Μολδαβία: Και η Ελλάδα συμμετείχε στην δωρεά ύψους 695 εκατ. ευρώ

Οικονομική ενίσχυση ύψους 695 εκατομμυρίων ευρώ συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Δωρητών για την στήριξη της Μολδαβίας που διοργανώθηκε σήμερα στο Βερολίνο από τη γερμανική, τη γαλλική και τη ρουμανική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Γερμανία υποσχέθηκε να συνεισφέρει με μη δεσμευμένο δάνειο 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Με το δάνειο, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να προσφέρει οικονομική στήριξη στη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις πολιτικά και οικονομικά, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων οι οποίοι φθάνουν από την Ουκρανία, αλλά και εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ.

«Καμία χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από την Ουκρανία, αναλογικά με τον πληθυσμό της, από ό,τι η Μολδαβία», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την υπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας Σβένγια Σούλτσε, η γερμανική αναπτυξιακή βοήθεια προς τη Μολδαβία θα αυξηθεί από 35 σε 40 εκατομμύρια, με τα επιπλέον πέντε εκατομμύρια να διατίθενται για τη φροντίδα των προσφύγων. Αυτό περιλαμβάνει ενίσχυση των δήμων της χώρας, οι οποίοι υποδέχονται πρόσφυγες αλλά χρειάζονται για αυτό ενίσχυση των υποδομών τους – π.χ. των σχολείων και των καταλυμάτων τους.

Δείτε επίσης:  Ουκρανικό - Ρωσία: Όλα γίνονται γιατί οι ΗΠΑ θέλουν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

Εκτός από την οικονομική βοήθεια, η Μολδαβία θα λάβει ακόμη στήριξη στη διαχείριση των συνόρων της, ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι θα αναλάβουν με ειδικές πτήσεις να παραλάβουν άμεσα πρόσφυγες και να τους μεταφέρουν σε άλλες χώρες.

Επιπλέον 2.500 πρόσφυγες στην Γερμανία

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε ακόμη ότι η Γερμανία θα δεχθεί επιπλέον 2.500 πρόσφυγες από την Ουκρανία οι οποίοι αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται στη Μολδαβία. «Έχει σημασία η ταχεία πολιτική, οικονομική και υλική στήριξη της Μολδαβίας. Αφορά και τη δική μας ασφάλεια», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ και τόνισε ακόμη την ανάγκη να αντιμετωπιστούν και μακροπρόθεσμα θέματα ασφάλειας της Μολδαβίας.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας δεν είναι απλώς μια επίθεση στον ουκρανικό λαό. Είναι μια επίθεση στη διεθνή τάξη, η οποία βασίζεται σε κανόνες και σε κοινές αξίες. Η σημερινή διάσκεψη αφορά την ελευθερία, την ειρήνη και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Όλοι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι για το μέλλον τους και κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται στο έλεος του ισχυρότερου γείτονά του – ούτε ο λαός της Ουκρανίας ούτε ο λαός της Μολδαβίας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν από κοινού με τη μολδαβική κυβέρνηση οι δυνατότητες συνεργασίας προκειμένου να περιοριστεί η οικονομική και ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία. «Συναντηθήκαμε σήμερα για να δηλώσουμε ότι η Μολδαβία δεν είναι μόνη και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: καμία χώρα δεν είναι αναλώσιμη, καμία χώρα δεν είναι η πίσω αυλή της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπέρμποκ.

Δείτε επίσης:  Η Κομισιόν θέλει να απαγορεύσει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik

100% εξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ναταλία Γκαβριλίτα από την πλευρά της καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι η χώρα της χρειάζεται ισχυρή διεθνή υποστήριξη προκειμένου να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες πολέμου.

Από την έναρξη του πολέμου τα σύνορα της Μολδαβίας έχουν περάσει 390.000 άνθρωποι, με τους 100.000 από αυτούς να παραμένουν στη χώρα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4% του πληθυσμού της Μολδαβίας. Επιπλέον, οι μισοί είναι παιδιά, ανάφερε η κυρία Γκαβριλίτα και σημείωσε ότι η χώρα της εξαρτάται σε ποσοστό 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ δεν διαθέτει εναλλακτική για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία, καθώς το δίκτυό της δεν μπορεί να συνδεθεί με αυτό της Ρουμανίας.

Δείτε επίσης:  100 χρόνια από τη γέννηση του ξεχωριστού Δημήτρη Χόρν

Στη σημερινή διάσκεψη συμμετείχαν συνολικά 47 αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ελλάδας και της Κύπρου, της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ εκπροσωπήθηκε και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)

Πηγή

Μοιράσου το...