Ο Πούτιν έθεσε σε τροχιά στο Διάστημα νέο σύστημα κατασκοπευτικών δορυφόρων – Τι είναι το πρόγραμμα Sfera

Το Σάββατο εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Vostochny πύραυλος Soyuz-2.1b με τρεις δορυφόρους Gonets-M και μία μονάδα Skif-D

Νέο σύστημα τηλεπικοινωνιών στήνει στο Διάστημα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενεργοποιώντας το πρόγραμμα Sfera, για το οποίο είχε μιλήσει τον Ιούνιο του 2018.

Το Σάββατο εκτοξεύθηκε πύραυλος Soyuz-2.1b που μετέφερε τρεις δορυφόρους Gonets-M και μια μονάδα Skif-D, από το κοσμοδρόμιο Vostochny, ανέφερε ο ανταποκριτής του TASS.

Μετά από τέσσερις ώρες, μπήκαν σε τροχιά οι δορυφόροι.

Είναι η πρώτη εκτόξευση πυραύλων από το Vostochny το 2022. Οι δορυφόροι Gonets-M χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά. Το Skif-D είναι επίσης η πρώτη μονάδα που εκτοξεύεται στο διάστημα στο πλαίσιο του προγράμματος Sfera.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για το πρόγραμμα Sfera κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίας στις 7 Ιουνίου 2018. Το πρόγραμμα προβλέπει την εκτόξευση δορυφόρων τηλεπισκόπησης επικοινωνιών και Γης. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε τότε ότι το πρόγραμμα Sfera θα περιλαμβάνει πέντε δορυφορικούς αστερισμούς που παρέχουν υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και άλλους πέντε σχεδιασμένους για παρακολούθηση.

Δείτε επίσης:  Ο Έλληνας που παρήγαγε οξυγόνο από CO2 μιλάει για το επίτευγμα του Perseverance

Το Gonets είναι το μοναδικό σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών χαμηλής τροχιάς της Ρωσίας που έχει σχεδιαστεί για την παγκόσμια ανταλλαγή διαφόρων τύπων πληροφοριών με κινητές και σταθερές εγκαταστάσεις και για την οργάνωση καναλιών αναμετάδοσης για διάφορους σκοπούς.

RosCosmos

Ο στόλος Gonets είναι αποτελεσματικός στις μακρινές βόρειες περιοχές της Ρωσίας μακριά από τα συμβατικά συστήματα δορυφορικών επικοινωνιών. Τα μηνύματα που αναμεταδίδονται από το δίκτυο Gonets μεταδίδονται από το έδαφος σε έναν δορυφόρο που περνά από πάνω και στη συνέχεια αποθηκεύονται στη μνήμη του σκάφους μέχρι να πετάξει πάνω από τον παραλήπτη του μηνύματος.

Τα ωφέλιμα φορτία που εκτοξεύτηκαν το Σάββατο έχουν χαρακτηριστεί δορυφόροι Gonets-M Νο. 33, Νο. 34 και Νο. 35. Το σύστημα Gonets κατασκευάστηκε από μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μεταξύ της Roscosmos – της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας – και της ρωσικής βιομηχανίας.

Gonets σημαίνει “αγγελιοφόρος” στα ρωσικά.

Σύμφωνα με την ISS Reshetnev, τον κατασκευαστή των δορυφόρων Gonets, το δίκτυο χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση φορτίου και οχημάτων, παρακολούθηση βιομηχανικής δραστηριότητας, παρέχει επικοινωνίες σε απομακρυσμένες περιοχές, υποστηρίζει ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης και βοηθά σε άλλα παγκόσμια εταιρικά και κυβερνητικά δίκτυα μετάδοσης δεδομένων.

Δείτε επίσης:  «Naxos, Smart Island»: Η Amazon φέρνει πακέτα με drone και τηλεϊατρική

Η εκτόξευση το Σάββατο σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένας πύραυλος Soyuz τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου με ναφθύλιο, έναν υδρογονάνθρακα παρόμοιο με το καύσιμο κηροζίνης που τροφοδοτούνταν προηγουμένως στους κινητήρες Soyuz. Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας λέει ότι το καύσιμο ναφθυλίου είναι ένας περιβαλλοντικά ασφαλής τύπος καυσίμου υδρογονανθράκων. Το καύσιμο ναφθυλίου βελτιώνει επίσης ελαφρώς την απόδοση του κινητήρα του πυραύλου Soyuz, επιτρέποντάς του να μεταφέρει βαρύτερο φορτίο σε τροχιά.

«Οι δείκτες ποιότητας, οι φυσικές και χημικές ιδιότητες και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του ναφθυλίου καυσίμου υδρογονανθράκων είναι κοντά σε αυτά της κηροζίνης», δήλωσε το Διαστημικό Κέντρο Progress Rocket στη Σαμάρα της Ρωσίας, ο κατασκευαστής της οικογένειας πυραύλων Soyuz της Ρωσίας.

Δείτε επίσης:  Εντυπωσιακή φωτογραφία: Αυτό είναι το θεαματικό «φάντασμα» ενός γιγάντιου άστρου μετά από έκρηξη σουπερνόβα

Η αλλαγή στον τύπο καυσίμου δεν απαιτούσε σημαντικές αλλαγές στους κινητήρες Soyuz, καθώς υπάρχουν μόνο μικρές διαφορές στις θερμικές ιδιότητες, το ιξώδες και την επιφανειακή τάση μεταξύ κηροζίνης και ναφθυλίου. Το ναφθύλιο έχει λιγότερες αρωματικές ενώσεις από την κηροζίνη, σύμφωνα με τον εργολάβο πυραύλων Soyuz.

Η αλλαγή απαιτούσε δοκιμές εδάφους των κινητήρων Soyuz για να διασφαλιστεί ότι θα χειρίζονταν τον νέο τύπο καυσίμου. Το καύσιμο ναφθυλίου εκτελούνταν προηγουμένως μόνο στο τρίτο στάδιο του Σογιούζ, αλλά η εκτόξευση το Σάββατο ήταν η πρώτη φορά που οι κινητήρες πρώτου και δεύτερου σταδίου έκαψαν επίσης το νέο καύσιμο.

Η αποστολή του Σαββάτου ήταν η 15η πτήση ενός ρωσικού πυραύλου Soyuz φέτος και η 1.968η εκτόξευση ενός πυραύλου στην οικογένεια Soyuz από τη δεκαετία του 1950.

Πηγή: skai.gr

Πηγή

Μοιράσου το...