Νορβηγία: Πώληση 32 μεταχειρισμένων μαχητικών F-16 στην Ρουμανία

Την παραχώρηση στη Ρουμανία 32 μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 έναντι 388 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η Νορβηγία.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε στο υπόβαθρο του πολέμου στην Ουκρανία, που συνορεύει με τη Ρουμανία, αφορά την παροχή αεροσκαφών, ανταλλακτικών καθώς και τη συντήρηση και την εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού.

Οι παραδόσεις θα λάβουν χώρα το 2023 και 2024 μετά την αναβάθμιση των αεροσκαφών, διευκρίνισε το νορβηγικό υπουργείο.

«Θα είναι μια σημαντική συμβολή για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ και θα δημιουργήσει ταυτόχρονα αξία για τη νορβηγική αμυντική βιομηχανία αποφέροντας έσοδα στο νορβηγικό κράτος», ανέφερε ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Μπγιορν Άριλντ Γκραμ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Δείτε επίσης:  Ζελένσκι: Πρόθυμος για συνάντηση με Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία είχε επιλέξει στα χρόνια του 1960 το F-16 της αμερικανικής General Dynamics και είχε παραγγείλει 60 μονοπλάνα αυτού του αεροσκάφους και 14 διπλάνα.

Τα τελευταία αεροσκάφη αποσύρθηκαν στις αρχές του έτους υπέρ των πιο σύγχρονων F-35 της αμερικανικής Lockheed Martin. Το Όσλο προβλέπει να αποκτήσει έως 52 τέτοια αεροσκάφη.

Από την πλευρά της, η Ρουμανία είχε εκφράσει από το 2021 το ενδιαφέρον της για την αγορά των νορβηγικών F-16 σε αντικατάσταση των παλαιών της MiG-21 σοβιετικής κατασκευής.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

Πηγή

Μοιράσου το...