Κάμψη ελληνικής παραγωγής μεταλλευτικών προϊόντων

Τη σημαντική ζήτηση πρώτων υλών του 2021 ακολούθησε και το 2022, σύμφωνα με τον απολογισμό του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Η εσωτερική αγορά παρουσίασε αυξημένη κατανάλωση εγχώριων εξορυκτικών προϊόντων. Όμως, παρά την αυξημένη ζήτηση, τα αυξημένα κόστη ενέργειας και πρώτων υλών περιόρισαν τη δυναμική των εξαγωγών, της παραγωγής, καθώς και τα οικονομικά αποτελέσματα των μεταλλευτικών επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την παραγωγή, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η παραγωγή εμπορεύσιμου προϊόντος το 2021 ανήλθε στα 43.174.653 τόνους έναντι 47.154.319 τόνων. Οι συνολικές δαπάνες έρευνας κοιτασμάτων ανήλθαν το 2021 στα 8,38 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΣΜΕ, παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα θέματα περιβάλλοντος, μέσω της έντασης προσπαθειών μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, της αύξησης δαπανών αποκατάστασης και προστασίας περιβάλλοντος, της εφαρμογής κανόνων κυκλικής οικονομίας µε σημαντική αξιοποίηση παραπροϊόντων. Μικρή αντίφαση αποτελεί η αυξητική τάση στην κατανάλωση ενέργειας παρά τη μείωση της παραγωγής, που οφείλεται στην αύξηση των κατεργασιών και της παραγωγής παραπροϊόντων.

Δείτε επίσης:  Μπλόκο στο «κομβόι της ελευθερίας» των αρνητών του υποχρεωτικού εμβολιασμού έβαλαν και οι Βρυξέλλες

Στην παραγωγή βωξίτη το 2021 παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής κατά 15%, ενώ στην ένυδρη αλουμίνα αύξηση παραγωγής κατά 6%, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση και αυξημένες τιμές. Χώρες προορισμού είναι οι Γαλλία (παραγωγή αλουμινούχου τσιμέντου), Γερμανία (παραγωγή πετροβάμβακα), Ουκρανία (παραγωγή λειαντικών). Η κατανάλωση του ελληνικού βωξίτη υπερτερεί έναντι του εισαγόμενου. Η παραγωγή αταπουλγίτη έχει προορισμό τις Ε.Ε., Ινδονησία, Ιαπωνία, Ουκρανία, Ρωσία, Τυνησία, χώρες Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής. Το 2021 ήταν αυξημένες πωλήσεις λόγω αυξημένης ζήτησης. Το 64% των πωλήσεων προέρχεται από εξαγωγές, ενώ είναι ανοδική η παραγωγή κατά 22%. Το ανθρακικό ασβέστιο έχει προορισμό τις Ε.Ε., Ελλάδα, Ουκρανία, Ισραήλ, Καναδάς. Η ζήτηση εμφανίστηκε μειωμένη κατά 10% λόγω συνεχών μειώσεων στη ζήτηση από τη βιομηχανία χάρτου, που δεν ισοσταθμίζεται από την αύξηση ζήτησης στην κτηνοτροφία, τη γεωργία, τα τρόφιμα, τα καλλυντικά και τα πολυμερή. Ο γύψος κατέγραψε αύξηση λόγω απαιτήσεων αυξημένης παραγωγής τσιμέντου και οικοδομικής δραστηριότητας (γυψοκατασκευές).

Δείτε επίσης:  ΕΕ: Δεν θα αποφασίσει τη Δευτέρα την επιβολή κυρώσεων για τη μεταφορά ιρανικών drones στη Ρωσία

Αντίθετα, στον λιγνίτη παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής λόγω εφαρμογής του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Ο λευκόλιθος το 2021 εμφάνισε αύξηση ζήτησης και τιμών, ωστόσο παρατηρείται αβεβαιότητα από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και ιδιαίτερα του κόστους ενέργειας. Η καυστική μαγνησία κατέγραψε σημαντική αύξηση ζήτησης και τιμών που υπερβαίνει το 20% το 2021. Οι περιορισμοί εισαγωγών κινεζικών μαγνησιακών προϊόντων, λόγω υψηλών θαλάσσιων ναύλων και καθυστερήσεων παράδοσης, ενίσχυσαν τη ζήτηση από άλλους προμηθευτές. Τέλος, στα μικτά θειούχα παρατηρήθηκε και συνεχίζεται να παρατηρείται συνεχής αύξηση ζήτησης και τιμών, ιδιαίτερα στον χρυσοφόρο πυρίτη.

Από την έντυπη έκδοση

Πηγή

Μοιράσου το...