Όλαφ Σολτς: «Υπάρχει ένας Καγκελάριος και αυτός είμαι εγώ»

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιχείρησε να δώσει απαντήσεις σε όσους του ασκούν το τελευταίο διάστημα κριτική για «εξαφάνιση» από τη δημόσια συζήτηση για μεγάλα ζητήματα όπως η κρίση στην Ουκρανία και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

«Αν αντιλαμβάνομαι σωστά τη συνταγματική τάξη στη Γερμανία, υπάρχει μόνο ένας ομοσπονδιακός Καγκελάριος στη Γερμανία και αυτός είμαι εγώ», δήλωσε ο κ. Σολτς σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις του πρώην Καγκελάριου και νυν λομπίστα για το ρωσικό φυσικό αέριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στην ουκρανική κρίση. «Δεν του ζήτησα συμβουλές ούτε μου έδωσε», είπε δηκτικά ο Καγκελάριος και διαβεβαίωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είναι ενωμένο και στηρίζει απόλυτα την πολιτική του. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν και πότε μίλησε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και πότε σκοπεύει να μεταβεί στη Μόσχα.

Δείτε επίσης:  ΟΗΕ: Ανταλλαγή πυρών για τα «χημικά όπλα» στην Ουκρανία, κεκλεισμένων των θυρών

Σε ό,τι αφορά την κριτική ότι στην κρίση της Ουκρανίας και κυρίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2, το Βερολίνο αντιδρά ιδιαίτερα επιφυλακτικά και με καθυστέρηση, προκαλώντας στους συμμάχους του αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του, ο Όλαφ Σολτς απέρριψε την υπόθεση και ανέφερε ότι «οι σύμμαχοί μας γνωρίζουν ακριβώς τι μπορούν να περιμένουν από εμάς». Πρόσθεσε δε ότι η Γερμανία έχει διαθέσει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και τη στρατηγική ανοίγματος που ακολουθούν άλλες χώρες και ζητούν τώρα πολλά ομόσπονδα κρατίδια, ο Καγκελάριος παρέπεμψε στους αριθμούς των κρουσμάτων οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται και εξήγησε ότι στη Γερμανία η αύξηση των κρουσμάτων ήρθε πολύ αργότερα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βήματα χαλάρωσης, διευκρίνισε, θα συζητηθούν αφού περάσουμε το σημείο κορύφωσης του τρέχοντος κύματος. «Δυστυχώς όμως δεν είμαστε ακόμη εκεί», ανέφερε.

Δείτε επίσης:  Βρετανία: Η κυβέρνηση αρνείται να ανοίξει τις πύλες της για όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες

«Αγνοείται…»

Τις προηγούμενες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούσαν ευρέως σχόλια με το hashtag #πούβρίσκεταιοΣολτς και αναρτήσεις με φωτογραφίες του Όλαφ Σολτς ως αγνοούμενου ή ειρωνικές αναφορές, όπως αυτή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) με την παράφραση του τίτλου παιδικού βιβλίου «Ο Καγκελάριος κρύβεται καλύτερα από τον Βάλτερ». Επιπλέον, ειδικά στο ζήτημα της Ουκρανίας, το SPD αντιμετωπίζει το ζήτημα των νοσταλγών της «Οστπολιτίκ» του Βίλι Μπραντ, οι οποίοι εκφράζουν κατανόηση για τη στάση της Μόσχας. Ο νεοεκλεγείς αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε επίσης τον Όλαφ Σολτς για «έλλειμμα ηγεσίας», σημειώνοντας ότι ο προ-προκάτοχός του (ενν. τον Γκέρχαρντ Σρέντερ) εμφανίζεται τελευταία στο Βερολίνο συχνότερα από εκείνον. Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς Στέφεν Χεμπεστράιτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αυτή την κριτική, περιορίστηκε να δηλώσει: «Λαμβάνω κάθε κριτική σοβαρά υπ’όψιν».

Δείτε επίσης:  Σεισμός 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά του Γερολιμένα Λακωνίας

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή

Μοιράσου το...