Τουρκία: Να συνεχιστεί η συμφωνία για τις εξαγωγές τροφίμων, λέει ο Ακάρ

Οι επιθεωρήσεις των πλοίων που είναι φορτωμένα με ουκρανικά σιτηρά θα συνεχιστούν «σήμερα και αύριο» στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, αφού η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το καλοκαίρι με τη μεσολάβηση της Άγκυρας.

«Προβλέπεται να συνεχιστεί η επιθεώρηση των πλοίων που είναι φορτωμένα με σιτηρά και περιμένουν στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα και αύριο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Ρώσοι που εργάζονται στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) της πόλης παραμένουν εκεί. «Στο διάστημα αυτό κανένα πλοίο δεν θα αναχωρήσει από την Ουκρανία», πρόσθεσε. Το υπουργείο ανέφερε ότι η Ρωσία ενημέρωσε την Άγκυρα για την απόφασή της, αφού νωρίτερα μια πηγή των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι «επισήμως» η Τουρκία δεν έχει ενημερωθεί.

Δείτε επίσης:  Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ρίσι Σούνακ

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είναι σε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του για να επαναληφθεί αυτή η «επιτυχημένη» συμφωνία και τους υπενθύμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή της «για όλη την ανθρωπότητα».

Η Τουρκία ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποφύγουν «προκλήσεις» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Πηγή

Μοιράσου το...