Νέα Μελέτη: To σύμπαν μπορεί να σταματήσει να διαστέλλεται πολύ σύντομα- Tι σημαίνει αυτό

Μετά από σχεδόν 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια αδιάκοπης διαστολής, το σύμπαν θα μπορούσε σύντομα να ακινητοποιηθεί και μετά να αρχίσει σιγά-σιγά να συστέλλεται, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Στη νέα εργασία, τρεις επιστήμονες προσπαθούν να μοντελοποιήσουν τη φύση της σκοτεινής ενέργειας – μια μυστηριώδη δύναμη που φαίνεται να προκαλεί το σύμπαν να διαστέλλεται όλο και πιο γρήγορα – με βάση προηγούμενες παρατηρήσεις της κοσμικής διαστολής.

Στο μοντέλο της ομάδας, η σκοτεινή ενέργεια δεν είναι μια σταθερή δύναμη της φύσης, αλλά μια οντότητα που ονομάζεται πεμπτουσία, η οποία μπορεί να αποσυντεθεί με την πάροδο του χρόνου.

Δείτε επίσης:  Ρομποτική στα σχολεία: 30 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρόλο που η διαστολή του σύμπαντος επιταχύνεται εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, η απωθητική δύναμη της σκοτεινής ενέργειας μπορεί να εξασθενεί. 

Σύμφωνα με το μοντέλο τους, η επιτάχυνση του σύμπαντος θα μπορούσε να σταματήσει σύντομα και συγκεκριμένα μέσα στα επόμενα 65 εκατομμύρια χρόνια.

Μέσα σε 100 εκατομμύρια χρόνια το σύμπαν θα μπορούσε να σταματήσει να διαστέλλεται εντελώς, και μετά να εισέλθει σε μια εποχή αργής συστολής που θα τελειώσει δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, με τον θάνατο – ή ίσως την αναγέννηση – του χρόνου και του χώρου.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν «εξαιρετικά» γρήγορα, δήλωσε στο Live Science, ο συν-συγγραφέας της μελέτης Πολ Στάινχαρντ, διευθυντής του Κέντρου Θεωρητικής Επιστήμης του Πρίνστον.

Δείτε επίσης:  «Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού»: Νέα καρέ της NΑSA και θεωρίες για συντρίμμια ΑΤΙΑ στη Σελήνη από τα σόσιαλ

«Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, ο αστεροειδής Chicxulub χτύπησε τη Γη και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους», εξήγησε ο Στάινχαρντ, ξεκαθαρίζοντας πως σε κοσμική κλίμακα, 65 εκατομμύρια χρόνια είναι εξαιρετικά λίγα.

Στη μελέτη τους, ο Στάινχαρντ και οι συνάδελφοί του, προέβλεψαν πώς οι ιδιότητες της πεμπτουσίας θα μπορούσαν να αλλάξουν μέσα στα επόμενα δισεκατομμύρια χρόνια. Για να το πετύχει αυτό, η ομάδα δημιούργησε ένα φυσικό μοντέλο της πεμπτουσίας, το οποίο έδειχνε την απωστική και την ελκτική της δύναμη με την πάροδο του χρόνου, ώστε να ταιριάζει με τις προηγούμενες παρατηρήσεις της διαστολής του σύμπαντος. Μόλις το μοντέλο της ομάδας μπόρεσε να αναπαράγει αξιόπιστα την ιστορία της διαστολής του σύμπαντος, επέκτειναν τις προβλέψεις τους στο μέλλον.

Δείτε επίσης:  «Santorini Volcano app»: Μία πρωτότυπη ψηφιακή εφαρμογή για το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Σύμφωνα με την ομάδα, η απωθητική δύναμη της σκοτεινής ενέργειας θα μπορούσε να βρίσκεται στη μέση μιας ραγδαίας μείωσης που ενδεχομένως ξεκίνησε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, θα χρειαστούν μερικά δισεκατομμύρια χρόνια αργής συστολής για να μειωθεί κατά το ήμισυ το σύμπαν.

Πηγή: LIVE SCIENCE

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

Μοιράσου το...