Η πρώτη εικόνα από την έκρηξη μετά την πρόσκρουση του DART στον αστεροειδή «Δίμορφος»

Το σκάφος-καμικάζι, λίγο μικρότερο από αυτοκίνητο, έπεσε με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 20.000 χιλιόμετρα την ώρα πάνω στον αστεροειδή

Στη δημοσιότητα έδωσε η NASA κάποια πρώτα στιγμιότυπα από την εξέλιξη του πειράματος πρόσκρουσης πυραύλου σε αστεροειδή με την εικόνα αμέσως μετά το χτύπημα του «Δίμορφου» από το διαστημικό σκάφους διπλής ανακατεύθυνσης αστεροειδών (DART).

Το διαστημόπλοιο της NASA, της υπηρεσίας διαστήματος των ΗΠΑ, έπεσε εσκεμμένα πάνω σε αστεροειδή με σκοπό να μεταβληθεί η πορεία του με τη δύναμη της κινητικής ενέργειας, κατά τη διάρκεια αποστολής άνευ προηγουμένου με σκοπό να η ανθρωπότητα να μάθει πώς θα προστατευτεί από δυνητική μελλοντική υπαρξιακή απειλή γι’ αυτή.

Το σκάφος-καμικάζι, λίγο μικρότερο από αυτοκίνητο, έπεσε με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 20.000 χιλιόμετρα την ώρα πάνω στον αστεροειδή, την ώρα που προβλεπόταν (στις 02:14 ώρα Ελλάδας, ξημερώματα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022).

Ομάδες της NASA, που βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου αποστολής στο Μέριλαντ, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές τη στιγμή της πρόσκρουσης.

Δείτε επίσης:  Ίλον Μασκ: Ο «βασιλιάς» είναι γυμνός – Μέσα σε 13 μήνες έχει χάσει πάνω από 200 δισ. δολάρια

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο αστεροειδής Δίμορφος, σε απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, άρχιζε να μεγαλώνει σιγά-σιγά στις εντυπωσιακές εικόνες που μεταδίδονταν απευθείας από κάμερα το σκάφος. Ήταν ευδιάκριτη η γκρίζα ακανόνιστη επιφάνεια του βράχου.

Η πρώτη εικόνα από τη στιγμή της έκρηξης: 

DART

Η πρόσκρουση του πυραύλου πάνω σε αστεροειδή πέτυχε και μάλιστα πήγε καλύτερα απ, ό,τι αναμενόταν συνόψισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Κλεομένης Τσιγάνης, Αναπληρωτής καθηγητής Δυναμικής Αστρονομίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας  για το διαστημικό σκάφος διπλής ανακατεύθυνσης αστεροειδών (DART)

“Είναι το πρώτο πείραμα πλανητικής άμυνας αλλά αν το δούμε σε λίγο μεγαλύτερο ιστορικό βάθος είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που με ανθρώπινη παρέμβαση ένα ουράνιο αντικείμενο αλλάζει πορεία. Αυτό είναι σίγουρο ότι δεν έχει ξαναγίνει.” τόνισε συγκεκριμένα.

Όπως εξήγησε ο κος Τσιγάνης, η αλλαγή πορείας δεν είναι ακόμη εξακριβωμένη μεν με βεβαιότητα αλλά οι πρώτες εικόνες και τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι το πείραμα πήγε ίσως και καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Τόνισε ειδικότερα πως υπάρχουν ακόμη κάποιες εικόνες και κάποια δεδομένα τα οποία είναι υπό επεξεργασία και ως εκ τούτου δεν έχουν ανακοινωθεί αλλά σε κάθε περίπτωση το πείραμα δείχνει να πέτυχε καθώς ο αστεροειδής χτυπήθηκε σφοδρά.

“Υπάρχει μεγάλη μεταβολή της φωτεινότητας, υπάρχουν ίχνη από συντρίμμια τα οποία έχουν φύγει σε μεγάλη απόσταση” εξήγησε προσθέτοντας πως εντός των επομένων ημερών θα δούμε πολύ εντυπωσιακές εικόνες και ήδη κάποιες έχουν κυκλοφορήσει στο twitter.

Ανάλογο πείραμα, όπως διευκρίνισε, δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν και όσον αφορά τον βαθμό της δυσκολίας του είπε χαρακτηριστικά “Θα σας πω τα νούμερα και θα το σκεφτείτε…Η απαίτηση ήταν η στόχευση να έχει μια ακρίβεια της τάξης των 10-15 μέτρων όταν το αντικείμενο το οποίο στοχεύουμε είναι σήμερα σε περίπου 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την Γη και έχει διαστάσεις 160 μέτρα όλο κι όλο. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα δισεκατομμυριοστό περίπου, η τάξη μεγέθους της ακρίβειας”. είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αυτό γίνεται εφικτό ξεκινώντας την αποστολή έναν χρόνο πριν και κάνοντας μόνο διορθωτικές κινήσεις κατά την πορεία.

Δείτε επίσης:  Ανακαλύφθηκε κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας ένα γιγάντιο άστρο που «αναβοσβήνει»

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθηγητής, ανέφερε πως κατά τις τελευταίες ώρες της αποστολής δεν υπήρχε πλέον ανθρώπινη παρέμβαση και η πλοήγηση γινόταν μέσω ενός αυτόματου συστήματος smart navigation το οποίο και βασιζόταν στην κάμερα του ίδιου του σκάφους.

“Όλα δούλεψαν κατ’΄ευχήν, όπως είπα, ό στόχος ήταν ακριβώς εκεί που έπρεπε να είναι” υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Πηγή: skai.gr

Πηγή

Μοιράσου το...