις οικονομίες της Ευρωζώνης, η οποία επεκτείνεται και σε μεγάλα τμήματα του μεταποιητικού τομέα, ωθεί τους δείκτες PMI κοντά ή κάτω από τα επίπεδα-ρεκόρ.

Δείτε επίσης:  Διχασμένοι οι αναλυτές για τα διεθνή χρηματιστήρια

Η μείωση του ιταλικού δείκτη παραγωγού PMI μπορεί να παράσχει ένδειξη για το πού κατευθύνεται ο δείκτης PMI σε άλλες χώρες τον Απρίλιο. Σε αυτά τα ακραία επίπεδα, είναι δύσκολο να προβλεφθούν εύκολα οι οικονομικές επιδόσεις, ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βιομηχανική παραγωγή και το ΑΕΠ θα σημειώσουν πρωτοφανή πτώση στο 2ο τρίμηνο του 2020.

Πηγή

Μοιράσου το...