Το Βρετανικό Μουσείο ετοιμάζει μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο Stonehenge

Μια μεγάλη έκθεση που όμοια της δεν έχει γίνει ξανά και αφορά την περίοδο στην οποία δημιουργήθηκε το Stonehenge προγραμματίζει για το 2021 το Βρετανικό Μουσείο.

Στην εν λόγω έκθεση θα εκτεθούν 430 αντικείμενα από το 4000 πΧ έως το 1000 πΧ τα οποία θα παρουσιάζουν αυτή την περίοδο της ιστορίας της Βρετανίας και τη σχέση που είχαν οι τότε άνθρωποι με τον ουρανό και τα στοιχεία.

«Για να κατανοήσει κανείς τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε στην Πεδιάδα του Σόλσμπερι αυτό το σπουδαίο πέτρινο μνημείο είναι σημαντικό να λάβει υπόψη τον σύγχρονο κόσμο του και την κουλτούρα αυτών που το ανέγειραν» είπε ο Hartwig Fischer, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Δείτε επίσης:  Στο 39% μειώθηκε στο Ισραήλ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 

Η έκθεση «The World of Stonehenge», η οποία εγκαινιάζεται τον Φεβρουάριο, συγκεντρώνει αντικείμενα από μια μεγάλη ποικιλία βρετανικών μουσείων και μουσείων του εξωτερικού. Στον πυρήνα της θα είναι το Seahenge, ένας κύκλος 64 στύλων από ξύλο που έχει πετρώσει, με μια αναποδογυρισμένη βελανιδιά στο κέντρο του της οποίας οι ρίζες υψώνονται στον ουρανό. Βρέθηκε διατηρημένο κάτω από το νερό στο Νόρφολκ και για πρώτη φορά θα είναι δάνειο σε έκθεση· θα εκτεθούν περισσότεροι στύλοι από ό,τι προηγουμένως καθώς και μια σημαντική «πύλη» από την οποία πριν άπειρα χρόνια έμπαιναν οι προσκυνητές.

«Αν το Stonehenge είναι ένας από τους πιο αξιοσημείωτους κύκλους από πέτρα παγκοσμίως, τότε το Seahenge είναι το ισοδύναμό του από ξύλο. Αλλά ήταν μόνο το 1998 που ανακαλύφθηκε εκ νέου, οπότε είναι σχετικά άγνωστο» λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, Jennifer Wexler.

Δείτε επίσης:  Ουκρανία: «Ναι» της Ιταλίας στην έγκριση του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Θα εκτεθούν επίσης αντικείμενα από την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Ιταλία: από διατηρημένα κοσμήματα μέχρι όπλα. Ανάμεσα σε αυτά, ένα χρυσό καπέλο διακοσμημένο με ηλιακά μοτίβα, ένας συμπαγής χρυσός μανδύας και ο πανέμορφος Nebra Sky Disk, ένας μεταλλικός δίσκος στον οποίο απεικονίζεται ο νυχτερινός ουρανός. Επίσης, αντικείμενα από τον τάφο του Amesbury Archer – τάφο ενός άντρα της Εποχής του Χαλκού, ο οποίος αποκαλέστηκε «Τοξότης» λόγω των αιχμών βέλους που είχαν τοποθετηθεί ως κτερίσματα – στο Wiltshire, κοντά στο Stonehenge, αλλά και από την τοποθεσία Bush Barrow, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού ρόμβου, ενός από τα πλέον σημαντικά δείγματα χρυσοχοΐας στην πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Δείτε επίσης:  Μωρό 13 μηνών πέθανε στον ύπνο του από κορονοϊό – Είναι το νεαρότερο θύμα της πανδημίας στην Αυστραλία

«Είναι μια έκθεση για τους ανθρώπους που ανέγειραν το μνημείο και λάτρευαν εκεί, αλλά είναι επίσης μια αφήγηση που υπερβαίνει την Πεδιάδα του Σόλσμπερι, ακόμη και τη Βρετανία, και απλώνεται μακριά στην ηπειρωτική Ευρώπη» υπογραμμίζει ο επιμελητής Neil Welkin. «Το αιώνιο μυστήριο και η σημασία του Stonehenge μπορούν να γίνουν κατανοητά μόνο χαρτογραφώντας τον περιβάλλοντα κόσμο που το κατέστησε δυνατό» προσθέτει.

Πηγή

Μοιράσου το...