Όσκαρ: Πόσοι καλλιτέχνες με το όνομα Όσκαρ κέρδισαν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο
Κάθε χρόνο η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών απονέμει τα περίφημα βραβεία Όσκαρ για την αριστεία στην τέχνη του κινηματογράφου. Φέτος, ταινίες όπως το «The Power of the Dog», το «Belfast» και το «Coda» θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Πώς, όμως, έλαβαν την ονομασία τους τα Όσκαρ και υπάρχει στην πραγματικότητα κάποιος βραβευμένος με το όνομα Όσκαρ;
Μια θεωρία για την ονομασία των καθιερωμένων βραβείων, σύμφωνα με το mentalfloss.com, είναι ότι τα χρυσά αγαλματάκια πήραν το όνομα τους όταν η βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας (και μελλοντική Διευθύντρια της Ακαδημίας) Margaret Herrick παρατήρησε περίπου στο 1931 ότι η φιγούρα έμοιαζε με τον θείο της τον Όσκαρ. Το όνομα διαδόθηκε από μια εφημερίδα και κάπως έτσι καθιερώθηκε και η επίσημη ονομασία του κινηματογραφικού θεσμού.
Όσκαρ: Πόσοι καλλιτέχνες με το όνομα Όσκαρ κέρδισαν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο
Η απάντηση στην ερώτηση αν κάποιος καλλιτέχνης με το όνομα Όσκαρ έχει κερδίσει ποτέ το ομώνυμο βραβείο είναι ναι, αναφέρει το mentalfloss.com. Και μάλιστα πρόκειται για ένα πολύ, πολύ σπάνιο γεγονός. Στη δεκαετία του 1940, ο στιχουργός Oscar Hammerstein II κέρδισε δύο Όσκαρ για τη δουλειά του στο «Lady Be Good» του 1941 και στο «State Fair» του 1945, το οποίο μοιράστηκε με τον συνεργάτη του Jerome Kern για το «The Last Time I Saw Paris» και Richard Rodgers για το «It Might As Well Be Spring», αντίστοιχα.
Το ντουέτο των Rodgers και Hammerstein ήταν παραγωγικό, δημιουργώντας επιτυχημένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ όπως τα «Oklahoma!», «South Pacific», «The King and I» και «The Sound of Music». Το «Oklahoma!», μάλιστα, έλαβε το ειδικό βραβείο Pulitzer Prize and Citation το 1944. Το «South Pacific», σημείωσε άλλο ένα Πούλιτζερ, αυτό στην κατηγορία του δράματος, ενώ ο Hammerstein κέρδισε, επίσης, και πολλά βραβεία Tony.
Ποιοι άλλοι Όσκαρ έχουν βραβευτεί από την Ακαδημία
Ωστόσο, ο Hammerstein δεν είναι ο μοναδικός Όσκαρ -αν και είναι ο μόνος που έχει κερδίσει δύο Όσκαρ- που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία. Το 1929, ο Όσκαρ Λάγκερστρομ αναγνωρίστηκε για τη σκηνοθεσία ήχου στο «Raffles», αν και εκείνη την εποχή η Ακαδημία απαριθμούσε μόνο τίτλους ταινιών στην κατηγορία Καλύτερου Ήχου και όχι υποψηφίους. Το 1948, ο Όσκαρ Χομόλκα κέρδισε το Όσκαρ για τον δεύτερο ρόλο του στο «I Remember Mama», ενώ ο 1951, ο Όσκαρ Μίλαρντ κέρδισε υποψηφιότητα σεναρίου για το «The Frogmen».
Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι κανένας Όσκαρ δεν έχει ξαναπροταθεί για Όσκαρ από τον Όσκαρ Μπρόντγουεϊ για τη συγγραφή της ταινίας «The Glenn Miller Story» του 1954, ένα βραβείο που μοιράστηκε με τη συν-σεναριογράφο Valentine Davies.