Πως επιδρά η αυτοϊκανοποίηση στον οργανισμό; Τι λένε οι ειδικοί.

Ο αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση) είναι ένα θέμα που προσφέρεται για… παραφιλολογία. Πίσω από τα πονηρά γελάκια και τις ενοχές εκείνων, που τον θεωρούν ταμπού, εν έτει 2021, οι φήμες συγκρούονται με την αλήθεια.

  • Τελικά ποια είναι η επίδρασή του στον οργανισμό;
  • Είναι αλήθεια ότι τυφλώνει;
  • Και ποια είναι η «φυσιολογική» συχνότητα;
  • Τι λένε οι μελέτες και τι η κλινική εμπειρία;

Οι επιστήμονες είναι σαφείς. Ο αυνανισμός αφορά εσάς και μόνο εσάς και δεν προκαλεί σωματικές βλάβες. Ακόμη, όμως, κι αν δεν αυνανίζεστε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κι αυτό είναι δικαίωμά σας και δεν σας επηρεάζει αρνητικά σε κάτι.

Ο αυνανισμός είναι μια φυσική σεξουαλική δραστηριότητα, που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους.  Μπορεί να μειώσει την ένταση και να μας κάνει να νιώσουμε σεξουαλικά απελευθερωμένοι. Επιπλέον μας βοηθά να γνωρίσουμε και να εξοικειωθούμε με το σώμα μας και να μάθουμε τι μας ευχαριστεί.

Δείτε επίσης:  ΗΠΑ: «Ανεύθυνη ενέργεια» του Πεκίνου να διακόψει διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον

Υπάρχουν άνθρωποι, που αυνανίζονται κάθε μέρα, μία φορά την εβδομάδα ή ποτέ. Υπάρχουν κι άλλοι, που έχουν εμμονή με το θέμα, αυτοϊκανοποιούνται σε κάθε ευκαιρία κι αυτό, τελικά, επηρεάζει την καθημερινότητά τους.

Απελευθερώνει ορμόνες

Κατά τη διάρκεια του αυνανισμού απελευθερώνονται ορμόνες:

  • Ντοπαμίνη. Αυτή είναι μια από τις λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας, που σχετίζεται με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας.
  • Ενδορφίνες. Τα φυσικά ανακουφιστικά του σώματος, οι ενδορφίνες, καταπραΰνουν το στρες και βελτιώνουν τη διάθεση.
  • Οξυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη ονομάζεται συχνά και ορμόνη της αγάπης. Έχει να κάνει με την κοινωνική σύνδεση.
  • Τεστοστερόνη. Αυτή η ορμόνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ για τη βελτίωση της αντοχής και της διέγερσης. Επίσης εκκρίνεται, όταν έχουμε σεξουαλικές φαντασιώσεις.
  • Προλακτίνη. Μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη γαλουχία και επηρεάζει επίσης τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Δείτε επίσης:  Ο ΠΟΥ ζητά καλύτερη προστασία των παιδιών ηλικίας 5 έως 14 ετών

Ο αυνανισμός βοηθά στην απελευθέρωση αυτών των ορμονών, επηρεάζοντας θετικά την ψυχική και τη σωματική υγεία.

Τι λέει η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Υγείας

Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Σεξουαλικής Υγείας, μερικοί άνθρωποι αυνανίζονται περισσότερο από άλλους. Ωστόσο είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει «μετρητής», ούτε «κόφτης», άρα ούτε «φυσιολογική» συχνότητα.

Η Εθνική Έρευνα για τη Σεξουαλική Υγεία και Συμπεριφορά, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Kinsey του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, αποκαλύπτει πόσο συχνά οι άνθρωποι αυνανίζονται.

Συμμετείχαν 5.865 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 14 έως 94 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την αυτοϊκανοποίησή τους.

Όπως προέκυψε, όλοι είχαν αυνανιστεί κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά –όπως ίσως είναι αναμενόμενο- για τους εφήβους και για τα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ο αυνανισμός ήταν πιο συχνός από το σεξ με έναν/μία σύντροφο.

Δείτε επίσης:  Ρωσία: Aναμένει μεγάλο άλμα στα κέρδη της από τις εξαγωγές ενέργειας το 2022

Περίπου ένας στους τέσσερις άνδρες ηλικίας από 18 έως 59 ετών αυνανίστηκε μερικές φορές τον μήνα. Περίπου το 20% αυνανίστηκε 2 έως 3 φορές κάθε εβδομάδα. Λιγότερο από 20% αυνανίστηκε περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα.

Οι ηλικιωμένοι ήταν πιο πιθανό να μην αναφέρουν αυνανισμό κατά το προηγούμενο έτος. Οι περισσότερες γυναίκες αυνανίστηκαν μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Όπως έδειξε η ανάλυση των ορμονών, ο αυνανισμός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική διάθεση.  Επιπλέον βοηθάει στη συγκέντρωση. Ίσως το έχετε ακούσει.

Που αλλού βοηθάει όμως;

Συνεχίστε την ανάγνωση στο Healthmag.gr

The post Πως επιδρά η αυτοϊκανοποίηση στον οργανισμό; Τι λένε οι ειδικοί. appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...