Η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου της Clearview AI

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας άρχισε το Σάββατο να χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου της Clearview AI, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο Reuters. Η αμερικανική startup προσφέρθηκε να αποκαλύψει τους Ρώσους επιτιθέμενους, να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση και να ταυτοποιήσει τους νεκρούς.

Η Ουκρανία αποκτά δωρεάν πρόσβαση στην ισχυρή μηχανή αναζήτησης προσώπων της Clearview AI. Η τεχνολογία θα επιτρέπει στις αρχές να ελέγχουν άτομα σε σημεία ελέγχου – μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ο Lee Wolosky, σύμβουλος της Clearview και πρώην διπλωμάτης υπό τους προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν.

Τα σχέδια άρχισαν να διαμορφώνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο διευθύνων σύμβουλος της Clearview Hoan Ton-That έστειλε επιστολή στο Κίεβο προσφέροντας βοήθεια, σύμφωνα με αντίγραφο που είδε το Reuters.

Η Clearview δήλωσε ότι δεν είχε προσφέρει την τεχνολογία στη Ρωσία, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως «ειδική επιχείρηση».

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Προηγουμένως, εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας δήλωσε ότι εξετάζει προσφορές από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης με έδρα τις ΗΠΑ, όπως η Clearview. Πολλές δυτικές επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την Ουκρανία, παρέχοντας υλικό για το διαδίκτυο, εργαλεία κυβερνοασφάλειας και άλλη υποστήριξη.

Δείτε επίσης:  Boeing: Η εκτόξευση της διαστημικής κάψουλας Starliner ενδέχεται να καθυστερήσει για αρκετούς μήνες

Ο ιδρυτής της Clearview δήλωσε ότι η νεοφυής επιχείρησή του έχει στη διάθεσή της περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια εικόνες από τη ρωσική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, από μια βάση δεδομένων με πάνω από 10 δισεκατομμύρια φωτογραφίες συνολικά.

Αυτή η βάση δεδομένων μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να ταυτοποιήσει τους νεκρούς πιο εύκολα από την προσπάθεια ταυτοποίησης των δακτυλικών αποτυπωμάτων και λειτουργεί ακόμη και αν υπάρχει παραμόρφωση στο πρόσωπο. Έρευνα για το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η αποσύνθεση μειώνει την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας, ενώ ένα έγγραφο από ένα συνέδριο του 2021 έδειξε ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Στην επιστολή του Ton-That αναφέρεται επίσης ότι η τεχνολογία της Clearview θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επανένωση προσφύγων που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, για τον εντοπισμό Ρώσων πρακτόρων και για να βοηθήσει την κυβέρνηση να διαψεύσει ψευδείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με τον πόλεμο.

Ο ακριβής σκοπός για τον οποίο το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας χρησιμοποιεί την τεχνολογία είναι ασαφής, δήλωσε ο Ton-That. Άλλα τμήματα της κυβέρνησης της Ουκρανίας αναμένεται να αξιοποιήσουν την τεχνολογία της Clearview μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσαν ο ίδιος και ο Wolosky.

Δείτε επίσης:  Φοιτητική ομάδα δημιούργησε σύστημα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιάς

Οι εικόνες του VKontakte καθιστούν το σύνολο δεδομένων της Clearview πιο ολοκληρωμένο από εκείνο της PimEyes, μιας δημόσια διαθέσιμης μηχανής αναζήτησης εικόνων που οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει για να αναγνωρίσουν άτομα σε εικόνες πολέμου, δήλωσε ο Wolosky. Η VKontakte δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό- η αμερικανική εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Facebook, η οποία έχει μετονομαστεί σε η Meta Platforms Inc, είχε απαιτήσει από την Clearview να σταματήσει να παίρνει τα δεδομένα της.

Επικριτές υποστηρίζουν ότι η αναγνώριση προσώπου θα μπορούσε να ταυτοποιήσει λανθασμένα τους ανθρώπους στα σημεία ελέγχου και στη μάχη. Μια αναντιστοιχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανάτους πολιτών, όπως ακριβώς έχουν προκύψει άδικες συλλήψεις από τη χρήση της αστυνομίας, δήλωσε ο Albert Fox Cahn, εκτελεστικός διευθυντής του Surveillance Technology Oversight Project στη Νέα Υόρκη.

«Θα δούμε την καλοπροαίρετη τεχνολογία να γυρίζει μπούμερανγκ και να βλάπτει τους ίδιους τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι θα βοηθούσε», είπε.

Ο Ton-That δήλωσε ότι η τεχνολογία της Clearview δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως μοναδική πηγή ταυτοποίησης και ότι δεν θα ήθελε η τεχνολογία να χρησιμοποιείται κατά παράβαση των Συμβάσεων της Γενεύης.

Δείτε επίσης:  Δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο οι πρώτοι δακρυϊκοί αδένες με πραγματικά δάκρυα

Η Clearview, η οποία πωλεί κυρίως στις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου, πολεμά αγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες που την κατηγορούν ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής με τη λήψη εικόνων από το διαδίκτυο. Η Clearview υποστηρίζει ότι η συλλογή δεδομένων της είναι παρόμοια με τον τρόπο λειτουργίας της αναζήτησης της Google. Παρόλα αυτά, αρκετές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, έχουν κρίνει τις πρακτικές της παράνομες.

Ο Cahn περιέγραψε την ταυτοποίηση των νεκρών ως τον λιγότερο ίσως επικίνδυνο τρόπο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας στον πόλεμο, αλλά δήλωσε ότι «από τη στιγμή που εισάγεις αυτά τα συστήματα και τις σχετικές βάσεις δεδομένων σε μια εμπόλεμη ζώνη, δεν έχεις κανέναν έλεγχο για το πώς θα χρησιμοποιηθούν».

Πηγή: euractiv.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

Μοιράσου το...