Η Ρωσία εκτόξευσε τον ιρανικό δορυφόρο- Ανησυχία στη Δύση

Η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα από το Καζακστάν έναν ιρανικό δορυφόρο παρατήρησης καθώς Μόσχα και Τεχεράνη προσπαθούν να οικοδομήσουν στενότερους δεσμούς ενόψει των δυτικών κυρώσεων. Την ίδια ώρα, διατυπώνονται ανησυχίες από ορισμένους δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι εκφράζουν φόβους πως η Μόσχα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Ειδικότερα, ο δορυφόρος τηλεανίχνευσης Καγιάμ εκτοξεύθηκε με πύραυλο Σογιούζ στις 08:52 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos. Ο δορυφόρος, στον οποίο δόθηκε το όνομα του πέρση ποιητή και φιλοσόφου Ομάρ Καγιάμ (1048-1131), τέθηκε στη συνέχεια σε τροχιά.

Δείτε επίσης:  Μέσα στο πιο ακριβό σπίτι της Βρετανίας: Η έπαυλη του μεγιστάνα John Caudwell στο Mayfair αξίας 250 εκατ. λιρών

Η εκτόξευση του Καγιάμ πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ιράν, όπου στις 19 Ιουλίου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί και τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Στόχος του είναι κυρίως «να παρακολουθεί τα σύνορα της χώρας», να συμβάλλει στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, να ελέγχει τους υδάτινους πόρους και τις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με την ιρανική διαστημική υπηρεσία.

Η Τεχεράνη απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο δορυφόρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα για να ενισχύσει τις ικανότητές της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Ιράν θα έχει τον πλήρη έλεγχο και τη λειτουργία του «από την πρώτη μέρα». 

Δείτε επίσης:  Στόλτενμπεργκ: Παράλογες οι κατηγορίες της Ρωσίας πως η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα»

Προηγουμένως η Washington Post ανέφερε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για τη νέα συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, φοβούμενοι ότι ο δορυφόρος όχι μόνο θα βοηθήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά θα προσφέρει επίσης στο Ιράν «πρωτοφανείς δυνατότητες» για την παρακολούθηση πιθανών στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ και την ευρύτερη μέση Ανατολή.

Πάντως το Ιράν διαβεβαιώνει ότι ο δορυφόρος έχει σχεδιαστεί για επιστημονική έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της ακτινοβολίας και του περιβάλλοντος για γεωργικούς σκοπούς.

Απαντώντας μάλιστα στη Washington Post που υποστήριξε ότι η Ρωσία «εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει για μήνες το δορυφόρο» στο πλαίσιο της επίθεσής της στην Ουκρανία, πριν παραχωρήσει αργότερα τον έλεγχό του στο Ιράν, η ιρανική Διαστημική Υπηρεσία δήλωσε: «Όλες οι εντολές που συνδέονται με τον έλεγχο και τη λειτουργία αυτού του δορυφόρου θα εκδίδονται από την πρώτη ημέρα και αμέσως μετά την εκτόξευση από ιρανούς ειδικούς με έδρα το ιρανικό υπουργείο Επικοινωνιών». 

Δείτε επίσης:  Wall Street: Αρνητικά ξεκίνησαν την εβδομάδα οι Dow Jones και S&P. Οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό

«Καμιά τρίτη χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα» που στέλνονται από το δορυφόρο μέσω ενός «αλγορίθμου κρυπτογράφησης», διαβεβαίωσε η ίδια πηγή, καταγγέλλοντας τους «ψευδείς» ισχυρισμούς της αμερικανικής εφημερίδας.

naftemporiki.gr

Πηγή

Μοιράσου το...