Alpha Bank: Παραμένει αισιόδοξη η JP Morgan

Η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη ύψους €97 εκατ., αυξημένα κατά 83% σε ετήσια βάση ενώ σε τριμηνιαία βάση το καθαρό κέρδος τετάρτου τριμήνου έφθασε τα €5 εκατ., επίδοση που μεταφράζεται σε ετήσια αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) 1,2% και σε ετήσια αποδοτικότητα συνολικού ενεργητικού (ROA) στο 0,2%.

Συνολικά η JP Morgan παραμένει πολύ θετική για την τράπεζα και διατηρεί σύσταση και τιμή-στόχο αμετάβλητη στα €2,5 και υπεραπόδοση. Ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 44,8% από 45,3% το τρίτο τρίμηνο. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου της τράπεζας ανέρχεται σε 19%, ο υψηλότερος του τομέα, με την ενσώματη λογιστική αξία (TBVPS) ανά μετοχή σε €5,2, μειωμένη κατά 1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Αυτό το οποίο έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στους αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου είναι ότι η διοίκηση έδωσε ένα προσεκτικό αλλά σίγουρο μήνυμα μέσα στο ξέσπασμα της πανδημίας, παρόμοιο με αυτό που έδωσε και η Eurobank μια εβδομάδα νωρίτερα.

Δείτε επίσης:  Επιφυλάξεις KBW για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, οι τιμές-στόχοι

Η τράπεζα αναμένει βραχυπρόθεσμη διακοπή της ανάπτυξης λόγω των διαταραχών στη ζήτηση και την προσφορά, όμως διαβλέπει σε ταχεία ανάκαμψη τύπου V, η οποία υποστηρίζεται από μια συντονισμένη νομισματική, δημοσιονομική και κανονιστική απάντηση.

Εκτός από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και για τις τράπεζες μέχρι σήμερα (οι οποίες περιλαμβάνουν φορολογικές αναβολές, επιδοτήσεις και διακοπές πληρωμής για εταιρείες και ιδιώτες), η JP Morgan κατανοεί ότι θα υπάρξει ένα σύστημα κρατικής εγγύησης που θα ανακοινωθεί πιθανότατα τις επόμενες εβδομάδες, για να βοηθήσει στην εισαγωγή ρευστότητας στο σύστημα, παρέχοντας κάποιες άλλες «ανάσες» στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις.

Στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο δανείων της Alpha των €13,8 δισ., η έκθεση στους πληγέντες τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής φιλοξενίας και των μεταφορών, ανέρχεται σε 28% (3,8 δισ. ευρώ), ενώ τα ανοίγματα σε μετρίως επηρεαζόμενους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών, της ναυτιλίας και της βιομηχανίας, σε 44% (6 δισ. ευρώ).

Δείτε επίσης:  HSBC: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Αναφορικά με τις συνέπειες για το μέλλον, η JP Morgan εξηγεί ότι όπως είναι ευρέως αναμενόμενο, η τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι τρέχουσες τιτλοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του project Galaxy, ύψους €12 δισ., θα καθυστερήσουν έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το νωρίτερο. Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι η πρώτη φάση του έργου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες συμπεριλαμβανομένων των αξιολογήσεων, της κατηγοριοποίησης εταιρειών και της αναδιοργάνωσης της Cepal είναι σε εξέλιξη, για να είναι έτοιμες για μια ταχεία εκτέλεση μόλις οι συνθήκες της αγοράς βελτιωθούν. Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση στο Galaxy σημαίνει ότι το κόστος του κινδύνου θα παραμείνει υψηλότερο για περισσότερο χρόνο (έναντι περίπου 100 μονάδων βάσης, που είναι ο στόχος pro-forma).

Δείτε επίσης:  BofA: Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα 3μήνου των τραπεζών

Καταλήγοντας, η JP Morgan εξηγεί ότι οι μετοχές της Alpha διαπραγματεύονται με 0,2 φορές τα εκτιμώμενα ίδια κεφάλαια του 2020 και 4,4 φορές τα κέρδη (P/E) μετά τη μείωση της τιμής κατά 59% από την εμφάνιση της επιδημίας και τις ανησυχίες τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή

Μοιράσου το...