Πώς θα περιορίσουμε το κόστος της ενέργειας: Πραγματικές και πρακτικές λύσεις από τη ΔΕΗ

ΔΕΗ #LyseisGiaTinEnergeia – Πώς απαντά και ανταποκρίνεται έμπρακτα στις προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Η κατάσταση στην αγορά ενέργειας

Ο πλανήτης βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, με τις τιμές της ενέργειας σε όλο τον κόσμο να έχουν εκτοξευτεί. Ενδεικτικό της αλματώδους αύξησης που έχει σημειωθεί είναι ότι η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πενταπλασιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με την αρχή του έτους, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν, σημειώνοντας μέχρι και 25% αύξηση σε σχέση με τα υψηλά του 2021. Φυσικά, η κρίση έχει επηρεάσει και την Ελλάδα. Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 175% σε σχέση με το πρώτο, ενώ τον Φεβρουάριο του 2022 η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σημείωσε αύξηση 320%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Πώς φτάσαμε εδώ; Το 2021, ένας συνδυασμός παραγόντων οδήγησε σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα αποθηκευμένου φυσικού αερίου. Οι κυριότεροι από αυτούς τους παράγοντες θεωρούνται η αύξηση της ζήτησης αγαθών με την επανεκκίνηση των οικονομιών μετά τα lockdowns, ο βαρύς χειμώνας αλλά και το ζεστό καλοκαίρι που προηγήθηκε και οδήγησαν σε αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η γεωπολιτική αναταραχή με εστία την Ουκρανία και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που έχουν εντείνει ακόμα περισσότερο την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν αυξήσεις όχι μόνο στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί μία από τις βασικές πρώτες ύλες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ελλάδα, ειδικά, πάνω από το 40%.

Δείτε επίσης:  Αν Χεκ: Οι τελευταίες αναρτήσεις της στο Instagram πριν από το τροχαίο

Τα μέτρα του κράτους

Για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις μεγάλες αυξήσεις, το ελληνικό κράτος έχει προχωρήσει σε επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, ιδιωτών και επαγγελματιών. Μέχρι στιγμής έχει διαθέσει τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ για αυτό το σκοπό. Η επιδότηση είναι κλιμακωτή. Μεγαλύτερη έως τις 150 KWh, μικρότερη από τις 150 KWh και πάνω, ως κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων, μέσω του οποίου εκτιμάται ότι ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορεί να επιτύχει ακόμα και πάνω από 30% εξοικονόμηση ενέργειας.

#LyseisGiaTinEnergeia από τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ παρακολουθεί συνεχώς τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και στέκεται δίπλα στα 4.500.000 νοικοκυριά που την έχουν επιλέξει με εκπτώσεις συνολικού ύψους 800 εκ. ευρώ και άλλες πραγματικές και πρακτικές λύσεις για την ενέργεια. Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Δείτε επίσης:  Γύρισε στο πρώτο δευτερόλεπτο! - Ο Κρητικός που άφησε τον Αργυρό με ανοιχτό το στόμα (vid)

– Έκπτωση 30% στους πελάτες με κυμαινόμενα τιμολόγια
– Έκπτωση 50% στα αγροτικά τιμολόγια
– Προγράμματα με σταθερές χρεώσεις ενέργειας, που έχουν ήδη επιλέξει πάνω από 500.000 νοικοκυριά
– Υπηρεσίες που βοηθούν στην εξοικονόμηση της ενέργειας, όπως το ΔΕΗ myEnergy Coach
– Πλάνα διακανονισμών με 12 & 24 δόσεις

Με τα μέτρα που έχει λάβει η ΔΕΗ και την κρατική ενίσχυση, έχει απορροφηθεί το 75% των αυξήσεων στα κυμαινόμενα τιμολόγια για 3 στους 4 πελάτες.

Οι πελάτες ΔΕΗ με σταθερά τιμολόγια ρεύματος (ΔΕΗ myHome Enter, ΔΕΗ myHome Enter+ και ΔΕΗ myHome Online) και φυσικού αερίου (ΔΕΗ myHome GasControl για το σπίτι και ΔΕΗ myBuilding GasControl για την πολυκατοικία) δεν έχουν υποστεί καμία επιβάρυνση από τις διεθνείς αυξήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι τα σταθερά τιμολόγια ΔΕΗ έχουν τιμή που παραμένει σταθερή μέχρι τη λήξη της σύμβασης, η οποία έχει διάρκεια 12 μήνες.

Αν θέλετε να ξέρετε ακριβώς τι θα πληρώνετε τους επόμενους 12 μήνες, έχετε μεγάλη κατανάλωση ή ψάχνετε ένα προϊόν που δεν προορίζεται για την πρώτη κατοικία σας, τα σταθερά τιμολόγια ΔΕΗ είναι η ιδανική λύση για εσάς. Ωστόσο, αν ανήκετε σε αυτούς που καταναλώνουν έως 300 kwH/ μήνα και αναζητάτε ένα προϊόν για την πρώτη κατοικία σας, επιλέξτε καλύτερα τα Γ1 οικιακά προϊόντα. Έτσι θα επωφεληθείτε και από τις επιδοτήσεις του κράτους και από τις εκπτώσεις της ΔΕΗ (30% έκπτωση στις χρεώσεις προμήθειας και 5% έκπτωση συνέπειας). Για να μάθετε ποιο προϊόν ρεύματος ή φυσικού αερίου ταιριάζει στις ανάγκες σας, μπείτε στο www.dei.gr και ρωτήστε την ψηφιακή βοηθό της ΔΕΗ. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε το εργαλείο σύγκρισης προϊόντων της ΔΕΗ εδώ: Σύγκριση προϊόντων | ΔΕΗ (dei.gr).

Δείτε επίσης:  Κορoναϊός: 2.588 κρούσματα .«Μαύρο» ρεκόρ με 706 διασωληνωμένους και 52 θανάτους. Πού εντοπίζονται τα περισσότερα χρήματα

Πέρα από την ευρεία γκάμα προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου που διαθέτει, η ΔΕΗ δίνει πολύ μεγάλη έμφαση και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών εξοικονόμησης. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει δημιουργήσει το ΔΕΗ myEnergyCoach, ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο που σας προσφέρει ρεαλιστικές και εξατομικευμένες συμβουλές εξοικονόμησης με βάση την ανάλυση του ενεργειακού προφίλ του σπιτιού σας.

Επιπλέον τρόπους μείωσης του λογαριασμού σας, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα, θα βρείτε στο επίσημο κανάλι της ΔΕΗ στο YouTube, στη λίστα με τις #LyseisGiaTinEnergeia

Source

Μοιράσου το...