Τουρκία: Ακύρωση της καταδίκης του επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας

Το ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας ανέτρεψε σήμερα την καταδίκη για «τρομοκρατία» του πρώην επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, του Τανέρ Κιλίτς και άλλων τριών ακτιβιστών, όπως έγινε γνωστό από τη διεθνή οργάνωση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το Ακυρωτικό Δικαστήριο έστειλε την υπόθεση πίσω στο πρωτοδικείο, κρίνοντας ότι η έρευνα που διεξήχθη ήταν «ελλιπής». Το Δικαστήριο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για κάποιο σχόλιο.

Το 2020 ο Κιλίτς, ο πρώην επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, καταδικάστηκε σε κάθειρξη άνω των 6 ετών με την κατηγορία ότι στήριζε τον Φετουλάχ Γκιουλέν, για τον οποίο η Άγκυρα λέει ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Άλλοι τρεις ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών και ενός μήνα με την κατηγορία ότι παρείχαν στήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες.

Δείτε επίσης:  ΗΠΑ: «Δικαιολογημένη η έρευνα από το FBI στο σπίτι του Τραμπ»

Εκείνη την περίοδο, οι εισαγγελείς υποστήριζαν ότι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο ψηφιακής ασφάλειας στο νησί Μπουγιούκαντα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, συναντήθηκαν κρυφά για να οργανώσουν μια εξέγερση και να προκαλέσουν χάος.

«Η σημερινή απόφαση βάζει τέλος σε μια παρωδία δικαιοσύνης εντυπωσιακών διαστάσεων», είπε η Ανιές Καλαμάρ, η γενική γραμματέας της Αμνηστίας. «Μολονότι αισθανόμαστε τεράστια ανακούφιση που οι καταδίκες τελικά ακυρώθηκαν, το γεγονός ότι το δικαστήριο έκρινε πως η υπόθεση του Τανέρ απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση είναι απογοητευτικό», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Πηγή

Μοιράσου το...