Η Κίνα περικυκλώνει την Ταϊβάν: Πόσο θα τραβήξει ο Σι το σχοινί για να απαντήσει στην Πελόζι;

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Όταν η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, πάτησε το πόδι της στην Ταϊβάν, η Κίνα είχε έτοιμη την απάντησή της. Ένας καταιγισμός ανακοινώσεων από το υπουργείο Εξωτερικών, πρεσβείες και αξιωματούχουν ης προειδοποιούσε για τον «σοβαρό αντίκτυπο» στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, ενώ ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα γυμνάσια που έχει πραγματοποιήσει ποτέ γύρω από την Ταϊβάν, κυκλώνοντας το νησί.

Η πρώτη εδώ και 25 χρόνια επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ταϊβάν θεωρείται από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μέγιστη πολιτική πρόκληση και αμφισβήτηση της πολιτικής της Μίας Κίνας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του του CNN, το τίμημα για την επίσκεψη Πελόζι κινδυνεύει να το πληρώσει αποκλειστικά η Ταϊβάν και όχι η Αμερική. 

«Θέλουμε η Ταϊβάν να έχει πάντα ελευθερία και να αισθάνεται ασφαλής και δεν υποχωρούμε από αυτό» διεμήνυσε η Πελόζι, επαινώντας το θάρρος των Ταϊβανέζων να προασπίζονται τη δημοκρατία. Το πόσο ασφαλείς αισθάνονται όμως οι Ταϊβανέζοι μετά την επίσκεψή της είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Ήδη ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε ότι είναι προετοιμασμένος για πόλεμο, αν και δεν τον επιθυμεί. 

Δείτε επίσης:  Ημέρες οργής κατά ΗΠΑ και Δύσης στον αραβικό κόσμο

Επίσημοι χάρτες για την τοποθεσία των στρατιωτικών γυμνασίων δείχνουν ότι οι κινεζικές δυνάμεις έχουν πλησιάσει το νησί πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά και έχουν ουσιαστικά ανεβάσει την κλίμακα της απειλής. «Με αυτά τα γυμνάσια η Κίνα έχει προχωρήσει περισσότερο από ποτέ» τονίζει στο CNN o Καρλ Σούστερ, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. «Το γεωπολιτικό μήνυμα που στέλνει το Πεκίνο είναι πως μπορεί να περικυκλώσει την Ταϊβάν και να κλείσει τη θαλάσσια και εναέρια πρόσβασή της όποτε θέλει» συμπληρώνει. 

Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν σε συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε το κινεζικό σχέδιο «θαλάσσιο και ενάεριο αποκλεισμό», που «απειλεί τους διεθνείς θαλάσσιους διαδρόμους, αμφισβητεί τη διεθνή τάξη, υπονομεύει το status quo και θέτει σε κίνδυνο τηνπ περιφερειακή ασφάλεια». 

Δείτε επίσης:  Μπλόκο στο «κομβόι της ελευθερίας» των αρνητών του υποχρεωτικού εμβολιασμού έβαλαν και οι Βρυξέλλες

Το εάν τελικά θα ανατραπεί το status quo θα εξαρτηθεί από το πόσο θα προχωρήσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας τις επόμενες ημέρες, σχολιάζει ο Τσονγκ Για Λαν του Εθνικού Πανεπιστημίου Σιγκαπούρης, επισημαίνοντας ότι διακυβεύονται πολλά για την εικόνα του Πεκίνου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. «Το Πεκίνο δεν θέλει να κλιμακώσει τα πράγματα σε βαθμό που δεν θα μπορεί να τα ελέγξει. Την ίδια ώρα δεν μπορεί να στείλει ένα μήνυμα που θα φαίνεται πολύ αδύναμο» εξηγεί ο Τσονγκ, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε συνέπειες για τον Σι Τζινπίνγκ τόσο στο εσωτερικό όσο και στην προσπάθεια της Κίνας να διατηρεί υπό την επιρροή της άλλα κράτη της περιοχής. «Κανείς δεν ξέρει όμως ποια θα θεωρήσει ο ίδιος ο Κινέζος ηγέτης πως είναι η χρυσή τομή». 

Δείτε επίσης:  Λευκός Οίκος: Νέες κυρώσεις σε βάρος Ρωσίας και Λευκορωσίας

Εθνική ταπείνωση

Οι εξελίξεις έχουν φέρει στο προσκήνιο τις πιο ακραίες φωνές στην Κίνα. Το γεγονός ότι δεν απετράπη τελικά η επίσκεψή της στην Ταϊβάν θεωρείται από κάποιους μία κόκκινη γραμμή που ξεπεράστηκε και μία «εθνική ταπείνωση». Η απογοήτευση ήταν εμφανής σε ορισμένους κύκλους της Κίνας, σημειώνει το CNN, επικαλούμενο και σχετικές αναφορές στην κρατικά ελεγχόμενη Global Times, η οποία είχε φθάσει στο σημείο να ζητήσει ακόμη και κατάρριψη του αεροσκάφους που μετέφερε την Πελόζι. 

Πηγή

Μοιράσου το...