Νέα δεδομένα στην αγορά των φρεγατών – Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού αφορούν πλέον Αιγαίο, προστασία της ΑΟΖ και Ανατολική Μεσόγειο
Νέα δεδομένα – και αναβαθμισμένα κριτήρια – στοιχειοθετούν την απόφαση για την προμήθεια των φρεγατών, καθώς οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού δεν αφορούν μόνο στην προστασία του Αιγαίου, αλλά πλέον εκτείνονται και στην ανάγκη να καλύψουν επιχειρησιακά την ακεραιότητα της ελληνικής ΑΟΖ και τα εθνικά συμφέροντα την Ανατολική Μεσόγειο.
Η κυβέρνηση καλείται να πάρει μια σημαντική απόφαση για το μέλλον τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και των Ελληνικών Ναυπηγείων. Τόσο η απόφαση για το είδος και τις δυνατότητες της νέας φρεγάτας όσο και η κατασκευή της στα ελληνικά ναυπηγεία – ώστε να δοθεί μια ώθηση για την επαναλειτουργία τους – είναι ένα θέμα όχι μόνο οικονομικό και επιχειρησιακό, αλλά και πολιτικό. Γιατί οι κρίσιμες αυτές επιλογές συνδέονται με τις νέες πρσγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας, τις διεθνείς σχέσεις και τα «στηρίγματά» της.
Η απόφαση για την αγορά των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, ύψους 5 δισ. ευρώ, βασίζεται σε τρεις κυρίως παράγοντες:
- τον πολιτικό, δηλαδή πως θα προκύψουν τα μεγαλύτερα οφέλη για την χώρα “εκμεταλλευόμενη” αυτή την αγορά,
- τον οικονομικό, δηλαδή ποια προσφορά δίνει τα περισσότερα τόσο για το ΠΝ όσο και για την προστιθέμενη αξία για την οικονομία και κυρίως για τα ελληνικά ναυπηγεία,
- τον επιχειρησιακό, δηλαδή ποια πρόταση ικανοποιεί τις παρούσες αλλά κυρίως τις μελλοντικές ανάγκες του Ναυτικού μας με βάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο, προστασία ΑΟΖ, East Med αγωγός, περιφερειακές απειλές.
Οι 8 προτάσεις από 7 συμμαχικές χώρες
Με τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί 8 ενδιαφέρουσες προτάσεις. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία, και ΗΠΑ με 2 προτάσεις.
- Το ενδιαφέρον σ΄ αυτό τον διαγωνισμό είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει βγάλει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του για τις 4 νέες Φρεγάτες ώστε οι κατασκευαστές να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις και να δώσουν τιμές επί συγκεκριμένων απαιτήσεων.
Επίσης η διαμόρφωση των προτάσεων έχει περιγραφεί από τις δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλου. Έτσι, έγινε γνωστό ότι στη πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ, χωρίς να υπάρχουν και εδώ επίσημα επιχειρησιακές απαιτήσεις. Με νεότερες τοποθετήσεις του υπουργού, έγινε επίσης γνωστό και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για μία «Ενδιάμεση Λύση». Δηλαδή, μαζί με τις νέες φρεγάτες, θα πρέπει να προταθούν από τους υποψήφιους προμηθευτές και μεταχειρισμένα πλοία, τα οποία θα καλύψουν το επιχειρησιακό κενό του Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι την παράδοση των νέων φρεγατών.
- Παρατηρητές εκτιμούν πως η όλη διαδικασία του διαγωνισμού « χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και διορατικότητα, γιατί είναι μια μεγάλη απόφαση, αφού το κόστος φτάνει τα 5 δισ. ευρώ και αυτή η επιλογή θα καθορίσει το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού τα επόμενα 40 χρόνια»
Οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο
Στον ελληνικό αλλά και διεθνή τύπο έχουν δοθεί πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες των 7 από τα 8 πλοία που έχουν προσφερθεί (για τη δεύτερη Αμερικανική πρόταση δεν έχουν βγει αναλυτικά στοιχεία, πέραν της πληροφορίας που διαρρέεται ότι πρόκειται για «ολοκληρωμένη επιχειρησιακή και οικονομική λύση», που οδηγεί σε σοβαρό ανταγωνισμό δύο κολοσσών της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ).
Όπως λένε οι γνωρίζοντες, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές οι προτάσεις αυτές (όλες οι προτάσεις) και πράγματι πρόκειται για καλά πλοία με δυνατότητες που καλύπτουν τις απαιτήσεις του Ναυτικού για την περιοχή του Αιγαίου.
Οι ίδιοι όμως τονίζουν τα νέα πολεμικά πλοία πρέπει να καλύπτουν και τις νέες απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί από την έκταση της Ελληνικής ΑΟΖ, την προστασία του East Med και τις αυξανόμενες συνεχώς δυνατότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην περιοχή του Ιονίου, με την μελλοντική παρουσία του Τουρκικού Αεροπλανοφόρου.
- Είναι προφανές, αναφέρουν αρμόδιες πηγές ότι η επιχειρησιακή και οικονομική απαίτηση της εποχής μας είναι η ναυπήγηση εθνικού πλοίου ευρέως επιχειρησιακού φάσματος.
Το ζήτημα με την «Ενδιάμεση λύση»
Παράλληλα, επισημαίνονται και ζητήματα που απορρέουν από το αίτημα της «Ενδιάμεσης λύσης». Γιατί τα πλοία που θα προμηθευτεί η χώρα, για τις ανάγκες της στο μεσοδιάστημα μέχρι την παραλαβή των νεότευκτων φρεγατών, ούτε ακριβά στις απαραίτητες αναβαθμίσεις και κυρίως στην εκπαίδευση του προσωπικού τους πρέπει να είναι, ούτε παλαιά (ορισμένα που προτείνονται είναι… 40 ετών), ούτε να έρθουν στις Ελληνικές θάλασσες «κατόπιν εορτής».
- Όπως παρατηρούν οι ειδικοί, «οι έως τώρα γνωστές προτάσεις για την “ενδιάμεση λύση” είναι από απογοητευτικές έως και προσβλητικές. Ό,τι πιο άχρηστο και παλιό υπάρχει στην Ευρώπη μας το προσφέρουν και μας κάνουν και χάρη που μας δίνουν αυτά τα πλοία. Τα “νεότερα” προσφερόμενα πλοία είναι ηλικίας 30 ετών, όσο δηλαδή οι φρεγάτες ΜΕΚΟ που έχουμε και με ένα κόστος άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ πλέον του κόστους του εκσυγχρονισμού τους».
Αν πράγματι τα πράγματα έχουν έτσι, τότε το υπουργείο έχει πολλή δουλειά τους αμέσως επόμενους μήνες προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερες επιλογές.
- Ειδικός συνεργάτης μας, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα γεωπολιτικής και εξοπλισμών, αναλύει στο economico το θέμα και τις προεκτάσεις του, αναφερόμενος στην ιστορία του εξοπλισμού του Πολεμικού Ναυτικού – από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη – και το παρασκήνιο. Διαβάστε όλη την ανάλυση ΕΔΩ.
The post Νέα δεδομένα στην αγορά των φρεγατών – Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού αφορούν πλέον Αιγαίο, προστασία της ΑΟΖ και Ανατολική Μεσόγειο appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.