ΗΠΑ-ΕΕ πληρώνουν στον Ερντογάν τις «παλιές αμαρτίες» τους απέναντι στους Κούρδους

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Τις «παλιές αμαρτίες» τους για τα στραβά μάτια που έκαναν επί χρόνια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του Κουρδικού λαού από την Τουρκία πληρώνουν τώρα η ΕΕ και οι ΗΠΑ σύμφωνα με ανάλυση του Eurasia Review το οποίο επισημαίνει ότι η Τουρκία κατόρθωσε να θέσει υπό τη Δαμόκλειο Σπάθη της την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

«Οι ΗΠΑ και Ευρώπη “πληρώνουν” για τη συγκατάθεση που έδειξαν στην μακρόχρονη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει εθνοτικά, πολιτισμικά και πολιτικά δικαιώματα στους Κούρδους» ανέφερε σε αρθρογραφία του ο βραβευμένος δημοσιογράφος και καθηγητής διεθνών σχέσεων Τζέιμς Ντόρσι. Και εξήγησε ότι αυτές οι παλιές αμαρτίες πληρώθηκαν με την αρχική άρνηση της Τουρκίας να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ακόμη ότι μπορεί μεν η Τουρκία να ήρε τις αντιρρήσεις της, όμως, τώρα ο Ερντογάν είναι σε θέση να απειλεί ότι για να κυρώσει τη συμφωνία ένταξης θα πρέπει οι δύο Σκανδιναβικές χώρες να υιοθετήσουν τις αντικουρδικές πολιτικές της Άγκυρας. «Η αποτυχία να αναγκαστεί η Τουρκία να λογοδοτήσει για την καταπίεση των Κουρδικών εθνοτικών και πολιτικών δικαιώματων έδωσε το δικαίωμα στην Άγκυρα να καταστήσει το θέμα της υιοθέτησης των πολιτικών της απέναντι στους Κούρδους ως προϋπόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ παρά το γεγονός ότι αυτές οι πολιτικές παραβιάζουν τα κριτήρια ένταξης στη Βορειοατλαντική συμμαχία» διευκρίνισε ο αρθρογράφος.  

Δείτε επίσης:  10 καλά κρυμμένα μυστικά του Google Search

«Η έγκριση της συμφωνίας ένταξης από την Τουρκία θα αποτελέσει μεν την απόλυτη Λυδία Λίθο όμως το ΝΑΤΟ φαίνεται να έχει μετακινηθεί από τη στιγμή που η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως στη Σουηδία και την Φινλανδία. Και με αυτό τον τρόπο το ΝΑΤΟ θέτει εαυτόν σε κίνδυνο» συμπλήρωσε. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο Ερντογάν ουσιαστικά έδωσε το μήνυμα ότι το ζήτημα της ένταξης Σουηδίας – Νορβηγίας επιλύθηκε προσωρινά και όχι οριστικά. Προς επίρρωση του ισχυρισμού του ο αρθρογράφος του Eurasia Review θύμισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει προειδοποιήσει πως η κύρωση της ένταξης των δύο κρατών θα εξαρτηθεί από το αν η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι θα εφαρμόσουν όσο προβλέπονται στο μνημόνιο που υπέγραψαν με την Άγκυρα στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. 

Δείτε επίσης:  Γερμανία: Έρχεται καραντίνα για τους Βρετανούς;

Ο αρθρογράφος σχολιάζει ακόμη ότι με την υπογραφή αυτού του μνημονίου οι δύο σκανδιναβικές χώρες διένυσαν μεγάλη απόσταση προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των τουρκικών απαιτήσεων. «Υπό την πίεση του ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία υποσχέθηκαν ότι δεν θα υποστηρίζουν οργανώσεις Κούρδων της Συρίας που η Τουρκία παρουσιάζει ως απειλή για την εθνική ασφάλειά της» σημειώνει και εξηγεί ότι σε αυτές τις οργανώσεις περιλαμβάνονται ακόμη και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) οι οποίες διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. 

Πηγή

Μοιράσου το...