Ιράκ: Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η εκλογή προέδρου

Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας του Ιράκ από το κοινοβούλιο. Και αυτό επειδή δεν επιτεύχθηκε απαρτία δύο τρίτων των βουλευτών στο ημικύκλιο, ανακοίνωσαν ένας κοινοβουλευτικός αξιωματούχος και ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι βουλευτές των πιο σημαντικών ιρακινών κομμάτων, σεβόμενοι το μποϊκοτάζ που ανακοινώθηκε από τις αντίστοιχες ηγεσίες τους, δεν προσήλθαν στην αίθουσα του κοινοβουλίου όπου ήταν παρόντες μόνο 58 από τους 329 βουλευτές, ανακοινώθηκε από την υπηρεσία μέσων ενημέρωσης του κοινοβουλίου.

Κατά συνέπεια, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί, «δεν θα διεξαχθεί ψηφοφορία για να εκλεγεί ο πρόεδρος». Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση νέας ψηφοφορίας.

Δείτε επίσης:  Ιράν: Έλλειψη πόσιμου νερού στα δυτικά, διαδηλώνουν οι πολίτες

Μποϊκοτάζ στη συνεδρίαση

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, που προβλεπόταν για το μεσημέρι, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είχε δει να φθάνουν μόλις γύρω στους 20 βουλευτές, αντί για τις δεκάδες που εισέρχονται συνήθως στο κτίριο του κοινοβουλίου που βρίσκεται μέσα στην Πράσινη Ζώνη, στην καρδιά της Βαγδάτης, όπου εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ήταν λίγο πιθανό να είναι παρόντες στο ημικύκλιο τουλάχιστον τα δύο τρίτα των 329 βουλευτών, που απαιτούνταν για να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Το ρεύμα του σιίτη ιερωμένου Μοκντάντα Σαντρ, ο Συνασπισμός της Κυριαρχίας του προέδρου του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ-Χαλμπούσι, καθώς και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK), που εκπροσωπούν και τα τρία μαζί 155 βουλευτές, είχαν διαδοχικά ανακοινώσει πως θα μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για να συμφωνήσουν σ’ έναν υποψήφιο.

Δείτε επίσης:  F-35: Νέοι «μπελάδες» για τα μαχητικά 5ης γενιάς – «Μη βιώσιμο» το κόστος συντήρησής τους, λέει υπηρεσία των ΗΠΑ

Στο αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, το Πλαίσιο Συνεργασίας, το οποίο συνασπίζει τα σιιτικά φιλοϊρανικά κόμματα, είχε ενημερώσει επίσης για την πρόθεσή του να μην συμμετάσχει στη σημερινή ψηφοφορία αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Είκοσι πέντε υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία της Δημοκρατίας, όμως ξεχωρίζουν δύο έμπειροι πολιτικοί: ο Χοσιάρ Ζεμπάρι, ένας πρώην υπουργός που προέρχεται από το PDK, και ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλέχ, του αντίπαλου κόμματος Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK).

Ωστόσο η υποψηφιότητα του Ζεμπάρι ανεστάλη χθες, Κυριακή, «προσωρινά» από τη δικαιοσύνη, έπειτα από προσφυγή σε βάρος του βουλευτών που βασίζεται σε κατηγορίες για διαφθορά.

Πηγή

Μοιράσου το...