Η πρώτη εικόνα της επιφάνειας της Αφροδίτης από τη NASA

Ο “δίδυμος” πλανήτης της Γης, η Αφροδίτη, περιβάλλεται από ένα πυκνό νέφος τοξικών αερίων που δε μας επιτρέπει να δούμε την επιφάνειά της στο φάσμα του ορατού φωτός που βλέπει ο άνθρωπος. Το Parker Solar Probe της NASA όμως κατάφερε με το όργανο WISPR να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και να μας χαρίσει για πρώτη φορά μία εικόνα των γεωλογικών χαρακτηριστικών της επιφάνειας όπως βουνά και πεδιάδες.

«Η Αφροδίτη είναι το τρίτο πιο φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε πολλές πληροφορίες για την επιφάνειά της επειδή μας μπλόκαρε η πυκνή ατμόσφαιρα. Τώρα βλέπουμε επιτέλους την επιφάνεια σε μήκη κύματος ορατού φωτός για πρώτη φορά από το διάστημα», ανέφερε ο αστροφυσικός Brian Wood.

Δείτε επίσης:  «Πανόπτης»: Το ελληνικής σχεδίασης Αnti-Drone σύστημα που «βλέπει» τα πάντα στο πεδίο

Το WISPR κατάφερε να πιάσει την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη νυχτερινή πλευρά της Αφροδίτης. Οι θερμοκρασίες στη βραχώδη επιφάνειά της είναι τόσο μεγάλες που η Αφροδίτη ουσιαστικά λάμπει, σαν ένα κομμάτι σίδερο που βγαίνει από κλίβανο. Οι εικόνες συμπίπτουν με τις εικόνες radar που έχουμε από το σκάφος Magellan του 1990. Φαίνεται η περιοχή Aphrodite Terra, το μεγαλύτερο υψίπεδο της επιφάνειας του πλανήτη και εμφανίζεται ως η σκοτεινή περιοχή που περιβάλλεται από φωτεινά σύννεφα. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου, η Aphrodite Terra είναι ψυχρότερη από την υπόλοιπη επιφάνεια και είναι ορατή κοντά στο φάσμα των υπερύθρων.

Αν και οι εικόνες δεν αποκάλυψαν κάτι νέο για την τοπογραφία του πλανήτη, οι εκπομπές της θερμότητας από διαφορετικά ορυκτά θα μας αποκαλύψουν την ορυκτολογία του πλανήτη, βοηθώντας με τη σειρά τους να καταλάβουμε την ιστορία της Αφροδίτης η οποία θεωρείται πλούσια σε ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Δείτε επίσης:  Θεαματικό όσο και τρομακτικό: Φωτογραφία της NASA με μια μαύρη τρύπα να «καταβροχθίζει» ένα αστέρι

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: Unboxholics

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

Μοιράσου το...